Το ΚΚΕ για τις ζημιές στην ελαιοπαραγωγή στην Κρήτη

10:48 π.μ. - Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021
10:09 π.μ. - Παρ, 17/48/2021
Image: Το ΚΚΕ για τις ζημιές στην ελαιοπαραγωγή στην Κρήτη

Ερώτηση βουλευτών προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το πρόβλημα της ακαρπίας και της σχινοκαρπίας

Σοβαρά προβλήματα στην ελαιοπαραγωγή στην Κρήτη έχουν δημιουργήσει οι καιρικές συνθήκες, με τις υψηλές θερμοκρασίες από τον μήνα Μάιο, περίοδος άνθησης – καρπόδεσης των ελαιοδέντρων. Συγκεκριμένα, διαπιστώνεται το πρόβλημα της μειωμένης καρπόδεσης (της ακαρπίας ή της σχινοκαρπίας), που συνεπάγεται μειωμένη παραγωγή λαδιού, σε βαθμό που το εισόδημα για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς δε θα μπορεί να καλύψει ούτε τα καλλιεργητικά έξοδα.

Για παράδειγμα σε ολόκληρο σχεδόν το Ν. Λασιθίου η καταστροφή αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των ελαιοπαραγωγών (η σχινοκαρπία ξεπερνά κατά τόπους το 60%).Το ίδιο συμβαίνει και στα Χανιά (ειδικά για την ποικιλία «τσουνάτη»), στο Ηράκλειο και συνολικά στην Κρήτη. Μάλιστα, η καταστροφή αυτή γίνεται σε μια χρονιά, που αναμένονταν «βεντέμα», δηλ. ικανοποιητική σοδειά, που δε συμβαίνει κάθε χρόνο.

Ανάλογα προβλήματα έχουν εμφανιστεί και σε άλλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας.

Οι μικρομεσαίοι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι για πολλοστή φορά με την καταστροφή στη σοδειά τους, χωρίς την πλήρη κάλυψή τους από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς και χωρίς να διασφαλίζεται η έγκαιρη αποζημίωσή τους. Η πρόσφατη καταστροφή με τη μειωμένη καρπόδεση είναι ένα ακόμη χτύπημα στην επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτών, επιπλέον της καταστροφής που υπέστησαν λόγω κορονοϊού. Γι’ αυτή την καταστροφή, η κυβέρνηση μοίρασε τα ψίχουλα των 30 ευρώ ανά στρέμμα για όσοι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, εξαιρώντας τη μεγάλη πλειοψηφία των ελαιοπαραγωγών, που αναγκάζονται να δουλεύουν εποχιακά, κύρια στον τουρισμό, που αποτελεί μονοκαλλιέργεια στην Κρήτη, για να συμπληρώσουν το πενιχρό αγροτικό εισόδημά τους.

Η κατάσταση αυτή επιδεινώνει τα ήδη οξυμένα προβλήματα επιβίωσης για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς, που βιώνουν στο «πετσί τους» τις συνέπειες της ΚΑΠ και των αντιλαϊκών πολιτικών διαχρονικά των κυβερνήσεων με υπέρογκους φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, ΕΝΦΙΑ, χαράτσια κλπ, που κάνουν ακόμα πιο ασφυκτική την κατάσταση. Από την άλλη, έγνοια της κυβέρνησης είναι πώς οι έμποροι και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις θα προμηθεύονται με χαμηλές τιμές το ελαιόλαδο για να αυξάνουν συνεχώς τα κέρδη τους και όχι η στήριξη των βιοπαλαιστών ελαιοπαραγωγών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποιες κατεπείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση:

Για την άμεση και αντικειμενική καταγραφή των ζημιών στην ελαιοπαραγωγή, από το πρόβλημα της ακαρπίας και της σχινοκαρπίας.

Για την αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ των μικρομεσαίων ελαιοπαραγωγών στο 100% των ζημιών που υπέστησαν.

Για να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτεται το σύνολο των ζημιών στο 100%, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις αρρώστιες με την απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση και την ταυτόχρονη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους βιοπαλαιστές αγρότες.

Να εξασφαλιστούν κατώτερες εγγυημένες τιμές για το ελαιόλαδο, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα επιβίωσης στους παραγωγούς.

Να μειωθεί το κόστος παραγωγής (π.χ. κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια, εργαλεία, αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κτλ.)

Κρατική επιδότηση των ίδιων των παραγωγών για την κάλυψη του κόστους θαλάσσιων μεταφορών των προϊόντων τους.

Οι Βουλευτές

Συντυχάκης Μανώλης

Κομνηνάκα Μαρία

Μανωλάκου Διαμάντω