Το ΚΚΕ για τις καταστροφές στην Κρήτη

10:48 π.μ. - Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2019
10:11 π.μ. - Πέμ, 14/48/2019
Image: Το ΚΚΕ για τις καταστροφές στην Κρήτη

Η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης για τα εκτεταμένα προβλήματα εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων

Τα εκτεταμένα προβλήματα στην Κρήτη (ειδικά στο νομό Χανιών και στην περιοχή της Μεσσαράς), εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων, αναδεικνύουν τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων, ΝΔ και προηγούμενα ΣΥΡΙΖΑ, της περιφέρειας και των δήμων για την ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων, ουσιαστικού καθαρισμού φρεατίων και ρεμάτων, για την ανυπαρξία άλλων απαραίτητων υποδομών στα μεγάλα αστικά κέντρα και την ύπαιθρο της Κρήτης. 
 
Ειδικά η Περιφέρεια  και οι δήμοι έχουν τεράστιες ευθύνες για τον εφησυχασμό που καλλιεργούσαν το προηγούμενο διάστημα για δήθεν μέτρα που έχουν παρθεί στην πολιτική προστασία της Κρήτης για την φετινή χειμερινή περίοδο και τον δήθεν πακτωλό χρηματοδοτήσεων εκατομμυρίων ευρώ και θετική πορεία της αποκατάστασης των ζημιών από τα περσινά έντονα καιρικά φαινόμενα. Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις του βουλευτή του Κόμματος, των εκλεγμένων κομμουνιστών συμβούλων στο περιφερειακό και τα δημοτικά συμβούλια που προειδοποιούσαν για τις επικίνδυνες ελλείψεις και τις καθυστερήσεις που υπήρχαν. 
 
Και αυτή η κακοκαιρία είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές ζημιές στο   επαρχιακό οδικό δίκτυο και τους αγροτικούς δρόμους, σε υποδομές ενώ υπήρξαν πολλές πλημμυρισμένες λαϊκές κατοικίες και καταστροφές σε περιουσίες.
 Η έκταση των προβλημάτων, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν υπήρχαν τα αναγκαία μέτρα πρόληψης, ενίσχυσης του οδικού δικτύου, ουσιαστικός καθαρισμός των ρεμάτων κτλ και όχι να αφήνεται ο λαός στο έλεος των φυσικών φαινομένων. Ενώ μέσω του σχεδίου διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας Κρήτης είναι γνωστές οι τραγικές ελλείψεις και δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο πρόληψης.
 
Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται πως η ανάπτυξη, που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ (προηγούμενα του ΣΥΡΙΖΑ) και από κοντά η περιφέρεια και οι δήμοι της Κρήτης, δεν υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, αλλά την απρόσκοπτη κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτή είναι στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων, των επιλογών της κυβέρνησης και της τοπικής διοίκησης. Γι’ αυτό και η ουσιαστική αντιπλημμυρική προστασία θεωρείται ως κοστοβόρα από τις κυβερνήσεις, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ.
 
Το ΚΚΕ θα εντείνει την δράση του ώστε να εξασφαλιστούν άμεσα μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού της Κρήτης τους επόμενους μήνες καθώς και για ουσιαστικά μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης της Κρήτης.
Καλούμε τους εργαζόμενους , τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους, τους μικρομεσαίους αγρότες άμεσα να οργανώσουν την πάλη τους μέσα από τα συνδικάτα και τους συλλόγους τους διεκδικώντας αποζημιώσεις στο 100%, όλα τα άμεσα μέτρα για την ουσιαστική πολιτική προστασία και συνολικά ουσιαστικά μέτρα αντιπλημμυρικού σχεδιασμού με κατασκευή νέων, σύγχρονων τεχνικών έργων που να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών.