Το ΚΚΕ για τη σοβαρή υποστελέχωση του Γ. Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου Κρήτης
Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας από τρεις βουλευτές
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας
Θέμα: Για τη σοβαρή υποστελέχωση του Γ. Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου Κρήτης.
Επανερχόμαστε στην Ερώτησή μας υπ’ αριθμ. 373/17/01/2020, καθώς- παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις- σοβαρές συνεχίζουν να είναι οι ελλείψεις του Γεν. Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου (ΓΝΑΝ), όπου 225 οργανικές θέσεις παραμένουν κενές και δεν έχει γίνει καμία νέα μόνιμη πρόσληψη τον τελευταίο χρόνο.
Συγκεκριμένα, ενώ υπάρχουν (σύμφωνα με στοιχεία της 7ης ΥΠΕ στις 29.10.19) τουλάχιστον 17 κενές θέσεις γιατρών στο ΓΝΑΝ, προκηρύχθηκαν μόλις 6 μόνιμες θέσεις γιατρών ΕΣΥ τον Φλεβάρη (με 9μηνη καθυστέρηση), χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι κρίσεις. Στις θέσεις αυτές δεν περιλαμβάνεται καμία θέση μόνιμου παθολόγου, τη στιγμή που 4 θέσεις παθολόγων είναι κενές. Μάλιστα, η διοίκηση των Νοσοκομείων Λασιθίου έστειλε στις 30 Ιούλη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συνεργασία με 2 παθολόγους με δελτίο παροχής υπηρεσιών για 2 μήνες για την «αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών» της πανδημίας, ενώ τους τελευταίους μήνες έγινε πρόσληψη μόνο ενός επικουρικού οφθαλμίατρου. Από το ΓΝΑΝ απουσιάζουν ειδικότητες, όπως παιδοψυχίατρος, ενδοκρινολόγος κλπ., ενώ δεν εφημερεύει καθημερινά ΩΡΛ, ουρολόγος, νευρολόγος, γαστρεντερολόγος. Οι ελλείψεις γιατρών έχουν, επίσης, ως αποτέλεσμα οι λίστες χειρουργείου να περιλαμβάνουν 225 ασθενείς (στις 1/9/20). Όσο αφορά το λοιπό (πλην γιατρών) υγειονομικό προσωπικό, οι κενές θέσεις ήταν 173 τον Οκτώβρη του 2019 (εκ των οποίων 86 κενά νοσηλευτών).
Ταυτόχρονα, ένα μεγάλο μέρος των ελλείψεων προσωπικού του νοσοκομείου «μπαλώνεται» προσωρινά με συμβασιούχους και μετακινήσεις. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας έγιναν 60 περίπου προσλήψεις επικουρικών (που αντιστοιχούν μόλις στο 30% περίπου των κενών), με αποτέλεσμα να υπηρετούν στο ΓΝΑΝ στην παρούσα φάση τουλάχιστον 140 συμβασιούχοι. Μέχρι τον Μάρτη του 2021 επίκειται η λήξη των συμβάσεων ορισμένου χρόνου 71 εργαζομένων. Η απόλυσή τους θα επιφέρει σοβαρή δυσλειτουργία στα υποστελεχωμένα τμήματα όπου δουλεύουν, επισφαλή προγράμματα και αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς των υπόλοιπων υπηρετούντων, ενώ για τους ίδιους τους συμβασιούχους η απόλυση σημαίνει ανεργία, οικονομικά και ψυχολογικά προβλήματα, απαξίωση της γνώσης και της πείρας τους.
Επιπλέον, συχνές είναι και οι μετακινήσεις προσωπικού, που «κουκουλώνουν» παροδικά τα κενά των νοσοκομείων της Κρήτης προκαλώντας δυσλειτουργία σε άλλες ήδη υποστελεχωμένες δομές. Ειδικότερα, οι μετακινήσεις γενικών γιατρών από τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερικά Ιατρεία για την κάλυψη εφημεριών του ΓΝΑΝ αποδυναμώνουν την ήδη υποβαθμισμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και εξουθενώνουν τους γιατρούς. Συνάμα, υποχρεωτικές μετακινήσεις γιατρών γίνονται και από νοσοκομεία του Ηρακλείου, αλλά και μεταξύ κλινικών του νοσοκομείου για την κάλυψη της Μονάδας COVID.
Αποτέλεσμα της υποστελέχωσης είναι τα εξαντλητικά ωράρια των εργαζομένων του ΓΝΑΝ, που επιδρούν αρνητικά στην υγεία τους. Νοσηλευτές δουλεύουν συχνά 3 βάρδιες το 48ωρο (απόγευμα-πρωί- νύχτα), γιατροί υπερβαίνουν κάθε μήνα το πλαφόν των εφημεριών και τα περισσότερα ρεπό δεν δίνονται, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος λαθών εις βάρος των ασθενών.
Εκτός από τις ελλείψεις προσωπικού, πρόσθετα προβλήματα προκαλούν η ανεπάρκεια κλινών ΜΕΘ (μόλις 8) καθώς και οι ελλείψεις σε εξοπλισμό, υποδομές και υγειονομικό υλικό.
Οι ελλείψεις προσωπικού, η επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και οι συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής των κυβερνήσεων που περιορίζει σταδιακά την κρατική χρηματοδότηση της Yγείας στην κάλυψη στοιχειωδών μόνο αναγκών, πέρα από τις οποίες η υγεία αποτελεί «ατομική υπόθεση», ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του καθενός. Αυτή η πολιτική έχει καταντήσει τις δημόσιες δομές υγείας της χώρας ανίκανες να παρέχουν υπηρεσίες στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης, με κριτήριο την καθολική κάλυψη των αναγκών.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση ώστε :
Να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΓΝΑΝ Κρήτης.
Να μην απολυθούν και να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας στο ΓΝΑΝ.
Να εξασφαλισθεί η πλήρης και επαρκής αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση του ΓΝΑΝ Κρήτης.
Με επείγουσες διαδικασίες να επιλυθούν τα προβλήματα υποδομών, ελλείψεων ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και η λειτουργία επιπλέον κλινών ΜΕΘ, με όλο το απαραίτητο εξειδικευμένο μόνιμο προσωπικό.
Να εξασφαλισθεί, με κεντρική προμήθεια, πλήρης επάρκεια σε υγειονομικό υλικό, με προτεραιότητα στα Μέσα Ατομικής Προστασίας.
Να σταματήσουν οι μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ των δημόσιων δομών Υγείας της Κρήτης.
Οι Βουλευτές
Συντυχάκης Μανώλης
Κομνηνάκα Μαρία
Μανωλάκου Διαμάντω