Το ΚΚΕ για τα προβλήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγίου Νικολάου

12:12 μ.μ. - Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου 2021
12:11 μ.μ. - Πέμ, 04/12/2021
Image: Το ΚΚΕ για τα προβλήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγίου Νικολάου

Ερώτηση βουλευτών προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Σε περιοδεία που πραγματοποίησε η Κομματική Οργάνωση Λασιθίου του ΚΚΕ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγίου Νικολάου διαπιστώθηκε ότι συνεχίζονται και οξύνονται τα προβλήματα, ως αποτέλεσμα της πολιτικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις.

Συγκεκριμένα, σοβαρό είναι το πρόβλημα στέγασης. Ο υφιστάμενος χώρος δεν καλύπτει τις ανάγκες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σχετικά με τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας του προσωπικού, τη φύλαξη και συντήρηση των οχημάτων, όπως δεν καλύπτει και τις προϋποθέσεις ανεμπόδιστης κίνησης των πυροσβεστικών οχημάτων, όταν αυτά απαιτείται να κινηθούν για συμβάντα, μιας υπάρχει μια έξοδος σε δρόμο με σχετικά αυξημένη κυκλοφορία.

Το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχει απευθύνει πολλές φορές το χρόνιο αίτημα για μετεγκατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων σε νέες, που να καλύπτουν τις ανάγκες της Υπηρεσίας. Μετά από χρονοβόρες διαδικασίες δεκαετιών, ο Δήμος Αγίου Νικολάου παραχώρησε στην Π.Υ. οικόπεδο (σε αντικατάσταση οικοπέδου που διέθεσε η Πυροσβεστική στον Δήμο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για ανέγερση σχολικού συγκροτήματος), στη θέση «Γλύματα» για τη μετεγκατάσταση της Υπηρεσίας. Ωστόσο δεν έχει εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση για άμεση υλοποίηση του έργου από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Επιπλέον, το μόνιμο προσωπικό είναι ελάχιστο (ελλείπουν τουλάχιστον 10 μόνιμοι εργαζόμενοι) και προσπαθεί να επιτελέσει το έργο του σε δύσκολες συνθήκες. Συνάμα, οι προσλήψεις εποχικού προσωπικού, που επιστρατεύονται για να καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, δεν επαρκούν για την ουσιαστική αντιμετώπιση ζητημάτων πυρασφάλειας και πυροπροστασίας της περιοχής Αγίου Νικολάου. Η υποστελέχωση αυτή της ΠΥ στον Άγιο Νικόλαο έχει αρνητικές συνέπειες στη συνολική προστασία από πυρκαγιές, αλλά και στους ίδιους τους εργαζόμενους, εποχικούς πυροσβέστες. Οι συγκεκριμένοι βρίσκονται σε εργασιακή ανασφάλεια και ομηρία, όταν, μάλιστα, είναι δεδομένες οι ανάγκες στελέχωσης, τις οποίες θα μπορούσαν να καλύπτουν μόνιμα, με βάση και την εμπειρία που έχουν αποκτήσει.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι τίποτα άλλο παρά η έκφραση της πολιτικής διαχρονικά των κυβερνήσεων που αντιμετωπίζει την πυροπροστασία, όπως και το σύνολο των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, ως ασύμφορο κόστος για το κράτος, στη λογική του «κόστους – οφέλους», βάζοντας σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή, τη λαϊκή περιουσία και την προστασία των οικοσυστημάτων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προχωρήσει η κυβέρνηση για :

Άμεση χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, για τη μελέτη και την κατασκευή νέων κτιριακών εγκαταστάσεων για την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγίου Νικολάου, χωρίς ΣΔΙΤ, χωρίς εμπλοκή επενδυτών.

Να καλύψει όλες τις επιχειρησιακές ανάγκες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγίου Νικολάου, με την πρόσληψη όλου του απαραίτητου προσωπικού με σταθερές και μόνιμες σχέσεις, ένταξη του επαγγέλματος στα ΒΑΕ και με την άμεση μονιμοποίηση του εποχικού προσωπικού.

Αύξηση των δαπανών από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, για την εξασφάλιση και ανανέωση της υλικοτεχνικής υποδομής και του εξοπλισμού της Υπηρεσίας και για να χορηγούνται όλα τα αναγκαία ΜΑΠ και εξοπλισμός στους εργαζόμενους μόνιμους και εποχικούς.

Οι Βουλευτές

Συντυχάκης Μανώλης

Κομνηνάκα Μαρία

Μανωλάκου Διαμάντω