Το κέντρο της ανατολικής Μεσογείου, ένας τόπος που 4000 χρόνια παράγει ιστορία

11:05 π.μ. - Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018
11:02 π.μ. - Πέμ, 15/05/2018
Image: Το κέντρο της ανατολικής Μεσογείου, ένας τόπος που 4000 χρόνια παράγει ιστορία

Ομιλία του Μ. Καπαράκη εκ μέρους της Ανατολής στην έκθεση Fruit Logistica στο Βερολίνο

Η πατρίδα του μινωικού Πολιτισμού κι ένας τοπος που είναι παράδοση και τρόπος ζωής να χρησιμοποιούνται στο έπακρο τα προϊόντα που βγάζει κάθε σπιθαμή της.
Με κλιματικές συνθήκες ιδανικές για δημιουργία εξαιρετικων προϊόντων,
ικανών να θρέψουν ποιοτικά, τον κάτοικο και τον επισκέπτη της.
 
Η γνώση της καλλιέργειας εξελίσσεται στους αιώνες και φτάνει στις μέρες μας να χρησιμοποιεί την παράδοση, τις συνθήκες και την τεχνογνωσία για παραγωγή, με στόχο να καλύψει ανάγκες εκτός αυτής: στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο με προϊόντα εξαιρετικής διατροφικής αξίας.
 
Vegiterraneo :Μεσόγειος & κηπευτικά
 
Ένα πολύ δυνατό πρόγραμμα που δημιουργήθηκε για την Κρήτη με σκοπό να συστήσει τα κηπευτικά μας, στις χώρες Γερμανία, Πολωνία, Τσεχική Δημοκρατία και Ελλάδα.
 
Ποιοι όμως είμαστε εμείς:
 
Μια ομαδα επτά δυναμικών συνεταιρισμών, δυναμικών εξαγωγικών φορέων της Κρήτης με μορφή ένωσης νομικών προσώπων η οποία απαρτίζεται από τις οργανώσεις παραγωγών: Κουντούρα, Φαλάσσαρνα, Τυμπάκι, Ψαρη,και απο την Ιεράπετρα τις: Κάμιρος, Νότος κ Ανατολή με επικεφαλής εταίρο την οργάνωση παραγωγών «Ανατολή».
 
Στόχος μας, η γνωστοποίηση της ποιότητας και αξίας των Κρητικών αγροτικών προϊόντων σε επαγγελματίες, εισαγωγείς, αγοραστές, και καταναλωτές αφενός και αφετέρου η αύξηση της αξίας εξαγωγών στις χώρες στόχους, Γερμανία, Πολωνία, Τσεχική Δημοκρατία και Ελλάδα.
 
Νομίζω τώρα είναι κατάλληλη στιγμή για μερικούς αριθμούς:
 
Η παραγωγή των οργανώσεων του Vegiterraneo όπως καταγράφεται για το 2017, ανέρχεται σε 45 χιλιάδες τόνους κηπευτικών προϊόντων.
 
Από αυτούς το 46% αφορά τομάτες, 32% είναι αγγούρια, οι πιπεριές ακολουθούν με 17% και μελιτζάνες με το υπόλοιπο 5%.
 
Τα σύγχρονα, τεχνολογικά εξελιγμένα, ελαφρού τύπου θερμοκήπια της Κρήτης, προσφέρουν ιδανικό περιβάλλον ανάπτυξης των φυτών.
 
Η καθημερινή συνεργασία γεωπόνου - παραγωγού οδηγεί στην ποιοτική παραγωγή, με χρήση όσο γίνεται λιγότερων λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.
Η μέθοδος IPM με τη χρήση βομβίνων επικονίασης και ωφέλιμων εντόμων περιορίζει στο ελάχιστο τη χρήση χημικών και εντομοκτόνων.
 
Τακτικοί έλεγχοι των γεωπόνων, τόσο στις καταγραφές όσο και στον αγρό, και μέσω αναλύσεων υπολείμματων σε διαπιστευμένα εργαστήρια, διασφαλίζουν την άριστη φυτο-υγεια και καθαρότητα του παραγόμενου προϊόντος.
 
Με τριακόσιες μέρα το χρόνο ηλιοφάνεια και υψηλή ελάχιστη θερμοκρασία το χειμώνα, επιτυγχάνουμε εξαιρετική παραγωγή με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας και επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
 
Υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας προϊόντα – Αυτά επιθυμούμε να σας γνωρίσουμε αποψε.
 
Σας προτείνουμε να βάλετε τα κηπευτικά της Κρήτης στην καθημερινότητα σας.
 
Σας καλούμε να έχετε την Ελλάδα στο μυαλό σας
 
Και την Κρήτη στην καρδιά σας.
 
Σας ευχαριστώ.