Το Ισραήλ έπληξε στρατιωτική βάση στο Ιράν – Εκρήξεις σε Συρία – Ιράκ

8:07 π.μ. - Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024
08:04 π.μ. - Παρ, 19/07/2024
Image: Το Ισραήλ έπληξε στρατιωτική βάση στο Ιράν – Εκρήξεις σε Συρία – Ιράκ

Οι σειρήνες του πολέμου ήχησαν ξανά στη Μέση Ανατολή καθώς το Ισραήλ αντεπιτέθηκε με πυραύλους στο Ιράν πλήττοντας αεροπορική βάση.

Συναγερμός στη Μέση Ανατολή καθώς ξεκίνησε η αντεπίθεση του Ισραήλ στο Ιράν. Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν στρατιωτική βάση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, επικαλούμενο πηγή του στην αμερικανική κυβέρνηση. Τρεις εκρήξεις ακούστηκαν στο Ισφαχάν, κοντά σε στρατιωτική βάση όπου βρίσκονται μαχητικά αεροσκάφη στη βορειοδυτική πλευρά της πόλης. Επίσης εκρήξεις έχουν αναφερθεί στη Συρία και το Ιράκ.

Το Ιράν ενεργοποίησε την αντιαεροπορική άμυνα σε διάφορες επαρχίες, εν μέσω πληροφοριών για «ισχυρές εκρήξεις» στην επαρχία Ισφαχάν, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Οι πτήσεις ανεστάλησαν σε Τεχεράνη, Ισφαχάν Σιράζ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων MEHR, επικαλούμενο τις αερολιμενικές αρχές.

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν ανέφερε λίγη ώρα μετά τα πλήγματα ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις παραμένουν άθικτες. Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ισφαχάν, στο κεντρικό Ιράν, είναι «απόλυτα ασφαλείς», διαβεβαίωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim. «Οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν από ορισμένα ξένα μέσα ενημέρωσης περί συμβάντος στις εγκαταστάσεις αυτές είναι λαθεμένες», πρόσθεσε το πρακτορείο, επικαλούμενο «αξιόπιστες πηγές» του.

Κανένα σχόλιο από το Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο πως δεν έχει «κανένα» σχόλιο να κάνει «προς το παρόν» σχετικά με τις πληροφορίες περί «ισχυρών εκρήξεων» στην περιοχή όπου βρίσκεται στρατιωτική βάση στο κεντρικό Ιράν, στην επαρχία Ισφαχάν. «Δεν έχουμε κανένα σχόλιο προς το παρόν», περιορίστηκε να πει εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα το πρωί πως ενεργοποιήθηκαν σειρήνες συναγερμού στο βόρειο Ισραήλ.

Tο Ισραήλ έπληξε το Ιράν, δήλωσε αξιωματούχος των ΗΠΑ στο CNN, επισημαίνοντας πως δεν ήταν πυρηνικός ο στόχος του ισραηλινού πλήγματος.

Οι αναφορές για εκρήξεις, έρχονται λίγες ώρες μετά τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ – Αμπντολαχιάν στο CNN, πως εάν το Ισραήλ λάβει στρατιωτική δράση κατά του Ιράν, η απάντηση θα είναι «άμεση και μέγιστης ισχύος».

Όπως ανάρτησε στο X ο γερουσιαστής από τη Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο το Ισφαχάν φιλοξενεί την αεροπορική βάση Khatami και βρίσκεται βορειοανατολικά της πόλης.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars αναφέρει ότι ακούστηκαν εκρήξεις κοντά στο αεροδρόμιο του Ισφαχάν, αλλά ο λόγος ήταν άγνωστος. «Η αιτία αυτών των ήχων είναι ακόμη άγνωστη και οι έρευνες συνεχίζονται μέχρι να διευκρινιστούν οι ακριβείς λεπτομέρειες του περιστατικού» αναφέρει το πρακτορείο.

Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε αυτή την εβδομάδα πως επιφυλάσσεται «του δικαιώματός να αμυνθεί» έναντι του Ιράν, μετά την ιρανική επίθεση του σαββατοκύριακου με πάνω από 350 drones και πυραύλους που εξαπολύθηκαν εναντίον της ισραηλινής επικράτειάς, σχεδόν το σύνολο των οποίων καταστράφηκε εν πτήσει.

Δεν έδωσε καμιά πληροφορία ούτε για τα μέσα, ούτε την ημερομηνία, ούτε τους στόχους ενδεχόμενης επιχείρησης ανταπόδοσης.

Το Ιράν αναστέλλει τις πτήσεις

Το Ιράν ανέστειλε τις πτήσεις πάνω από αρκετές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής πόλης Ισφαχάν, όπου κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν νωρίτερα ότι ακούστηκαν εκρήξεις κοντά στο αεροδρόμιο.

«Οι πτήσεις πάνω από τις πόλεις Ισφαχάν, Σιράζ και Τεχεράνη έχουν ανασταλεί», ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το ιρανικό συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει άμεσα προκειμένου να εκτιμήσει την συγκεκριμένη κατάσταση.

Το Ιράν ενεργοποίησε τις πρώτες πρωινές ώρες την αντιαεροπορική άμυνα σε διάφορες επαρχίες, εν μέσω πληροφοριών για «ισχυρές εκρήξεις» στην επαρχία Ισφαχάν, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Εκρήξεις και σε Συρία και Ιράκ

Σύμφωνα με το Jerusalem Post, εκρήξεις ακούστηκαν στο Ισφαχάν στο κεντρικό Ιράν, στη Σουέιντα της νότιας Συρίας και στην περιοχή της Βαγδάτης και στο Μπαμπίλ του Ιράκ νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Αεροπορικοί βομβαρδισμοί έγιναν τα ξημερώματα στη Σουέιντα, στη νότια Συρία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ιδρυτής ειδησεογραφικού ιστότοπου της περιοχής, την ώρα που μεταδίδονται πληροφορίες για τουλάχιστον τρεις «ισχυρές εκρήξεις» στο Ιράν.

«Έγιναν βομβαρδισμοί εναντίον θέσης ραντάρ του συριακού στρατού στο δυτικό τμήμα της επαρχίας Σουέιντα», εξήγησε ο Ραγιάν Μαρούφ, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να διευκρινίσει από ποιον.

Πηγή: Reuters, AFP, ert.gr