Το έλλειμμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Λασίθι

8:02 π.μ. - Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016
08:11 π.μ. - Παρ, 11/02/2016
Image: Το έλλειμμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Λασίθι

Τον απολογισμό και την προοπτική του Πανεπιστημίου Κρήτης παρακολούθησε τη Δευτέρα στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης, μετά από σχετική πρόσκληση.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο Βουλευτής έκανε μία γενικότερη αναφορά στη σημασία και τον ρόλο του πανεπιστημίου γενικά αλλά και της Κρήτης ιδιαίτερα, στη μεγάλη συμβολή του στην έρευνα, την τεχνολογία, την διασύνδεση τους με την αγροτική παραγωγή και τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό, την προστασία του περιβάλλοντος. Στάθηκε ιδιαίτερα στο έλλειμμα του νομού Λασιθίου σε ότι αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Χαρακτηριστικά ο Μανόλης Θραψανιώτης στην τοποθέτηση του τόνισε:
 
«Κύριε Πρύτανη παρακολουθώντας την αναφορά σας για την εξέλιξη του Πανεπιστημίου Κρήτης δεν μπορεί κανείς παρά να εκφράσει την ικανοποίηση του και την χαρά του για την εξέλιξη του, τις επιτυχίες του και την θέση που είχε κατακτήσει ανάμεσα στα ελληνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή πανεπιστήμια και αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια σε όσους έχουν συμβάλλει σ αυτήν την προσπάθεια.
 
Επιτρέψτε μου όμως να εκφράσω τα συναισθήματα αλλά και το παράπονο ως Λασιθιώτης όχι μόνο ως βουλευτής αλλά και ως πολίτης.
 
Συμπληρωματικά σε όσα είπε ο κ. Κοκκίνης, εγώ όμως είμαι υποχρεωμένος να εκφράσω πιο ανοικτά το παράπονο των Λασιθιωτών.
 
Στον απολογισμό σας κύριε Πρύτανη αναφερθήκατε και σωστά, στο εξαιρετικό οικοσύστημα που χαρακτηρίζει την Κρήτη από τα ανατολικά ως τα δυτικά, και παρ’ όλα αυτά το Λασίθι απουσιάζει από τον απολογισμό σαν τα ανατολικά όρια να μην είναι η Σητεία αλλά τα Μάλια.
 
Χαιρετίζω ωστόσο ως θετική την πρωτοβουλία για τον σταθμό ελέγχου ρύπανσης περιβάλλοντος στην Φινοκαλιά και τις ευνοϊκές προοπτικές που δημιουργούνται.
 
Αναφερθήκατε όμως και στις προοπτικές του Πανεπιστημίου Κρήτης που υπάρχουν στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, την δια βίου μάθηση, την νομική, τον τουρισμό και αναρωτιέμαι κύριε Πρύτανη, αν το Λασίθι θα έχει συμμετοχή. Νομίζω είναι δίκαιο να έχει».
 
Η απάντηση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης κυρίου Ζώρα ήταν, «έχετε δίκιο κύριε Θραψανιώτη αλλά θέλουμε και την δική σας βοήθεια».
 
Είναι καιρός πια, αφού αναγνωρίζεται από όλους, να αποκατασταθεί η μεγάλη αδικία σε βάρος του Νομού Λασιθίου με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου, της Κυβέρνησης και των Λασιθιωτών, ώστε οι παραγωγικές δυνατότητες του Λασιθίου να αποκτήσουν ισχυρό ερευνητικό και εκπαιδευτικό υπόβαθρο με την ανάπτυξη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.