
Στόχος η κατάρτιση συγκεκριμένου σχεδίου δράσης και η διεκδίκηση χρηματοδότησης για έργα υποδομής και πρόληψης
Σε κλίμα εγρήγορσης και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο φυσικό πλούτο της περιοχής, κάτοικοι και τοπικοί φορείς του Κρούστα και των γύρω χωριών συντονίζουν τις κινήσεις τους για την προστασία και την ανάδειξη του δάσους του Μαύρου Λάκκου. Ο ενεργός πολίτης κ. Μιχάλης Σκουλικάρης μίλησε στην πρωινή εκπομπή "Καλημέρα Λασίθι" του Ηχώ 99,8, αναδεικνύοντας την ανάγκη άμεσης δράσης, συνεργασίας και διεκδικήσεων προς την Πολιτεία.
«Το δάσος που μας έζησε και μας έσωσε»
Ο κ. Σκουλικάρης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ζωτικό ρόλο του δάσους για τις κοινότητες της περιοχής. «Είναι το δάσος που μας έζησε και μας έσωσε, σε βάθος αιώνων», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η αγάπη των κατοίκων γι’ αυτό μεταφράζεται πλέον σε ενεργό ενδιαφέρον για την προστασία και διαχείρισή του.
Από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1994 έως σήμερα
Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την ανάγκη για μια ενιαία πολιτική διαχείρισης του δασικού πλούτου, ιδίως μετά τις καταστροφικές συνέπειες της μεγάλης πυρκαγιάς του 1994. Όπως υπενθύμισε ο κ. Σκουλικάρης, η φωτιά ξεκίνησε από τα χαμηλά όρια της Ιεράπετρας και έφτασε μέχρι τον Κρούστα, διανύοντας περίπου 20 χιλιόμετρα. Η έκταση της καταστροφής δείχνει τη σημασία ύπαρξης ολοκληρωμένων σχεδίων πρόληψης και παρέμβασης.
Σύσταση επιτροπής και πρωτοβουλίες
Στην πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής από προέδρους των κοινοτήτων της περιοχής, με σκοπό τη συντονισμένη διεκδίκηση μέτρων και έργων. Ο πρόεδρος του Μαλλών, κ. Βελιωτάκης, ανέλαβε την πρωτοβουλία για επικοινωνία με την Αντιπεριφέρεια και τη διοργάνωση νέας ευρείας σύσκεψης με την παρουσία υπηρεσιακών και πολιτικών φορέων.
Ζητήματα υποδομών και προσβασιμότητας
Κεντρικό ζήτημα παραμένει το οδικό δίκτυο της περιοχής. Πολλοί δρόμοι είναι πεπαλαιωμένοι, χωρίς ουσιαστικές παρεμβάσεις εδώ και δεκαετίες, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν απροσπέλαστοι. Όπως τόνισε ο κ. Σκουλικάρης, «δεν μπορούμε να μιλάμε για πρόληψη πυρκαγιών όταν δεν έχουμε καν πρόσβαση στα κρίσιμα σημεία». Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη τεχνικών βελτιώσεων και έργων ουσίας.
Έργα με στρατηγική σημασία: φράγματα και λιμνοδεξαμενές
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο χρόνιο αίτημα για τη δημιουργία φράγματος στον Κρούστα. Η μελέτη του έργου έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, με επικαιροποιήσεις να πραγματοποιούνται μέχρι και πρόσφατα. Το έργο θεωρείται κρίσιμο όχι μόνο για την πυροπροστασία, αλλά και για τη στήριξη των μελισσοκόμων και της βιοποικιλότητας του δάσους. Παράλληλα, υπάρχει και πρόταση για λιμνοδεξαμενή εντός της καρδιάς του δάσους, στα σύνορα Κρούστα - Μαλλών.
Ανάγκη για οργανωμένο σχέδιο διαχείρισης
«Δεν μπορεί ο καθένας να μπαίνει στο δάσος και να κάνει ό,τι θέλει», σημείωσε ο κ. Σκουλικάρης, ζητώντας την εκπόνηση ενός οργανωμένου σχεδίου διαχείρισης από την Πολιτεία. Ένα σχέδιο που θα σέβεται τη χλωρίδα και την πανίδα του δάσους, θα ευαισθητοποιεί τους επισκέπτες, και θα καθορίζει σαφείς κανόνες πρόσβασης και χρήσης.
Ο τουρισμός και η ανάγκη προστασίας
Το δάσος του Μαύρου Λάκκου αποτελεί, όπως ειπώθηκε, έναν ανεξερεύνητο θησαυρό με σημαντική τουριστική δυναμική. «Δεν έχουμε μόνο τις παραλίες – έχουμε ένα μοναδικό φυσικό τοπίο που αξίζει να αναδειχθεί και να προστατευτεί», δήλωσε ο κ. Σκουλικάρης, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για την ουσιαστική προστασία του.
Η επόμενη μέρα
Το επόμενο βήμα είναι η σύσκεψη με τους υπηρεσιακούς και πολιτικούς εκπροσώπους, με στόχο την κατάρτιση συγκεκριμένου σχεδίου δράσης και τη διεκδίκηση χρηματοδότησης για έργα υποδομής και πρόληψης. Όπως δήλωσε ο κ. Σκουλικάρης, «είμαστε αποφασισμένοι να πολεμήσουμε για το καλύτερο. Το δάσος δεν είναι μόνο φυσικός πλούτος, είναι κομμάτι της ιστορίας και της ζωής μας».