Το cretaweather.gr αναζητά συνεργασίες στην Ιεράπετρα για εγκατάσταση μετεωρολογικών σταθμών

11:31 π.μ. - Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2023
11:01 π.μ. - Δευ, 16/31/2023
Image: Το  cretaweather.gr αναζητά συνεργασίες στην Ιεράπετρα για εγκατάσταση μετεωρολογικών σταθμών

Πρώτος ωφελούμενος ο πρωτογενής τομέας - Στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος Νίκος Κούνουπας

Μια γνωριμία σήμερα μέσω του Ηχώ 99,8 με τον Κερδοσκοπικό Σύλλογο «Καιρών Κρήτες- CretaWeather» και τον πρόεδρο κ. Νίκο Κούνουπα να αναλύει τις δράσεις τους παρουσιάζοντας και ενδιαφέροντα στοιχεία για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν φέτος στην Κρήτη. Όπως είπε, ο Κερδοσκοπικός Σύλλογος «Καιρών Κρήτες- CretaWeather» δραστηριοποιείται την τελευταία τριετία με στόχο μέσα από μετεωρολογικούς σταθμούς και εγκατάσταση καμερών που στήνονται σε διαφορά σημεία του νησιού προκειμένου να συλλέξουν μετεωρολογικά δεδομένα που μπορεί να φανούν χρήσιμα ποικιλοτρόπως. Όπως για παράδειγμα στους παραγωγούς προκειμένου να προγραμματίσουν τις αγροτικές εργασίες τους. Θα μπορούσε να υπάρξει σε αυτό το κομμάτι συνεργασία με αγροτικούς συλλόγους, συνεταιρισμούς , ομάδες παραγωγών. Το κόστος εγκατάστασης ενός σταθμού ανέρχεται περίπου στα 1500 ευρώ.

Τώρα για το εάν υπάρχουν δυσκολίες καταγραφής των δεδομένων στο νησί είπε ότι πράγματι υπάρχουν προβλήματα καθώς η Κρήτη εκτός του ότι γειτνιάζει με τη θάλασσα έχει και πολλούς ορεινούς όγκους. Προκύπτουν λοιπόν δυσκολίες επίβλεψης και συντήρησης των σταθμών. Χρειάζεται ωστόσο να εγκατασταθούν και άλλοι σταθμοί για τη συλλογή περισσότερων μετεωρολογικών δεδομένων, σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι στην Ιεράπετρα , εκ μέρους του Cretaweather υπάρχουν σταθμοί στην πόλη, στο λιμάνι, στο Σελάκανο , στους Μεσελέρους. θα μπορούσαν να τοποθετηθούν και αλλού. Χρήσιμο πχ θα ήταν να υπάρχουν σταθμοί στο Φράγμα Μπραμιανών, στην Καλαμαύκα, στο Μύρτος, στα Φέρμα.

Σε ότι έχει να κάνει με τις φετινές καιρικές συνθήκες στο νησί ο κ. Κούνουπας σχολίασε ότι ο χειμώνας που βιώνουμε είναι κάτι που δεν το έχουμε συνηθίσει και δεν το περίμεναν κιόλας. Επικρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα ήπιες συνθήκες, με ελάχιστες βροχοπτώσεις και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Κάνοντας μια πρόβλεψη για τις επόμενες ημέρες είπε ότι η η τάση του καιρού είναι με ελάχιστες έως καθόλου βροχές ως το τέλος της εβδομάδας ωστόσο φαίνεται ένα χαμηλό να επηρεάζει τον καιρό κυρίως το Σάββατο , όμως είναι κάτι που θα αξιολογηθεί από τη συλλογή στοιχείων τις επόμενες ημέρες.