Το cocktail σκόνης και καύσης φυτικών υπολειμμάτων ιδιαίτερα επικίνδυνο για την υγεία μας
Η M. Κανακίδου, καθηγήτρια Χημείας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με ειδικότητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση και την περιβαλλοντική φυσική, μίλησε στον Ηχώ 99,8
Η M. Κανακίδου, καθηγήτρια Χημείας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με ειδικότητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση και την περιβαλλοντική φυσική, μίλησε στον Ηχώ 99,8 για τα επεισόδια σκόνης αλλά και πως αυτά επιβαρύνονται από τις αγροτικές καύσεις.
Αυτή τη φορά η σκόνη δεν επηρέασε τόσο το Λασίθι όσο τους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης. Πιο συγκεκριμένα, στις 27/3/2024 υπήρχε υπέρβαση στα Χανιά, στις 28/3/2024 υπήρξε υπέρβαση στο Ηράκλειο, στις 30/3/2024 υπήρξε υπέρβαση στο Ηράκλειο και τα Χανιά και στις 2 και 3/4/2024 υπήρξε υπέρβαση σχεδόν παντού. Παρόλο που αυτό το επεισόδιο σκόνης δεν επηρέασε τόσο τα ανατολικά καθώς έφυγε προς τα βόρεια, η ατμόσφαιρα ήταν πολύ επιβαρυμένη στο νομό Λασιθίου λόγω των καύσεων φυτικών υπολειμμάτων.
Η κ. Κανακίδου τόνισε ότι πολλά από τα αέρια των καύσεων κολλάνε στα σωματίδια της σκόνης, με αποτέλεσμα η σκόνη να αλλάζει χημικά και τα συστατικά των καύσεων να γίνονται πιο καρκινογόνα. Ουσιαστικά δημιουργείται ένα κοκτέιλ καρκινογόνων σωματιδίων τα οποία εισπνέουμε μέσω της σκόνης. Πιο συγκεκριμένα, ουσίες όπως ο μαύρος άνθρακας και οι πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες που προέρχονται από τις καύσεις είναι οργανικές ενώσεις που έχουν χαρακτηριστεί καρκινογόνες από τον Διεθνή Οργανισμό Υγείας. Αν και το Λασίθι λοιπόν είχε λίγα σωματίδια, ήταν χειρότερα ποιοτικά.
Σε συνεργασία με την Παιδιατρική Κρήτης και το Καρδιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης, υπήρξε ένα πρόγραμμα στο οποίο υπήρχαν τηλεφωνικές εφαρμογές που ενημέρωναν τον πολίτη σχετικά με προβλήματα υγείας που προκαλεί η ερημική σκόνη. Στο ίδιο πρόγραμμα, γίνονται μελέτες σε σχολεία για το κατά πόσο η ερημική σκόνη επηρεάζει την υγεία των παιδιών. Επίσης, ένα νέο πρόγραμμα στην ιατρική μελετάει πως η ανθρώπινη υγεία επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή γενικότερα.
Τέλος, η κ. Κανακίδου ανέφερε ότι το τελευταίο επεισόδιο σκόνης δεν είχε διαφορετική σύσταση από τα προηγούμενα. Συστηματικά είπε, η σκόνη έρχεται άνοιξη και φθινόπωρο. Ειδικότερα την άνοιξη, λόγω έλλειψης βροχοπτώσεων είναι πιο έντονη. Συμβούλεψε να προσέχουμε στα μεγάλα επεισόδια σκόνης, κάνοντας χρήση μάσκας, ειδικά όταν υπάρχει πρόβλημα υγείας.