Το BBC κατηγορεί την ελληνική ακτοφυλακή: Πετά ανθρώπους στη θάλασσα και τους αφήνει να πνιγούν

9:27 π.μ. - Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024
09:06 π.μ. - Τρί, 18/27/2024
Image: Το BBC κατηγορεί την ελληνική ακτοφυλακή: Πετά ανθρώπους στη θάλασσα και τους αφήνει να πνιγούν

Τα 15 περιστατικά που ανέλυσε η δημοσιογραφική ομάδα προέρχονται από την περίοδο Μάιος 2020-2023 και είχαν ως αποτέλεσμα 43 θανάτους

Τον θάνατο δεκάδων μεταναστών στη Mεσόγειο έχει προκαλέσει η ελληνική ακτοφυλακή μέσα σε διάστημα τριών ετών, συμπεριλαμβανομένων εννέα ατόμων που ρίχτηκαν σκόπιμα στη θάλασσα, όπως αναφέρουν μαρτυρίες που επικαλείται το BBC με δημοσίευμά του τη Δευτέρα (17/06), δείτε εδώ.

Οι εννέα είναι ανάμεσα στους 40 και πλέον ανθρώπους που φέρεται να έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα εξαναγκασμού να βγουν από τα ελληνικά χωρικά ύδατα ή προσπάθειας της ακτοφυλακής να τους βγάλουν ξανά στη θάλασσα αφού έφτασαν σε ελληνικά νησιά, σύμφωνα με το βρετανικό μέσο.

Η ελληνική ακτοφυλακή δήλωσε ότι απορρίπτει κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες για παράνομες δραστηριότητες – όταν ωστόσο, δημοσιογράφοι έδειξαν σε έναν πρώην ανώτερο αξιωματικό πλάνα από τη φόρτωση 12 ανθρώπων σε σκάφος της και στη συνέχεια την εγκατάλειψή τους σε μία λέμβο, ο ίδιος ανέφερε πως αυτό ήταν «προφανώς παράνομο».

15 περιστατικά σε τρία χρόνια

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατηγορείται για απώθηση προσφύγων, αναγκάζοντας ανθρώπους να επιστρέψουν πίσω στην Τουρκία, από όπου συνήθως περνούν, κάτι που είναι παράνομο σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που το BBC υπολογίζει τον αριθμό των περιστατικών που υποστηρίζουν ότι υπήρξαν θάνατοι ως αποτέλεσμα των ενεργειών της ελληνικής ακτοφυλακής: Τα 15 περιστατικά που ανέλυσε η δημοσιογραφική ομάδα προέρχονται από την περίοδο Μάιος 2020-2023 και είχαν ως αποτέλεσμα 43 θανάτους.

Οι πηγές ήταν κυρίως τοπικά μέσα ενημέρωσης, ΜΚΟ και η τουρκική ακτοφυλακή. Σημειώνεται πως η επαλήθευση τέτοιων μαρτυριών είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς οι μάρτυρες συχνά εξαφανίζονται ή φοβούνται να μιλήσουν, όμως, «σε τέσσερις από αυτές τις περιπτώσεις καταφέραμε να επιβεβαιώσουμε τις μαρτυρίες μιλώντας με αυτόπτες μάρτυρες», αναφέρει το δημοσίευμα.

cretalive.gr