Το αυτογκόλ, τα όπλα και η «χιονοστιβάδα» που πλακώνει το Μαξίμου

9:09 π.μ. - Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018
09:03 π.μ. - Τρί, 13/09/2018
Image: Το αυτογκόλ, τα όπλα και η «χιονοστιβάδα» που πλακώνει το Μαξίμου

Κλονίζονται τα θεμέλια της κυβερνητικής συμμαχίας

Ένα ακόμη μείζον θέμα για την ελληνική κοινωνία ήρθε να «ξεγυμνώσει» την διαχειριστική επάρκεια της κυβέρνησης. Επειτα από τα εθνικά θέματα, την οικονομία αλλά και τα προβλήματα καθημερινότητας, το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται αντιμέτωπο με μια μείζονα κρίση η οποία είναι ικανή να κλονίσει τα θεμέλια της κυβερνητικής συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
 
Τα προχθεσινά πρωτοφανή επεισόδια στην Τούμπα, η εισβολή με το όπλο του Ιβάν Σαββίδη και των σωματοφυλάκων του, οι απειλές και οι εκβιασμοί και τέλος το επακόλουθο της αναβολής του ελληνικού πρωταθλήματος, είναι πολύ βαριά θέματα για να αντέξει η κυβέρνηση.
 
Τις τελευταίες εβδομάδες ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του λες και τραβάνε σαν μαγνήτης όλη τη δύσκολη ατζέντα που θα μπορούσε να υπάρξει. Πριν καν περάσει η οργή κατά της κυβέρνησης για τον τρόπο που αντιμετώπισε τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ήρθε το… αυτογκόλ της Τούμπας για να επιδεινώσει την κατάσταση και να αυξήσει ακόμη περισσότερο τη λαϊκή δυσαρέσκεια και την αίσθηση των πολιτών ότι υπάρχει διαχειριστική ανεπάρκεια.
 
Πρόκειται περί αυτογκόλ διότι οι αγαστές σχέσεις με τον Ιβάν Σαββίδη, τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και του Πάνου Καμμένου, αλλά και μια παραπλανητική προσπάθεια «εξυγίανσης» του ελληνικού ποδοσφαίρου, τους γύρισε μπούμερανγκ. 
Αμηχανία
 
Όμως, ακόμη χειρότερο είναι το γεγονός ότι «επένδυσαν» στη γνωστή νεοελληνική αβελτηρία, τον ωχαδερφισμό και την απουσία μακροχρόνιας μνήμης. Επέλεξαν μια μέση λύση «τελειώνοντας» το ποδόσφαιρο και τις ομάδες για τις αμαρτίες άλλων.
 
Είναι χαρακτηριστική η αμηχανία των πρώτων ωρών. Αφενός κανείς δεν προσπάθησε να συλλάβει τον Ιβάν Σαββίδη στο γήπεδο. Στη συνέχεια εξαφανίστηκε για 24 ώρες προκειμένου να γλιτώσει το αυτόφωρο. Κι αφετέρου αρχικά η κυβέρνηση, και ειδικά ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Βασιλειάδης, αρνούταν να ονοματίσει τον Ρωσοπόντιο επιχειρηματία. Στη συνέχεια βεβαίως, τόσο στο ΦΕΚ με την απόφαση για το λουκέτο στα πρωταθλήματα όσο και στην επιστολή στην UEFA, αναγκάστηκε να αναφερθεί στον Ιβάν Σαββίδη.
 
Αλλωστε, δεν θα μπορούσαν να κάνουν αλλιώς: Οι φωτογραφίες, τα βίντεο και οι συγκλονιστικές καταθέσεις μαρτύρων, και του ίδιου του διαιτητή που έκλαιγε μέσα στα αποδυτήρια, δεν μπορούσαν να αποκρυβούν.
Η σχέση με Σαββίδη
Γι’ αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι θα κάνει τα πάντα για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου, ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους, αρνούμενος βεβαίως να κάνει κριτική για τα 3 χρόνια διακυβέρνησης όπου ελάχιστα έγιναν. Και κυρίως όπου οικοδομήθηκε η σχέση της κυβέρνησης της Αριστεράς με τον Ιβάν Σαββίδη.
 
Δεν είναι σε θέση κανείς να εκτιμήσει αν η κυβέρνηση εξαναγκάζεται να έρθει σε ρήξη με τον Σαββίδη πιστεύοντας ότι έτσι θα γλιτώσει την αποδοκιμασία του κόσμου.
 
Ενδεχομένως, να συνεχίσει την τακτική του «Πόντιου Πιλάτου» ελπίζοντας ότι και αυτό το τεράστιο σκάνδαλο στο ελληνικό ποδόσφαιρο θα ξεχαστεί έπειτα από λίγες εβδομάδες.
 
Όμως, το σίγουρο είναι ότι η «χιονοστιβάδα» προβλημάτων δεν αφήνει το Μαξίμου να κοιμηθεί και μπορεί να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις. Ποδοσφαιρικό χάος, δοκιμασία στις σχέσεις κυβέρνησης – Σαββίδη, η υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών, το Σκοπιανό που σύντομα θα αναζωπυρωθεί, οι δύσκολες κι επικίνδυνες ελληνοτουρκικές σχέσεις, η οικονομία και η «καθαρή» έξοδος που θα κοστίσει μια περιουσία, είναι προβλήματα που δεν μπορούν να αγνοηθούν.
 
Ισως, ένα… σκάνδαλο ή μια σκανδαλολογία που μπορεί να βγει το επόμενο διάστημα και αφορά στα δάνεια των κομμάτων και στις ευθύνες των τραπεζών, να αποτελέσει το επικοινωνιακό αντίβαρο του Μαξίμου. Η πραγματικότητα, όμως θα παραμένει βασανιστική για την κυβέρνηση και δεν θα την αφήνει σε ησυχία.
 
 
 
in.gr