Το 2018 η ενεργειακή διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου

2:47 μ.μ. - Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017
02:03 μ.μ. - Τετ, 29/47/2017
Image: Το 2018 η ενεργειακή διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου

Η ανάδειξη γρήγορων επενδύσεων νοτίως στην ΑΟΖ της Κρήτης και η άμεση θέσπιση της Ελληνικής ΑΟΖ» είναι ο στόχος των στελεχών της οργανωτικής επιτροπής του 2ου Παγκρήτιου Ενεργειακού Συνεδρίου για τη Ν.Α Μεσόγειο της Επαγγελματικής-Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολόγων Μηχανικών που αναμένεται να ξεκινήσει στις 17:30 στο ξενοδοχείο Ατλαντίς

Στο συνέδριο το οποίο  οργανώνει η Επαγγελματική και Επιστημονική Ένωση Τεχνολόγων Μηχανικών με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και τη συνεργασία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης θα συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες και εκπρόσωποι εταιρειών από τον τομέα των υδρογονανθράκων ενώ κατά τις εργασίες του συνεδρίου αναμένεται να συζητηθούν τεχνικά και στρατηγικά θέματα, καθώς και οι σημαντικότερες εξελίξεις γύρω από το ενεργειακό ζήτημα.
 
Όπως επισημαίνουν τα στελέχη της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, 
υπάρχουν αποφάσεις που πρέπει να παρθούν γρήγορα και σε αυτό πρέπει οι πολίτες να είναι ενήμεροι έτσι ούτως ώστε ο καθένας από την πλευρά του να συμμετέχει σε ένα συλλογικό έργο, που δεν αφορά μόνο την οικονομία.
 
Εταιρείες, θεσμοί και επιστήμονες του τομέα, θα δώσουν το πλαίσιο μιας ολιστικής προσέγγισης για πρώτη φορά, συλλογικά συγκροτημένα, έτσι ώστε να έχουμε μία στρατηγική κατεύθυνση γύρω και πέρα από το ενεργειακό όραμα που έρχεται από την Κρήτη.
 
Στο μεταξύ, μέσα στο 2018 αναμένεται να ξεκινήσει η ενεργειακή διασύνδεση  Πελοποννήσου- Κρήτης  όπως επεσήμανε με δηλώσεις του σήμερα στο Ράδιο Κρήτη ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής  .
Πρόκειται για το λεγόμενο "μικρό καλώδιο", που θα συνδέσει ενεργειακά την Κρήτη με την Πελοπόννησο. Σύμφωνα με τον κ. Καλογερή,  υπάρχει ήδη η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και το έργο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.
 
Να σημειωθεί ότι η πρώτη φάση του έργου θα υλοποιηθεί με εναλλασσόμενο ρεύμα από το νότιο άκρο της Πελοποννήσου προς τον κόλπο της Κισσάμου και στη συνέχεια μέσω υπόγειων καλωδίων προς τα Χανιά.
 
Σε ότι αφορά τώρα το δεύτερο στάδιο ( το μεγάλο έργο της ηλεκτρικής  διασύνδεσης δηλαδή)  που είναι και το πιο σημαντικό και το οποίο θα συνδέσει την Αττική με την Κρήτη και συγκεκριμένα με την Κορακιά, το έργο το έχει κατοχυρώσει ο ΑΔΜΗΕ ενώ υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την χρηματοδότηση του.
 
Να επισημάνουμε  ότι το σύνολο του έργου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2024.
Μάλιστα όπως δηλώνει ο κ. Καλογερής εφόσον ολοκληρωθεί τότε  τόσο  το εργοστάσιο της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα όσο και η μονάδα στην Ξυλοκαμάρα Χανίων θα υπολειτουργούν ή μπορεί ακόμα  και να κλείσουν.
 
Ελένη Στάθογλου
 Πηγή: ekriti.gr