Το 1ο ΓΕΛ Ιεράπετρας σε πρόγραμμα του Erasmus+

9:41 π.μ. - Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018
09:12 π.μ. - Τετ, 12/41/2018
Image: Το 1ο ΓΕΛ Ιεράπετρας σε πρόγραμμα του Erasmus+

Με θέμα: Η βασίλισσα είναι μόνο μία... Τα μαθηματικά

 
Πραγματοποιήθηκε το διάστημα από 27 έως 30 Νοεμβρίου 2018 η πρώτη διακρατική συνάντηση όπου το 1ο ΓΕΛ Ιεράπετρας συμμετέχει ως εταίρος  σε πρόγραμμα Erasmus+  και συγκεκριμένα στη Δράση ΚΑ2/ «Συμπράξεις ανταλλαγών μεταξύ σχολείων ΚΑ229» με τίτλο  «The Queen is only one: Mathematics». Στο παραπάνω πρόγραμμα συμμετέχουν το Λύκειο Zespol Szkol w Dabrowie Bialostockiej της Πολωνίας ως συντονιστικό σχολείο και το Λύκειο Ibrahim Ozaydin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi της Τουρκίας.
 
Ο κύριος στόχος του σχεδίου είναι να ενισχυθούν τα συναισθήματα και οι δεξιότητες  των μαθητών προς τα μαθηματικά, καθώς επηρεάζουν καθοριστικά την όλη διαδικασία διδασκαλίας- μάθησης τους. Αποσκοπεί  στην ανάπτυξη της ικανότητάς τους να χρησιμοποιούν τα μαθηματικά για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων στη ζωή τους. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί από την άλλη επιδιώκουν να αναπτύξουν νέες στρατηγικές διδασκαλίας. Πρόκειται για μαθηματικές αποδράσεις όπου με τη Χρυσή Τομή, Ευκλείδια Γεωμετρία  και άλλα   εκπαιδευτικά εργαλεία όπως εννοιολογικούς χάρτες, παζλ, σταυρόλεξα θα μελετήσουμε τη συμμετρία στη φύση,  στον αθλητισμό,  στην τέχνη/αρχιτεκτονική,  μουσική, βιολογία και στην οικονομία.

48137934-2262438557100033-6180896296191131648-n
 
Εκτός από τα παραπάνω οι δραστηριότητες  του έργου  κινούνται μέσα στα πλαίσια ενός πολιτισμικού εμπλουτισμού, ο οποίος προκύπτει μέσα από την ελεύθερη και ισότιμη συνάντηση και τις πολιτισμικές ανταλλαγές μαθητών και καθηγητών διαφορετικής εθνοπολιτισμικής προέλευσης. Στην ανάπτυξη ανοικτών και καινοτόμων πρακτικών διδασκαλίας και εκμάθησης, καθώς και στην ανταλλαγή νέων αποτελεσματικών παιδαγωγικών μεθόδων που περιλαμβάνουν τη χρήση των ΤΠΕ ως ουσιαστικού οχήματος προς υλοποίηση. 
Μέρος των συναντήσεων έγινε στην πόλη Bialystok αλλά και στο σχολείο Dabrowie Bialostockiej. Υπήρξε θερμή υποδοχή από τους  εκπαιδευτικούς και τον Διευθυντή του σχολείου και ξενάγηση σε αρκετές αίθουσες του σχολικού συγκροτήματος όπου την διαδέχτηκε η ανταλλαγή δώρων και τοπικών εδεσμάτων από τις τρεις χώρες. Έπειτα ακολούθησε η παρουσίαση    των σχολείων αλλά και του αναλυτικού προγράμματος μαθηματικών κάθε χώρας και του εκπαιδευτικού συστήματος των δυο χωρών. Στην  επίσκεψη στην πόλη Sokolka είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τις τοπικές αρχές και να γίνει παρουσίαση του εκπαιδευτικού συστήματος της Πολωνίας, ακολούθησαν εργαστήρια για καινοτόμες μέθοδοι διδασκαλίας μαθηματικών Τελικό προϊόν του έργου θα αποτελεί ένα πολυσέλιδο  έντυπο με τις παραπάνω μεθόδους. 

47684191-734755100216145-6349407847696039936-n
 
Στο πρώτη αυτή συνάντηση συμμετείχαν  οι εκπαιδευτικοί Κονταξάκη Σοφία, Πουλής Γεώργιος, Φανουράκης Γιάννης και Ξυλούρη Ελένη που είναι η συντονίστρια του έργου.
Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο με συμμετοχή καθηγητών και μαθητών από όλες τις χώρες. 
 
 
 
Η Παιδαγωγική Ομάδα Erasmus+     1ου  ΓΕΛ Ιεράπετρας