Το 1ο ΓΕ.Λ. Ιεράπετρας αναγορεύτηκε «Σχολείο – Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»

12:58 π.μ. - Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2019
12:09 π.μ. - Τετ, 18/58/2019
Image: Το 1ο ΓΕ.Λ. Ιεράπετρας αναγορεύτηκε «Σχολείο – Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»

Ευρωπαϊκή διάκριση για το 1ο ΓΕΛ Ιεράπετρας

Μετά από αξιολόγηση των δράσεων που πραγματοποίησε το 1ο ΓΕ.Λ. Ιεράπετρας το προηγούμενο σχολικό έτος, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα του απέδωσε τον τίτλο «Σχολείο – Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
 
Το πρόγραμμα Σχολεία – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σκοπό έχει την αναβάθμιση της γνώσης των νέων γύρω από τον ευρωπαϊκό κοινοβουλευτισμό, τις αξίες της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρώπη, καθώς και το ρόλο και τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους πολίτες.
 
Το πρόγραμμα απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς και μαθητές των λυκείων και στοχεύει να ενθαρρύνει τους νέους να κατανοήσουν τα δικαιώματά τους ως ευρωπαίοι πολίτες, να γνωρίσουν το έργο και τις αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των μελών του και να αντιληφθούν πως μπορούν να συμμετέχουν καλύτερα στη διαμόρφωση του δημόσιου βίου και στην εμπέδωση της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

13
 
Οι δράσεις του 1ου ΓΕ.Λ. Ιεράπετρας που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο σχολικό έτος περιελάμβαναν προσομοίωση της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  δημιουργία ραδιοφωνικού μηνύματος – σποτ ενόψει των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πραγματοποίηση συζήτησης στο στούντιο ραδιοφωνικού σταθμού της Ιεράπετρας και ραδιοφωνική μετάδοσή του, δημιουργία αφισών με θέμα τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με κεντρικό σύνθημα «αυτήν τη φορά ψηφίζω», παρουσίαση στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του Σχολείου των δράσεων και το περιεχόμενο της ιστοσελίδας του Σχολείου και δημιουργία, προβολή και ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Σχολείου βίντεο – σποτ.
 
Η αναγόρευση του 1ου ΓΕ.Λ. Ιεράπετρας σε «Σχολείο – Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» σηματοδοτεί την απαρχή μιας στενότερης συνεργασίας με το Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση με το ίδιο το  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία σκοπό έχει από τη μία τη μεταλαμπάδευση των εμπειριών που αποκόμισαν οι συμμετέχοντες σε νεότερους μαθητές και τη συνέχιση του προγράμματος στις επόμενες χρονιές, και από την άλλη την προβολή του Σχολείου – Πρέσβη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 
Ιδιαίτερα για τους μαθητές η ενεργή συμμετοχή τους στο πρόγραμμα τους βοηθά να γνωρίσουν καλύτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους θεσμούς της, να γίνουν ενεργοί πολίτες με γνώση και άποψη και να αποκτήσουν εμπειρίες, αλλά και να ανακαλύψουν και επιδείξουν τα δικά τους ταλέντα και δεξιότητες μέσω της έρευνας και της πολιτιστικής δημιουργίας και ως κοινωνοί των δράσεων του προγράμματος.
 
Κεντρικός στόχος της όλης προσπάθειας είναι η εμπέδωση και η ανάδειξη των αξιών της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και της δημοκρατικής οργάνωσης της κοινωνίας στα ευρωπαϊκά πρότυπα, με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις αξίες της ελευθερίας, της ανοιχτής κοινωνίας, το διάλογο και την ανεκτικότητα μεταξύ των πολιτών.