Τίτλοι τέλους για ΣΑΣΟΕΕ και Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ - Η ΕΘΕΑΣ είναι πλέον η ενιαία οργάνωση των αγροτικών συνεταιρισμών

8:00 π.μ. - Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021
08:03 π.μ. - Τετ, 03/00/2021
Image: Τίτλοι τέλους για ΣΑΣΟΕΕ και Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ - Η ΕΘΕΑΣ είναι πλέον η ενιαία οργάνωση των αγροτικών συνεταιρισμών

Υποχώρησε μπροστά στις πολιτικές πιέσεις και μετά από τις δύο διαδοχικές παραιτήσεις των δύο μελών του που άσκησαν καθήκοντα προέδρου κατά την τριετή πορεία του στα συνεταιριστικά πράγματα, ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΑΣΟΕΕ)

Πλέον προσχωρεί στους «κόλπους» της ενιαίας ΕΘΕΑΣ (Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών), στην οποία ήδη είχε ενταχθεί εξ ολοκλήρου η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ.

Η ΕΘΕΑΣ πριν καν ιδρυθεί, είχε ήδη καταφέρει να ενσωματώσει τα πιο «επιφανή» στελέχη της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ, τον πρόεδρο της Ένωσης Καλαβρύτων, Παύλο Σατολιά και τον άνθρωπο που ουσιαστικά κινεί τα νήματα στη συγκεκριμένη οργάνωση, μετά τη διάλυση της πάλαι ποτέ ΠΑΣΕΓΕΣ, τον πρόεδρο της Ένωσης Αγρινίου, Θωμά Κουτσουπιά. Οπότε από την αρχή είχε προσχωρήσει σύσσωμη η οργάνωση στην ΕΘΕΑΣ κι έτσι είδαμε τον Δεκέμβριο τα «ενσταντανέ» του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, με τους δύο συνεταιριστές, να υπογράφουν το προτεινόμενο καταστατικό της νέας ενιαίας οργάνωσης.

Αυτό που οδήγησε όμως σαν «θρυαλλίδα» τις εξελίξεις στη συνένωση του αγροτοσυνεταιριστικού χώρου, ήταν η συστράτευση στην ΕΘΕΑΣ του αντιπρόεδρου του ΣΑΣΟΕΕ, Χρήστου Γιαννακάκη, που είναι και πρόεδρος της Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας. Ο κ. Γιαννακάκης ήταν ο άνθρωπος που κατάφερε ουσιαστικά να «εισφέρει» στους «κόλπους» της ΕΘΕΑΣ μία σημαντική ομάδα συνεταιριστών από τον ΣΑΣΟΕΕ. Η προσωρινή αυτή διάσπαση του ΣΑΣΟΕΕ, μάλλον, κρίθηκε επιβεβλημένη, αφού οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών (ΣΑΣΟΕΕ & Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ) ήταν ανύπαρκτες για τρία και πλέον χρόνια. Οδήγησε μάλιστα στην παραίτηση του επί τρία χρόνια πρόεδρου του ΣΑΣΟΕΕ, Αλέκου Κοντού και πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στελέχους της ΣΕΚΕ, καθώς και του προέδρου της ΕΒΟΛ που τον διαδέχτηκε, του Νικήτα Πρίντζου. Αμφότεροι, μαζί με τον κ. Γιαννακάκη ήταν οι τρεις ισχυροί άνδρες του ΣΑΣΟΕΕ, που μετά την προσωρινή διάσπαση κυριολεκτικά αποχώρησαν από τον Σύνδεσμο, αφήνοντας τον Νίκο Κουτλιάμπα, τον πολύ ικανό πρόεδρο του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού να προσπαθεί να ισορροπήσει την κατάσταση.

Αν κάποιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έπαιξε σημαντικό ρόλο σε όλο αυτό, σίγουρα είναι ο Μάκης Βορίδης, πρώτα με τη διάταξη στον συνεταιριστικό νόμο που έφερε στη Βουλή κι έπειτα με την «προσέγγιση» των δύο πλευρών, που κατέληξε όπως είπαμε στη διάσπαση του ΣΑΣΟΕΕ και τις μακροσκελείς επιστολές που ζητούσαν την παραίτηση του κ. Γιαννακάκη.

Σήμερα, ο νυν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι και ο ΣΑΣΟΕΕ προσχωρεί στην ΕΘΕΑΣ, ολοκληρώνοντας ουσιαστικά έναν κύκλο σκληρών διαπραγματεύσεων, που ποτέ δεν θα μάθουμε πόσο «τράβηξαν το σκοινί», καθώς είδαμε δύο άνδρες, τους κ.κ. Κοντό και Πρίντζο να αποσύρονται από το προσκήνιο.

Αυτό που μένει είναι ότι τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο, ο κ. Γιαννακάκης θα αναλάβει να οδηγήσει σε κανονικές εκλογές την ΕΘΕΑΣ, με τη συμμετοχή σύσσωμου και του ΣΑΣΟΕΕ, υπό τον κ. Κουτλιάμπα. Τώρα το κατά πόσον η Ένωση Αγρινίου και ο κ. Κουτσουπιάς θα συνεχίσουν να έχουν παρασκηνιακά το πάνω χέρι, κανείς δεν το ξέρει, αν και προσωρινά η πρώτη υπόθεση που μπορεί να γίνει, λόγω της εκλογικής περιφέρειας του κ. Λιβανού (Αιτωλοακαρνανία), είναι ότι ο κ. Κουτσουπιάς ηγείται στην προσπάθεια της δημιουργίας της ΕΘΕΑΣ.

Το Δελτίο Τύπου του ΥπΑΑΤ

Οι πρωτοβουλίες του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού για γεφύρωση των διαφορών μεταξύ της ΕΘΕΑΣ και του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε είχαν αίσιο αποτέλεσμα.

Μετά από γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο και από τις δύο πλευρές, επιτεύχθηκε η ενοποίηση του συνεταιριστικού κινήματος, καθώς φτάσαμε σε σύγκλιση απόψεων.

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς, ενοποιείται το συνεταιριστικό κίνημα, μετά από σχεδόν μία πενταετία.

Όπως τόνισε ο ΥΠΑΑΤ κ. Λιβανός, η ύπαρξη ενός ενιαίου φορέα εκπροσώπησης όλων των αγροτικών συνεταιρισμών, βάζει τέλος στις χρόνιες παθογένειες του συνεταιριστικού κινήματος και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πληρέστερη εκπροσώπηση των αγροτών και την ανάδειξη μιας νέας υγιούς συνεταιριστικότητας.

Μέσω του ενιαίου φορέα, οι αγρότες αποκτούν θεσμική φωνή και ισχυρή εκπροσώπηση.

Ακολουθεί άμεσα η απαιτούμενη (νομοθετική) ρύθμιση για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων, έτσι ώστε να καταστεί η ΕΘΕΑΣ κοινωνικός εταίρος, να αποκτήσει εκπροσώπηση στους εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΑΑΤ και να κατοχυρωθεί η χρηματοδότησή της.

O νόμος 4673/2020 «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις» αποτέλεσε το πρώτο σημαντικό βήμα, με την πρόβλεψη για τη σύσταση της ΕΘΕΑΣ. Σήμερα, με την πρωτοβουλία του κ. Λιβανού, γίνεται πράξη η ενιαία εκπροσώπηση των αγροτών από έναν μόνο φορέα, προκειμένου ο θεσμός να είναι βιώσιμος και να μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα στην αναδόμηση του αγροτικού τομέα της χώρας.

agro24.gr