Τίτλοι τέλους για την επένδυση στο Τοπλού

10:43 π.μ. - Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
10:12 π.μ. - Παρ, 09/43/2016
Image: Τίτλοι τέλους για την επένδυση στο Τοπλού

Το ΣτΕ ανακοίνωσε ότι θα συζητηθεί τελικά η υπόθεση της προσφυγής κατά του Προεδρικού Διατάγματος

Την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου θα ξέρουμε οριστικά εάν θα προχωρήσει ή θα…καθυστερήσει κι άλλο η μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση που ετοιμάζεται στην Κρήτη. Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανακοίνωσε ότι θα συζητηθεί κανονικά η υπόθεση της προσφυγής που κατατέθηκε από πολιτιστικό σωματείο, φορείς και πολίτες κατά του προεδρικού διατάγματος για την επένδυση στο Τοπλού η οποία είναι “στον αέρα” εδώ και είκοσι περίπου χρόνια!
 
Το ΣτΕ βέβαια δεν είναι πρώτη φορά που θα συζητήσει με την μία ή την άλλη μορφή την υπόθεση αυτή. Εδώ και χρόνια τα σχέδια έρχονται και παρέρχονται, αλλά με την τελική μορφή το σχέδιο ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ εγκρίθηκε . Και μίλος πριν από 1,5 περίπου χρόνο η ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου, με πρόεδρο τον Σωτήρη Ρίζο, είχε κρίνει (υπ’ αριθμόν 29/2015) νόμιμο το σχέδιο διατάγματος, δίνοντας έγκριση για την υλοποίηση της επένδυσης!
 
Όλα έδειχναν ότι θα τελειώσει εδώ, είχε πάρει τις περιβαλλοντικές εγκρίσεις το έργο, αλλά ξαφνικά η «Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού» και 140 κάτοικοι της Κρήτης, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούν να ακυρωθεί ως αντίθετο στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία το από 7.3.2016 Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο εγκρίθηκε το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) "Ίτανος Γαία" στη θέση χερσόνησος Σίδερο, στην περιοχή Ιτάνου, του δήμου Σητείας και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του σχεδίου αυτού!
 
Μπορεί οι περισσότεροι να ξαφνιάστηκαν , αλλά το σχέδιο στο Τοπλού παραμένει για κάποιους κόκκινο πανί παρότι η συντριπτική πλειοψηφία των φορέων της ανατολικής Κρήτης έχει ταχθεί υπέρ της επένδυσης η οποία μάλιστα για περιβαλλοντικούς λόγους “είχε κοντύνει”…δραματικά. Μόνο μια μονάδα ουσιαστικά, ένα γκολφ…
 
Εξαίρεση στους πιο σημαντικούς φορείς που είπαν “ναι” ήταν το Τεχνικό Επιμελητήριο που πήγε με αυτούς που κατέθεσαν την προσφυγή και το ίδιο…συμμετείχε στην υποβολή της στο ΣτΕ! Με μια λεπτομέρεια: το ΤΕΕ από την ώρα που κατατέθηκε η προσφυγή μέχρι την Παρασκευή που συζητείται στο ΣτΕ πρόλαβε…να αλλάξει στάση και να είναι υπέρ μιας επένδυσης στην περιοχή!
 
Αντίθετα την κάθετη αντίθεσή τους με τη νέα προσφυγή για το Προεδρικό Διάταγμα εξέφρασαν 31 εμπορικοί και τουριστικοί φορείς από την ευρύτερη περιοχή της Σητείας σε επιστολή τους προς την κυβέρνηση.
 
Η προσφυγή αυτή αποτελεί «επίθεση κατ’ ουσίαν, εναντίον της Ελπίδας, της Προόδου, της Ευημερίας και του Μέλλοντος του Τόπου Μας», αναφέρουν οι φορείς. «Είμαστε υπέρ όλων των επενδύσεων που σέβονται την Ελληνική  Νομοθεσία και το περιβάλλον μας και που θα προσφέρουν ανάπτυξη στο τόπο μας», επισημαίνουν οι φορείς, προειδοποιώντας τις οικολογικές οργανώσεις που έχουν προσφύγει κατά της επένδυσης ότι «θα μας βρείτε μπροστά σας, όλους μας».
 
«Δεν είναι τίμιο, αναφέρουν, πέντε – δέκα “φωτισμένα (προνομιούχα οικονομικά και κοινωνικά) άτομα”, που φέρονται να ελέγχουν τις εν υπνώσει και εν αδράνεια οικολογικές (κατ’ όνομα μόνο) οργανώσεις της περιοχής, να “καπελώνουν” τη βούληση των πολλών χιλιάδων Σητειακών».
 
Τονίζουν δε ότι οι οικολογικές οργανώσεις που αντιτίθενται στη συγκεκριμένη επένδυση, δεν έχουν εναντιωθεί σε άλλες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, από τις εκατοντάδες που έχουν γίνει, ακόμα κι αν «έχουν καταστρέψει πολλές από τις
 
 Το σχέδιο και η προσφυγή
 
Στις προσφυγές τους στο ΣτΕ το πολιτιστικό Σωματείο και οι 140 Κρητικοί υποστηρίζουν, ότι η επίμαχη περιοχή στην οποία πρόκειται να υλοποιηθεί η τουριστική επένδυση βρίσκεται σε ζώνη προστασίας του διεθνούς δικτύου Natura 2000 που δεν επιτρέπει παρόμοιες τουριστικές εγκαταστάσεις.
 
Παράλληλα, αναφέρουν ότι η ΣΜΠΕ πλέον του ότι είναι πλημμελής, έρχεται σε σύγκρουση τόσο με την Ελληνική νομοθεσία, όσο και με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (οδηγία 92/43/ΕΟΚ), αφού -μεταξύ των άλλων- δεν προβλέπει μέτρα προστασίας και περιορισμούς για τη διαχείριση του ευαίσθητου περιβάλλοντος της επίμαχης περιοχής (Natura 2000) στην οποία περιλαμβάνονται και φυσικοί οικότοποι), αλλά ούτε έχει προηγηθεί η αναγκαία εκτίμηση των επιπτώσεων της ξενοδοχειακής δραστηριότητας στο προστατευόμενο οικολογικό περιβάλλον της επίμαχης έκτασης.
 
 
 
Στην συγκεκριμένη περιοχή του Τοπλού , έκτασης 22.120,349 στρεμμάτων, αναμένεται η υλοποίηση τουριστικής επένδυσης η οποία προβλέπει τη δημιουργία 1.200 θέσεων εργασίας, την κατασκευή ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, λιμενικά έργα, εμπορικά καταστήματα, αθλητικές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις, γήπεδα γκολφ, κ.λπ..
 
Η εν λόγω περιοχή ανήκει κατά κυριότητα στο κοινωφελές Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Παναγία η Ακρωτηριανή που συστάθηκε από την Ιερά Μονή Τοπλού και την Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας και περιλαμβάνεται ο Όρμος του Βάι με το γνωστό φοινικόδασος και ο αρχαιολογικός χώρος της Ιτάνου