Στρωμένος με αγκάθια είναι ο δρόμος τις επόμενες 50 μέρες για την κυβέρνηση και την χώρα. Τα προσεχή ραντεβού μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας θα αποδειχθούν καθοριστικά καθώς στην διελκυνστίδα του χρέους θα κριθεί το μέλλον των μισθών και των ομαδικών απολύσεων στη χώρα μας, το νέο σύστημα Πρόνοιας για άπορους και αναξιοπαθούντες, οι ιδιωτικοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων του κράτους και το αν θα απαιτηθούν ή όχι νέοι φόροι και περικοπές συντάξεων.
Ο χρόνος πιέζει και θέμα ωρών θεωρείται η πρώτη κρίσιμη τηλεδιάσκεψη -που θα πραγματοποιηθεί πιθανώς αύριο, Πέμπτη - στην οποία η κυβέρνηση θα ανοίξει τα χαρτιά της για τις αλλαγές στα εργασιακά.
Την προσεχή Δευτέρα 14 Νοεμβρίου οι επικεφαλής των θεσμών θα καταφτάσουν στην Αθήνα για τα πιο κρίσιμα "τετ-α-τετ". Έως τις 21 του μηνός θα ξεκαθαρίσει εν πολλοίς:
- αν θα επικρατήσουν οι ακραίες απόψεις των δανειστών για αύξηση των ομαδικών απολύσεων και πιο "ελαστικές" σχέσεις εργασίας, ή αν θα αποδεχτούν την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
- αν θα επιμείνουν σε κατάργηση σειράς επιδομάτων Πρόνοιας αλλά και ειδικών φοροαπαλλαγών, που θα μειωθούν ή θα αντικατασταθούν από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.
- τι θα ισχύσει τελικώς για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τον «ακατάσχετο» επαγγελματικό λογαριασμό, το «πλαστικό χρήμα» και το νέο σύστημα συλλογής αποδείξεων.
Στην κυβέρνηση βάζουν έτσι «πλώρη» για την 28η Νοεμβρίου, με στόχο μια «τεχνική συμφωνία» στο EuroWorking Group της ημέρας αυτής, που να στέλνει σήμα προόδου των διαπραγματεύσεων.
Εάν αυτό επιτευχθεί τότε τις ημέρες που θα απομένουν έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου οι δύο πλευρές θα κλείσουν και τις τελευταίες λεπτομέρειες.
Την ίδια ώρα όμως, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, στην πρώτη εξαμηνιαία έκθεσή του, αμφισβητεί ότι η υπεραπόδοση στα έσοδα θα διατηρηθεί ως το τέλος του έτους, επικρίνει την υπερφορολόγηση και δεν συμμερίζεται τις κυβερνητικές προσδοκίες περί ισχυρής ανάπτυξης το 2017. Οπως αναφέρει το Συμβούλιο, ο φετινός στόχος των εσόδων θα επιτευχθεί, αλλά για το 2017 «υπάρχουν επιφυλάξεις τόσο για το ύψος της ανόδου του ΑΕΠ και της ιδιωτικής κατανάλωσης, όσο και για την άνοδο των τιμών και της απασχόλησης».
Αισιοδοξούν στο ΥΠΟΙΚ
Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών πάντως ανέφερε την Τρίτη από τις Βρυξέλλες ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας για την αξιολόγηση έως τις 28 Νοεμβρίου, ενώ υποστήριξε πως αναμένει ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα καθοριστούν ως τον Δεκέμβριο θα είναι «πιο φιλόδοξα» απ' ό,τι αναμενόταν και ότι «επιδίωξη της ελληνικής, αλλά και άλλων πλευρών, είναι η επικείμενη συζήτηση για το χρέος να πάει πιο μακριά και να συμπεριλάβει και τα πρωτογενή πλεονάσματα για την περίοδο μετά το 2018».
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης σχεδιάζεται να τεθούν σε εφαρμογή στις αρχές του 2017, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως η δεύτερη αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένων και των προαπαιτούμενων μέτρων που πιθανώς να τη συνοδεύσουν. Θα ακολουθήσει η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία θεωρείται ότι θα μπορέσει να ανοίξει την πόρτα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για τη χώρα μας.
Και μέσα σε όλα, οι δανειστές συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις μεταξύ τους προκειμένου να βρουν τον τρόπο που θα «γεφυρωθούν» οι απαιτήσεις κάθε πλευράς προκειμένου να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Όπως όλα δείχνουν, η επαναδιαπραγμάτευση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και οι αποφάσεις των Ευρωπαίων προς το Ταμείο για μελλοντική διευθέτηση του Ελληνικού χρέους, εξαρτώνται αμφίδρομα και από τη λύση στο γρίφο της συμμετοχής ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Παρόλα αυτά, επίσημες ανακοινώσεις θα υπάρξουν μόνο για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και εφόσον ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.
protothema.gr