Τιμώμενο πρόσωπο σε εκδήλωση των Μικρασιατών της Χίου ο Αργύρης Πανταζής.

10:30 π.μ. - Πέμπτη, 3 Αυγούστου 2023
10:08 π.μ. - Πέμ, 03/30/2023
Image: Τιμώμενο πρόσωπο σε εκδήλωση των Μικρασιατών της Χίου ο Αργύρης Πανταζής.

Δείτε περισσότερα :

Τιμώμενο πρόσωπο μεταξύ άλλων ήταν ο κος Αργύρης Πανταζής στην εκδήλωση που  πραγματοποιήθηκε στην Αγία Παρασκευή  του Καστέλλου της Χίου. Συγκεκριμένα ο κος Πανταζής επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ‘’Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα’’ γνωστός για τη Μικρασιατική - Μελιώτικη καταγωγή του ήταν προσκεκλημένος της Ένωσης Αγιοπαρασεουσιών Κρήνης Μικράς Ασίας της Χίου στο διήμερο Παγχιακό εορτασμό ο οποίος έγινε στον προαύλιο χώρο του ιστορικού Ιερού ναού της Αγίας Παρασκευής, ναός ο οποίος θεμελιώθηκε το 1936 από τους Μικρασιάτες που εγκαταστάθηκαν στη Χίο.

hxonews

Η τιμή στο πρόσωπο του κου Πανταζή έχει να κάνει με την μετά από πολλά χρόνια επανένωση των συγγενικών του προσώπων τα οποία παρέμειναν μετά τον διωγμό της Μικράς Ασίας στη μυροβόλο Χίο. Το κουβάρι της επανένωσης της οικογένειας Τζίκα (προγόνων της οικογένειας Πανταζή) άρχισε να ξετυλίγει ο ίδιος αφουγκραζόμενος τις αναφορές των μελών της οικογένειας του για ‘’χαμένους’’ συγγενείς, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν  στη Χίο.

hxonews

Οι  επισκέψεις του στα  Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) στο Παλαιό Ψυχικό, η επικοινωνία του με τα ΓΑΚ Χίου όπου διαφυλάσσεται το ιστορικό  Μητρώο Παλιννοστούντων Μικρασιατών Προσφύγων, οι επαφές με τα ΓΑΚ  Ηρακλείου και Λασιθίου διεύρυναν την έρευνα που υλοποίησε ο ίδιος για να βρει τις ‘’ρίζες’’ του. Κατάφερε όχι μόνο να βρει τις ρίζες του, αλλά και ιστορικά τεκμήρια  τα οποία παρουσίασε στην εκδήλωση, τεκμήρια όπως εκτιμητικά πρακτικά των περιουσίων τους στο Μελί. Έγραφα τα οποία έχουν να κάνουν με τα πρακτικά των αποζημιώσεων που διεκδίκησε το Ελληνικό Δημόσιο από την Τουρκική πολιτεία για τις περιουσίες που αφανίστηκαν μετά το Μικρασιατικό διωγμό και το ολοκαύτωμα της Σμύρνης. Αποζημιώσεις οι οποίες δεν αποδόθηκαν ποτέ…

Ο κος Πανταζής φανερά συγκινημένος με την πολυπληθή παρουσία και αφού διάβασε τον χαιρετισμό του Μικρασιάτη Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ Ευγένιου παρέλαβε από τον  Σταμάτη Κάρμαντζη Δήμαρχο Χίου τιμητική πλακέτα και το μετάλλιο της Μικρασιάτικης μνήμης  ενώ ο Αντιδήμαρχος Χίου κος Παναγιώτης Μανδάλας του χάρισε κασετίνα με το πιστό αντίγραφο του αρχαίου νομίσματος της Χίου. Με τη σειρά του ο κος Πανταζής ανταπόδωσε με την παράδοση στην πρόεδρο της προαναφερόμενης  Ένωσης κυρίας Ρέ,  αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας της Ελεούσας της Ρε΄ι’νστεριανής προστάτιδας των Μικρασιατών που βρίσκεται στον ομώνυμο ιερό ναό στην Ιεράπετρα.

Ο κος Πανταζής ανέφερε κατά την ομιλία του ότι ο πρώτος διοικητής της Χίου Γεώργιος Παπανδρέου αποτύπωσε την κατάσταση των προσφύγων στο Φρούριο της νέας τους  πατρίδας. Τον οδυνηρό Σεπτέμβρη  του 1922  και μετά οι πρόγονοι του εγκαθίστανται στη Χώρα της Χίου, στα Μαστιχόχωρα, στην ορεινή Χίο, στα Καρδάμυλα, την Αιγνούσα (Οινούσες) και τα Ψαρά. Μελιώτες και Ρε’ι’σντεριανοί προσπάθησαν να στεριώσουν στο Πυργί, στη Βέσσα και αργότερα το 1936 στην Ιεράπετρα. Το πέρασμά τους από το νησί της Χίου είναι αποθησαυρισμένο στις δημώδεις καταγραφές (Ιεράπετρα 1939) της επιφανούς λαογράφου, παιδαγωγού Μαρίας Λιουδάκη στο Κέντρο Έρευνας και Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Όπως υπερτόνισε, εδώ στην Αγία Παρασκευή Καστέλλου συναντώ για πρώτη φορά τους απογόνους του Ανέστη Τζίκα και συγγενείς  μου Χρίστο Αττώνη, Νίκο Κωνσταντουλάκη, Αργύρη Τζίκα, Νέστορα Μερεό, Αγγέλα Καλλιπέτη και άλλους ….

Ολοκληρώνοντας  την ομιλία του ευχαρίστησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωση Μικρασιατών Χίου ενώ απεύθυνε κάλεσμα στους επίσημους προσκεκλημένους και σε όλους  τους Μικρασιάτες να επισκεφθούν την Ιεράπετρα προκειμένου να συντελεστεί και σε θεσμικό επίπεδο στο εγγύς μέλλον,  αδελφοποίηση της μυροβόλου Χίου με την Ιεράπετρα, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο τον άυλο πολιτισμό των δυο περιοχών.

Τέλος ο κος Πανταζής ευχαριστεί την Μικρασιάτισσα κα. Φωτεινή Ρηγάκη για τη φωτογραφική κάλυψη της εκδήλωσης και την προώθηση της στη σελίδα ‘’Γεράπετρος του χθές του σήμερα του αύριο’’ 

Δημοτική παράταξη ‘’Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα’’