Tιμολόγια: «Κόκκινος» ο Ιούλιος στο ρεύμα – Νέο άλμα 73% με υψηλότερη τιμή τα 850 ευρώ η μεγαβατώρα

10:37 π.μ. - Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024
10:07 π.μ. - Δευ, 22/37/2024
Image: Tιμολόγια: «Κόκκινος» ο Ιούλιος στο ρεύμα – Νέο άλμα 73% με υψηλότερη τιμή τα 850 ευρώ η μεγαβατώρα

Κατά 44% ακριβότερη από τον Ιούνιο η τιμή της χονδρικής -Ανεπαρκή τα έκτακτα μέτρα δηλώνει η βιομηχανία και ζητά αποζημίωση για το ασανσέρ των τιμών

Στο τελευταίο οκταήμερο «καύσωνα» τιμών του Ιουλίου που θα είναι καθοριστικό για την διαμόρφωση των επιδοτήσεων των καταναλωτών  αλλά και για το έκτακτο τέλος για τους ηλεκτροπαραγωγούς φυσικού αερίου εισέρχεται η αγορά ηλεκτρισμού.

Την εκτίναξη του κόστους που θεμελιώνει η εκρηκτική πορεία του μήνα, επιβεβαιώνει και το σημερινό ράλι τιμών σχεδόν κατά 73% με την τιμή της χονδρεμπορικής να διαμορφώνεται στα 219,28 ευρώ μετά από μία πρόσκαιρη μείωση τιμών το Σαββατοκύριακο. Για σήμερα, η Ελλάδα είναι η τέταρτη πιο ακριβή χώρα μετά την Αλβανία με 236,58 ευρώ /μεγαβατώρα αλλά και τις Βουλγαρία και  Ρουμανία με 229,24 ευρώ. Η Ουγγαρία  υποχωρεί στα 120,45 ευρώ κάτι που υποδηλώνει ότι έχει αποκατασταθεί το πρόβλημα με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις στην περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης.

Η τιμή της χονδρεμπορικής μέχρι σήμερα 22 Ιουλίου διαμορφώνεται σε 142,27 ευρώ η μεγαβατώρα από 98,89 ευρώ που έκλεισε τον Ιούνιο σημειώνοντας άνοδο κατά 44%. Αυτό σημαίνει ραγδαία αύξηση και στην τιμή της κιλοβατώρας βάζοντας φωτιά στους λογαριασμούς ρεύματος που η κυβέρνηση θα επιδιώξει να «κατασβέσει» με τα έκτακτα μέτρα της οικονομικής στήριξης των νοικοκυριών για τον Αύγουστο.

Για σήμερα, η άπνοια «κόβει» το δρόμο στην ενέργεια από αιολικά ενώ περιορισμούς βάζουν οι υψηλές θερμοκρασίες και στα φωτοβολταϊκά, με αποτέλεσμα η συμμετοχή των ΑΠΕ στο μείγμα να υπολείπεται και να διαμορφώνεται μόλις σε 25,85%. Αντίθετα οι μονάδες φυσικού αερίου καλύπτουν το 43,20%, ο λιγνίτης ανεβαίνει στο 9%,  οι εισαγωγές στο 10,98% και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά το 6,18%.

Remaining Time-0:14FullscreenMute

Η ανώτατη τιμή καταγράφεται στις 9 το βράδυ εμφανίζοντας την υψηλότερη μέχρι σήμερα τιμή στα 850 ευρώ/MWh με την κατώτατη τιμή να μην πέφτει κάτω από τα 100 ευρώ/MWh καθώς  προσδιορίζεται από τις μονάδες φυσικού αερίου.

Εκτός ελέγχου

Για κατάσταση εκτός ελέγχου με τις τιμές στο ρεύμα κάνουν λόγο από την πλευρά τους οι βιομηχανικοί καταναλωτές εκτιμώντας ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν δεν επαρκούν. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΒΙΚΕΝ κ. Αντώνη Κοντολέων, «εδώ και δύο εβδομάδες οι βιομηχανίες της χώρας βρίσκονται αντιμέτωπες με αστρονομικές τιμές στις ώρες 20.00-22.00, περίπου στα 700-800€/MWH, εντοπισμένες σε 3 χώρες, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία,  τιμές που δεν δικαιολογούνται από αύξηση στο κόστος παραγωγής που δεν ξεπερνάει τα 150€/MWh για όσους λιγνίτες λειτουργούν. Οι τιμές στο Hupex έπεσαν από χθες».

Όπως επισημαίνει, κάποιοι παραγωγοί στη χώρα μας εκμεταλλεύονται την υψηλή κατανάλωση  στα Βαλκάνια και πιθανόν πολύ υψηλές εξαγωγές  στην Ουκρανία αλλά και κάποιες δυσλειτουργίες στις διασυνδέσεις και αποκτούν ουρανοκατέβατα κέρδη εις βάρος των Ελλήνων καταναλωτών, πλήττοντας την παραγωγική βάση της χώρας.

Όπως λέει, όταν  το 2021 όλες οι συμβάσεις της βιομηχανίας με σταθερές τιμές έσπασαν και γύρισαν σε χρέωση βάσει των ωριαίων τιμών του χρηματιστηρίου, η βιομηχανία αντέδρασε και κατήγγειλε ότι διαμορφώνονται συνθήκες χειραγώγησης των τιμών, μια και οι τιμές της χονδρεμπορικής μεταφέρονται αυτόματα στα τιμολόγια της λιανικής και οι καθετοποιημένοι παίκτες δεν έχουν κανένα ρίσκο.  Τότε όπως τονίζει, «οι αρμόδιοι μας συνέστησαν να συνάψουμε μακροχρόνιες συμβάσεις με Φ/Β ΡΡΑ,  για να αντισταθμίσουμε τον κίνδυνο από τις μεταβολές των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, κάτι που η παρούσα κρίση αποδεικνύει τελείως  αναποτελεσματικό καθώς  με τη δύση του ηλίου τα Φ/Β δεν παράγουν και δημιουργείται χάσμα τιμών μεταξύ των τιμών τις ώρες με ηλιοφάνεια και τις ώρες χωρίς ηλιοφάνεια, αφού δεν υπάρχει αποθήκευση».  Η ΕΒΙΚΕΝ καλεί τους αρμοδίους να λάβουν μέτρα άμεσης επίλυσης του προβλήματος συμπεριλαμβανομένης και αποζημίωσης των βιομηχανιών.

Κόκκινος Ιούλιος

Ο Ιούλιος θα έχει μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και υψηλή τιμή, με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί που θα πάρουν οι καταναλωτές στα χέρια τους να είναι αισθητά υψηλότεροι από τους προηγούμενους. Όπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου,  η επιδότηση θα ανακουφίσει σε μεγάλο βαθμό τους πολίτες και θα αμβλύνει τις αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσουν οι αυξήσεις τιμολογίων σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Με το δίχτυ ασφαλείας της οριζόντιας επιδότησης του Αυγούστου για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, οι καταναλωτές των πράσινων και κίτρινων κυμαινόμενων επιτοκίων δεν θα χρεωθούν την τιμή πάνω από τα 15 λεπτά.

Το ΥΠΕΝ θα ενεργοποιήσει με τον τρόπο αυτό ξανά τον κουμπαρά του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης στον οποίο θα κατευθυνθούν τα έσοδα από την φορολόγηση των παραγωγών  ηλεκτρικής ενέργειας που καίνε φυσικό αέριο.

Αν οι τιμές συνέχιζαν  την ανοδική τους κούρσα και η πολιτεία δεν παρενέβαινε με τις επιδοτήσεις, με την τρέχουσα μέση τιμή της χονδρεμπορικής, το πράσινο τιμολόγιο στο οποίο βρίσκεται η πλειοψηφία των καταναλωτών θα επιβαρυνόταν με περίπου 18-20 ευρώ λεπτά  ανά κιλοβατώρα από 16,3 λεπτά τον Ιούνιο.

Όσο προχωρά ο Ιούλιος φαίνεται ότι το κόστος ρεύματος είναι τόσο υψηλό που  τα κίτρινα ex post τιμολόγια (δηλαδή τα τιμολόγια που διαμορφώνονται εκ των υστέρων με βάση την χονδρεμπορική του μήνα εφαρμογής) εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 18 λεπτά η κιλοβατώρα ή ακόμη και τα 20 λεπτά ανάλογα με την τιμή που θα κλείσει η χονδρεμπορική τιμή.

Εξίσου ψηλά θα είναι και τα κίτρινα ex ante τιμολόγια (που προαναγγέλλονται αρχές του μήνα και υπολογίζονται με βάση την χονδρεμπορική του προηγούμενου), τα οποία θα ενσωματώσουν τις τσουχτερές τιμές του Ιουλίου που λόγω όμως της επιδότησης η χρέωση θα «κουμπώσει» κοντά στα 15 λεπτά.

Ανεβαίνουν και τα μπλε

Πιο σύνθετη είναι η εικόνα στα μπλε τιμολόγια που προσφέρουν σταθερές χρεώσεις από 6 έως 12 μήνες και παρέχουν την ασφάλεια που χρειάζονται οι καταναλωτές σε περιόδους ανατιμήσεων. Τα τελευταία θα παραμείνουν ελκυστικά αν και οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων τα επανατοποθετούν στην αγορά στα 140 ευρώ η μεγαβατώρα. Σήμερα, υπάρχουν μπλε τιμολόγια με χρέωση κάτω από 10 λεπτά η κιλοβατώρα, τα οποία τουλάχιστον για το άμεσο διάστημα δεν θα τα ξαναδούμε. «Δεν κλείνεις προθεσμιακά σε μια περίοδο αναστάτωσης που οι τιμές είναι στα ύψη» τονίζουν στελέχη της αγοράς και αναφέρουν ότι αυτή την περίοδο τα σταθερά πλησιάζουν τις τιμές των πράσινων επιδοτούμενων τιμολογίων. «Εάν η αγορά περιμένει να αποκλιμακωθούν οι τιμές σε δύο μήνες το κόστος των μπλε τιμολογίων θα είναι πολύ πιο ανταγωνιστικό», λένε οι προμηθευτές ενέργειας.

newmoney.gr