Τι τρέμουν οι επιστήμονες για τον κορωνοϊό – Ανησυχία στην Ελλάδα μετά τους 3 θανάτους νέων σε Καστοριά, Κρήτη, Ξάνθη
Μπορεί να επιδημιολογικά στοιχεία να συνεχίζουν να αποδεικνύουν παγκοσμίως ότι πιο ευάλωτοι στον ιό είναι οι ηλικιωμένοι αλλά και όσοι αντιμετωπίζουν χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας, ωστόσο, ο κορωνοϊός δείχνει σε αρκετές περιπτώσεις ότι δεν κάνει διακρίσεις
Οι θάνατοι τριών νέων ανθρώπων τα τελευταία 24ωρα, μίας 41χρονης στην Καστοριά, ενός 42χρονου στην Κρήτη και εσχάτως ενός 46χρονου στην Ξάνθη επιβεβαίωσαν με τον πιο τραγικό τρόπο όλα όσα έλεγαν το προηγούμενοι διάστημα οι λοιμωξιολόγοι. Ότι δηλαδή, καμία ηλικιακή ομάδα δεν είναι άτρωτη στον κορωνοϊό.
Μπορεί να επιδημιολογικά στοιχεία να συνεχίζουν να αποδεικνύουν παγκοσμίως ότι πιο ευάλωτοι στον ιό είναι οι ηλικιωμένοι αλλά και όσοι αντιμετωπίζουν χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας, ωστόσο, ο κορωνοϊός δείχνει σε αρκετές περιπτώσεις ότι δεν κάνει διακρίσεις.
Χτυπά και νέους ανθρώπους, είτε έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας είτε όχι ενώ δυστυχώς κάποια από τα κρούσματα – όπως έγινε στην Καστοριά, στην Κρήτη και στην Ξάνθη – καταλήγουν.
Και αυτό είναι κάτι που τρομάζει τους επιστήμονες κι ενισχύει την πεποίθηση ότι μόνο η καραντίνα και τα αυστηρά μέτρα αυτοπροστασίας μπορούν να περιορίσουν τους θανάτους.
Ειδικά από τη στιγμή που ελέγχεται αν εκτός από τους νέους πλήττονται και πολίτες που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα, καταρρίπτοντας το μύθο ότι ο ιός σκοτώνει μόνο ηλικιωμένος και ανοσοκατασταλμένους.
Από τη χθεσινή ενημέρωση του «στρατηγού» κατά του κοροναϊού Σωτήρη Τσιόδρα προέκυψαν κάποια καινούργια συμπεράσματα σχετικά με την εξάπλωση της πανδημίας στην Ελλάδα.
Τα αισιόδοξα μηνύματα και οι φόβοι των επιστημόνων
Το βασικό και πλέον αισιόδοξο στοιχείο για την Ελλάδα είναι ότι δεν υπάρχει εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, γεγονός που αφήνει μία χαραμάδα ελπίδας για τις επόμενες ημέρες, οπότε και αναμένεται να υπάρξει έξαρση του ιού.
Τα δύο αρνητικά στοιχεία ωστόσο, αφορούν στον αριθμό των θανάτων, που συνεχώς αυξάνεται (σ.σ έχουν ανέλθει σε 23) αλλά και στην αύξηση των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, κάτι που απασχολεί ιδιαίτερα τους λοιμωξιολόγους τόσο για την εξέλιξη του ιού, όσο και κατά πόσον θα αντέξει το σύστημα Υγείας τις επόμενες εβδομάδες.
Χθες, ο κ. Τσιόδρας επιβεβαίωσε την ύπαρξη 78 νέων κρουσμάτων, ανεβάζοντας τον αριθμό των συνολικών κρουσμάτων σε 821.
Μετά και τα δύο νέα θύματα που καταγράφηκαν χθες, και ενός σήμερα, οι νεκροί ανέρχονται σε σε 23, 19 άνδρες και 4 γυναίκες. Από τους 23 συνανθρώπους μας που έχασαν τη μάχη για τη ζωή, αξίζει να σημειωθεί ότι οι 23 είχαν υποκείμενο νόσημα.
Ωστόσο αυτό που φαίνεται να ανησυχεί ορισμένους επιστήμονες είναι η αύξηση των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Όπως έγινε γνωστό, χθες, από τους 134 ασθενείς που βρίσκονται στα νοσοκομεία, οι 53 είναι διασωληνωμένοι με τον μέσο όρο ηλικίας να είναι τα 67 έτη. Μία ημέρα νωρίτερα όμως, ο αριθμός των διασωληνομένων ήταν χαμηλότερος και δεν ξεπερνούσε τους 45
«Δεν υπάρχει εκθετική αύξηση των κρουσμάτων»
Ανακοινώνοντας τον αριθμό των νέων κρουσμάτων χθες, ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι ευτυχώς στην Ελλάδα «δεν υπάρχει εκθετική αύξηση».
Αντίθετα, όπως είπε, τρομακτικοί είναι οι αριθμοί όσον αφορά την εξάπλωση της πανδημίας παγκοσμίως. Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, τα κρούσματα ξεπερνούν τις 440.000 σε 197 χώρες, ενώ περισσότεροι από 19.700 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους λόγω του ιού.
Ο «χάρτης» των κρουσμάτων
Κατά τα λοιπά, από τα τελευταία στοιχεία που αφορούν στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, φαίνεται ότι η Αθήνα συνεχίζει να βρίσκεται – όπως ήταν αναμενόμενο λόγω του πληθυσμού της – στο επίκεντρο της πανδημίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) τα μισά κρούσματα της χώρας είναι στο λεκανοπέδιο – στην Αθήνα αναφέρονται 366 κρούσματα ενώ μικρές εστίες με μερικές δεκάδες κρούσματα υπάρχουν στην Ανατολική Αττική και τον Πειραιά.
Στη Θεσσαλονίκη όπου ανιχνεύτηκε η πρώτη ασθενής και περίπου άλλα 10 κρούσματα επαφές της, κατά την πρώτη εβδομάδα της πανδημίας στη χώρα, υπάρχει πλέον μια μικρή εστία, που όμως δεν σχετίζεται με το πρώτο περιστατικό. Συνολικά αναφέρονται 31 κρούσματα.
Στην Ηλεία και την Αχαΐα, όπου κάποια μέτρα περιορισμού είχαν ληφθεί από τις αρχές Μαρτίου πριν αυτά γενικευθούν για όλη την επικράτεια, φαίνεται όμως πως η εστία παραμένει ζωηρή. Τα κρούσματα που καταγράφει ο ΕΟΔΥ στην τελευταία, προχθεσινή, έκθεσή του στην Ηλεία είναι 43, στην Αχαία 11 και στη Ζάκυνθο.
Στη δίνη του κοροναϊού Καστοριά, Κοζάνη και Ξάνθη
Άλλες περιοχές όπου η εμφάνιση του κοροναϊού αιφνιδίασε τους ειδικούς είναι η Καστοριά και η Κοζάνη. Στην περιοχή της Καστοριάς έχουν καταγράφει συνολικά 19 κρούσματα, ενώ χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά βρίσκονται σε καραντίνα, καθώς μεγάλος αριθμός των περιστατικών βρίσκεται σε αυτά.
Σε καραντίνα μπήκε χθες και η κοινότητα Εχίνου του δήμου Μύκης στην Ξάνθη, όπου για δύο εβδομάδες απαγορεύεται οποιαδήποτε έξοδος από το σπίτι, μετά τη διαπίστωση πολύ υψηλού κινδύνου μετάδοσης του κοροναϊού. Στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν καταγραφεί 9 κρούσματα, για τα οποία δεν έχει καταστεί γνωστή η πηγή μετάδοσης.
Μικρός αριθμός κρουσμάτων καταγράφεται επίσης στις περιοχές Λάρισας, Έβρου, Ηρακλείου, Μεσσηνίας, Πιερίας, Ιωαννίνων, Λέσβου, Εύβοιας, Κιλκίς και Σερρών.Σε άλλες 12 περιφερειακές ενότητες έχει καταγραφεί από ένα κρούσμα.
Ο φόβος των επιστημόνων για την εξέλιξη του ιού
Την ώρα πάντως που η Ελλάδα μέσω ακραίων πλην αναγκαίων μέτρων πασχίσει να «φρενάρει» την εξάπλωση του κοροναϊού, κερδίζοντας μέχρι στιγμή τη μάχη σε σχέση με άλλες χώρες υπάρχει ένα στοιχείο παγκοσμίως που φαίνεται πως τρομάζει τους επιστήμονες.
Η ανησυχία των επιστημόνων εδράζεται στο ενδεχόμενο να μετατραπεί ο κοροναϊός σ’ έναν εποχικό ιό, ο οποίος θα εμφανίζεται κάθε χρόνο.
Μία τέτοια δυσοίωνη εξέλιξη κάνει πιο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη εξέρευσης ενός εμβολίου αλλά και η παρασκευή φαρμάκων που θα μπορούσαν να μειώσουν τις βλαβερές συνέπειες για όσους νοσούν σοβαρά.
Αν και ακόμη δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες για τη συσχέτιση της διασποράς του ιού με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, φαίνεται πως η εξάπλωση ευνοείται περισσότερο σε μέρη με χαμηλές θερμοκρασίες.
Ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, παρατήρησε ότι πλέον ο κοροναϊός αρχίζει να εξαπλώνεται σε χώρες του νότιου ημισφαιρίου, όπου έρχεται ο χειμώνας.
Εκτίμησε ότι ο COVID-2019 εξαπλώνεται ευκολότερα όταν ο καιρός είναι κρύος – παρά όταν είναι θερμός και ξηρός, κάτι το οποίο αν ισχύει, γεννά ελπίδες στη χώρα μας για το επόμενο διάστημα.
Ο Δρ. Φάουτσι άφησε να εννοηθεί ότι ο SARS-CoV-2 εξαπλώνεται ευκολότερα όταν ο καιρός είναι κρύος, παρά όταν το κλίμα είναι θερμό και ξηρό, απηχώντας πρόσφατη κινεζική μελέτη, που πάντως είναι ακόμα προκαταρκτική και υπόκειται σε αξιολόγηση από ομότιμους επιστήμονες (peer review), η οποία καταλήγει ακριβώς στο ίδιο συμπέρασμα.
Αυτό πιθανόν οφείλεται στο γεγονός ότι τα σταγονίδια που εκκρίνουν οι ασθενείς επιβιώνουν περισσότερο όταν ο αέρας είναι ψυχρός, ενώ το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα τείνει να είναι πιο αδύναμο τον χειμώνα.
Άλλη πιθανή εξήγηση: ο ιός αποσυντίθεται γρηγορότερα σε θερμές επιφάνειες, καθώς η προστατευτική μεμβράνη λίπους που τον περιβάλλει αποξηραίνεται ταχύτερα.
in.gr