Θετικά αξιολογεί το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες (7 Μαρτίου) ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ), ως προς τα προνόμια που θα παρέχονται από 1/1/2020 στους κατ’ επάγγελμα αγρότες που επιθυμούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου στην «ΥΧ», «μετά από σειρά συζητήσεων με τον αρμόδιο υπουργό, Γιώργο Σταθάκη, και παρέμβασή μας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο, πετύχαμε να προστεθεί σε σχετική διάταξη του νομοσχεδίου αναφορά για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες». Βασικό προνόμιο, αυτό της προσαυξημένης τιμής πώλησης της παραγόμενης ενέργειας κατά 10%, όπως θα ισχύει και για τις Ενεργειακές Κοινότητες.
Τι θα ισχύει για την εγκατάσταση αγροτικών φ/β
Προοπτικές βιωσιμότητας: Βάσει των διατάξεων του άρθρου 72 του ψηφισθέντος νομοσχεδίου, με τίτλο «Έρευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, σύσταση Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ιδιοκτησιακός διαχωρισμός δικτύων διανομής φυσικού αερίου και άλλες διατάξεις», ένας κατ’ επάγγελμα αγρότης (φυσικό πρόσωπο) που θα εγκαταστήσει φ/β ισχύος έως 500 Mw θα απολαμβάνει τιμή πώλησης (Τιμή Αναφοράς) «της παραγόμενης ενέργειας ίσης με την τιμή που προέκυψε κατά τις τρεις (3) προηγούμενες πριν από την τελευταία ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών που αφορούν στην εν λόγω κατηγορία φ/β σταθμών ή αν δεν έχουν διενεργηθεί διαγωνισμοί στην κατηγορία, στην ίδια τεχνολογία προσαυξημένη κατά 10%». Στην πράξη, αυτό μεταφράζεται σε μια τιμή κοντά στα 0,075 ευρώ / ΚWh.
Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΠΣΑΦ, Κώστας Σπανούλης: «Αυτό από μόνο του δεν αρκεί, γιατί θα χρειαστεί η επένδυση εγκατάστασης φ/β να ενταχθεί σε κάποιο αναπτυξιακό πρόγραμμα, όπου θα επιδοτείται το 40% του κόστους της (σ.σ. μέχρι σήμερα τα αγροτικά φ/β επιδοτούνται μέσω ΠΑΑ σε υπομέτρο των Σχεδίων Βελτίωσης)». Σύμφωνα με όσα ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αυτό το ενδεχόμενο εξετάζεται από το υπουργείο και είναι προς δρομολόγηση εντός των προσεχών μηνών.
Έως δύο έργα ανά φυσικό πρόσωπο: Όπως προβλέπει το ψηφισθέν νομοσχέδιο, ένα φυσικό πρόσωπο (εν προκειμένω ο κατ’ επάγγελμα αγρότης) έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει έως δύο έργα εγκατάστασης φ/β με ισχύ έως 500 Mw έκαστο (και όχι αθροιστικής ισχύος). «Αυτό σημαίνει ότι δίνεται η δυνατότητα σε έναν αγρότη να υλοποιήσει νέο έργο φ/β ισχύος έως 500 Μεγαβάτ, ακόμα και αν είχε ήδη ολοκληρώσει ένα έργο ισχύος 100 MW», εξήγησε στην «ΥΧ» ο γενικός γραμματέας του ΠΣΑΦ, Κώστας Γιωτάκος.
«Σημαντικά τα οφέλη στον ενεργειακό και στον αγροτικό τομέα»
Στις θετικές εξελίξεις στο ενεργειακό τοπίο των ΑΠΕ, που φέρνει ο προσφάτως ψηφισμένος νόμος, αναφέρθηκε στην «ΥΧ» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο ενεργειακός τομέας στην Ελλάδα βρίσκεται σε φάση ιστορικής μετάβασης. Μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, η ενεργειακή μας πολιτική στοχεύει στην αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ σε παραγωγή και κατανάλωση, στη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών για τη μείωση της εξάρτησης από τον άνθρακα, αλλά και στον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου, προκειμένου η ενεργειακή μετάβαση να αφήσει θετικό αποτύπωμα στην αγροτική παραγωγή, τις μεταφορές, τη βιομηχανία και εν τέλει στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας. Με τον νόμο που ψηφίσαμε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, εκσυγχρονίζεται το νομοθετικό πλαίσιο για την αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας. Η σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη της γεωθερμίας δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες για απεξάρτηση της αγροτικής παραγωγής από τα ορυκτά καύσιμα. Ως εκ τούτου, το όφελος για τους αγρότες αναμένεται σημαντικό, ιδίως αν συνυπολογίσουμε τις θετικές επιπτώσεις σε τοπικό επίπεδο από τη διασφάλιση φθηνής και καθαρής ενέργειας, χαμηλού κόστους παραγωγής και μηδενικής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Επιπλέον, ο ίδιος νόμος περιλαμβάνει διατάξεις που επιτρέπουν στους επαγγελματίες αγρότες να απολαμβάνουν τα προνόμια που έχουν θεσπιστεί για τις Ενεργειακές Κοινότητες, ως προς τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών ισχύος έως 500 kW εκτός διαγωνισμών, με τιμή 10% πάνω από αυτήν του διαγωνισμού. Πιστεύουμε ότι τα συνεργατικά σχήματα θα δώσουν νέα ώθηση στη συλλογική προσπάθεια για ριζική αλλαγή του ενεργειακού τοπίου.»
ypaithros.gr