Τι θα φέρει o νέος «Καλλικράτης» στους Δήμους της Κρήτης

7:49 π.μ. - Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2017
07:09 π.μ. - Πέμ, 21/49/2017
Image: Τι θα φέρει o νέος «Καλλικράτης» στους Δήμους της Κρήτης

Ο νόμος του «Καλλικράτη» έφερε μια τεράστια αλλαγή το 2010 στη διοικητική οργάνωση της χώρας

Αφού διά της συμπτύξεως δημιούργησε νέους μεγαλύτερους Δήμους ή προέβλεψε και μεταβίβαση αρμοδιοτήτων, χωρίς όμως τη συνοδεία απαιτούμενων πόρων, όπως για παράδειγμα τα σχολεία και τη μεταφορά αυτών από τις παλιές Νομαρχίες, που καταργήθηκαν, στους νέους Δήμους που ιδρύθηκαν.
 
Η κυβέρνηση, επτά χρόνια μετά τη μεγάλη τομή, έχει ανοίξει τη συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου νόμου, του νέου "Καλλικράτη" όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, που όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ήπια και σημειακή αναθεώρηση του υπάρχοντος νομικού πλαισίου.
 
Αντ' αυτού, λοιπόν, εμφανίζονται στο λεγόμενο "πολυνομοσχέδιο-σκούπα" κάποιες σημειακές μεταρρυθμίσεις που σε καμία περίπτωση δεν ανοίγουν και πάλι τη συζήτηση ως προς τα διοικητικά όρια των ΟΤΑ.
 
 
Τα σημεία
 
Οι σημειακές μεταρρυθμίσεις που εμπεριέχονται στο πολυνομοσχέδιο-σκούπα αφορούν:
 
1) στον εκλογικό νόμο και την απλή αναλογική,
 
2) σε κάποιες μεταβολές που αφορούν τις ΔΕΥΑ και μνημονεύονται σε 14 άρθρα, επιτρέποντας ακόμη και την παραγωγή και πώληση ηλεκτρικού ρεύματος προς τη ΔΕΗ, καθώς και μεταβολές στα Νομικά Πρόσωπα και
 
3) σε κάποιες αλλαγές στα εργασιακά.
 
 
Τα όρια των Δήμων
 
Ανακατανομή των διοικητικών ορίων των Δήμων: Πρόκειται ουσιαστικά για μικρές αλλαγές και όχι για μεγάλες τομές. Ουσιαστικά αυτοδιοικητικοί της Κρήτης θεωρούν ότι το πολυνομοσχέδιο "θεραπεύει" προς την αριστερή κατεύθυνση τον υφιστάμενο "Καλλικράτη", ενώ σε ό,τι αφορά τα οικονομικά δεν έχει υπάρξει κάποια πρόβλεψη πλην εκείνης που προσφάτως υπήρξε ως δέσμευση για απόδοση πόρων μετά το 2018.
 
Την ίδια ώρα, όμως, εντός Κρήτης δεν είναι λίγες οι περιοχές που περίμεναν πιο ριζοσπαστικές μεταβολές για την απόσχισή τους. Για παράδειγμα, τον περασμένο Δεκέμβριο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε επίσκεψή του στον πρώην δήμο Ρούβα, "έκλεινε" το μάτι χωρίς να πει ή να τάξει οτιδήποτε, αλλά συναγελαζόμενος, στο αποσχιστικό κίνημα της περιοχής που επιθυμεί την επαναφορά του δήμου στα παλιά όρια και την απόσχιση από το Δήμο Γόρτυνας.
 
Ανάλογη περίπτωση αποτελεί και το κίνημα στο Τυμπάκι, που επιθυμεί να είναι αυτόνομος δήμος και όχι κομμάτι του αχανούς Δήμου Φαιστού που δημιουργήθηκε με τη συνένωση των περισσοτέρων δήμων της Μεσαράς. Η όρεξη για αυτονομία... δεν έκλεισε ποτέ και στη Νέα Αλικαρνασσό, που σήμερα αποτελεί κομμάτι του μεγάλου Δήμου Ηρακλείου.
 
Δύσκολα επείσθησαν το 2010 οι Αλικαρνασσιώτες να μην κλιμακώσουν τις αντιδράσεις για να παραμείνουν αυτόνομος δήμος, παρά το γεγονός ότι έγιναν διαμαρτυρίες, συγκεντρώσεις και παραστάσεις προς τα υπουργεία. Ο δήμος Νέας Αλικαρνασσού αποτέλεσε κομμάτι του μεγάλου Δήμου Ηρακλείου, ωστόσο ποτέ δε θεώρησαν στην περιοχή ότι ανήκουν στο Ηράκλειο και υπήρχαν πάντοτε οι διεργασίες και αποσχιστικές τάσεις εντός της τοπικής κοινωνίας. Περίπτωση εθελούσιας συνένωσης, όπως προέβλεπε ο νόμος του "Καλλικράτη", είναι αυτή των κοινοτήτων του πρώην δήμου Μακρύ Γιαλού που προσαρτήθηκαν στο νέο Δήμο Σητείας, αντί για Ιεράπετρας, με ομόφωνες εκ των υστέρων αποφάσεις.
 
Η πρόβλεψη του νόμου του "Καλλικράτη" για εθελούσιες συνενώσεις ποτέ δεν έκλεισαν την "όρεξη" κάποιων περιοχών ακόμη και για αυτονομία. Και φυσικά η αριστερή προοπτική μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δημιουργούσε πάντοτε προσδοκίες στις τοπικές κοινωνίες και πολλοί τις καλλιεργούσαν κιόλας, ότι αφού υπάρχουν οι εθελούσιες συνενώσεις θα μπορούσαν να υπάρξουν και οι εθελούσιες αποσχίσεις, ακόμη και αυτονόμηση.
 
 
Σε δύο φάσεις η αναθεώρηση
 
Κατά την πρόσφατη, ωστόσο, συνάντηση των περιφερειαρχών της ΕΝ.ΠΕ. με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, συζητήθηκε, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, και η αναθεώρηση του "Καλλικράτη".
 
Πληροφορίες που ήδη δημοσιεύτηκαν σε αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης θέλουν η αναθεώρηση του "Καλλικράτη" να γίνεται σε δύο φάσεις: 1) με την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές και 2) με την οικονομική ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης, αλλά μετά τη λήξη του 3ου μνημονίου, δηλαδή του χρόνου. Ως τότε ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, έχει δηλώσει ότι δε γίνεται πλέον λόγος για άλλη μείωση των πόρων της Αυτοδιοίκησης.
 
Όπως προαναφέρθηκε, ως το Νοέμβριο δεν αποκλείεται να υπάρξει πρόβλεψη στο προσχέδιο νόμου για το εκλογικό σύστημα και την απλή αναλογική και δεν αποκλείεται, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν από αθηναϊκά μέσα, να υπάρξει και εκχώρηση αρμοδιοτήτων από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στις Περιφέρειες.
 
 
 
Πηγή: neakriti.gr