Τι συζήτησαν Χνάρης και Βορίδης μέσω τηλεδιάσκεψης

11:22 π.μ. - Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2020
11:11 π.μ. - Τρί, 10/22/2020
Image: Τι συζήτησαν Χνάρης και Βορίδης μέσω τηλεδιάσκεψης

Τι θα γίνει με την ενίσχυση παραγωγών κηπευτικών, μελισσοκόμων, κτηνοτρόφων, ελαιοκαλλιεργητών

Tηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Μανόλης Χνάρης για τα επείγοντα ζητήματα που αφορούν στην Κρήτη. Τέθηκαν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη δακοκτονία, την ενίσχυση των παραγωγών κηπευτικών καθώς επίσης μελισσοκόμων, κτηνοτρόφων αλλά και θέματα που έχουν να κάνουν με φυσικές καταστροφές. Όπως δήλωσε ο κ. Χνάρης στον Ηχώ 99,8 σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός θα γίνει η καταβολή χρημάτων αποζημίωσης με το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά όπως υποσχέθηκε όταν επισκέφθηκε την Ιεράπετρα. Για επιπλέον χρηματοδότηση χρειάζεται χρόνος για να το ερευνήσει και εάν υπάρξουν νεότερα θα ανακοινωθεί σε επόμενη τηλεδιάσκεψη. Για τους ελαιοκαλλιεργητές όλης της χώρας, μέχρι το τέλος της εβδομάδας ή αρχές της επόμενης θα μπορούν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους για ενίσχυση λόγω κορωνοϊού από τα 125 εκατομμύρια ευρώ που έχουν δεσμευτεί για αυτό τον σκοπό.

Ειδικότερα, ο Αντιπεριφερειάρχης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση έθεσε το αίτημα για την διασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό χρηματοδότησης ύψους 2 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση για το πρόγραμμα δακοκτονίας στο νησί (ποσό που δόθηκε φέτος εκτάκτως), η ανάγκη ενίσχυσης των μελισσοκόμων, όπως επίσης να δοθεί το δικαίωμα ένστασης στους κτηνοτρόφους που δεν συμπεριλήφθηκαν στην έκτακτη ενίσχυση των 4 ευρώ λόγω κορονοϊού.

Ο Υπουργός απαντώντας ειδικότερα στα σχετικά θέματα που έθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Μανόλης Χνάρης, ανέφερε για το πρόγραμμα δακοκτονίας στη Κρήτη και την διασφάλιση 2 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση ότι, είναι θετικός, ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει σχετική συνεννόηση με τον Υπουργό Εσωτερικών. Για το μέλι επεσήμαινε ο κ. Βορίδης, ότι, εξετάζεται ο τρόπος καθορισμού και το ύψος της ενίσχυσης, ενώ για τους κτηνοτρόφους μας, η πλατφόρμα για την υποβολή ενστάσεων θα είναι έτοιμη το προσεχές διάστημα.

Εξάλλου για το αίτημα των αγροτικών συλλόγων Κρήτης για επιπρόσθετη οικονομική ενίσχυση των παραγωγών κηπευτικών ο κ. Βορίδης ανέφερε, ότι, θα υπάρξει διεξοδική συζήτηση το επόμενο διάστημα με τηλεδιάσκεψη με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων.

Τέλος ο κ. Χνάρης μετά από σχετική συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, ενημέρωσε αναλυτικά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τις μεγάλες καταστροφές που σημειώθηκαν στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν το νησί τις τελευταίες ημέρες.

Ακούστε εδώ αναλυτικά τον κ. Χνάρη και όσα δήλωσε στον Ηχώ 99,8