Τι συνεπάγονται για τους φαρμακοποιούς οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου

8:15 μ.μ. - Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2018
08:11 μ.μ. - Τρί, 06/15/2018
Image: Τι συνεπάγονται για τους φαρμακοποιούς οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΠΦΣ για τις δεσμευτικές επιλογές γιατρού και ασθενή «έρχεται η κυβέρνηση να τιμωρήσει με πρόστιμο τον φαρμακοποιό»

«Τιμωρητικές» για ασθενείς και φαρμακοποιούς χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κυριάκος Θεοδοσιάδης τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν στη φαρμακευτική πολιτική.
 
Επίσης, υποστηρίζει σε επιστολή παρέμβασης που αποστέλλει προς το υπουργείο Υγείας ότι παραμένουν αναπάντητα ουσιαστικά ερωτήματα σχετικά με την πρακτική εφαρμογή των σχετικών διατάξεων.
 
Υπενθυμίζεται ότι, οι δύο επίμαχες διατάξεις που έχουν αναστατώσει γιατρούς και ασθενείς προβλέπουν για τους φαρμακοποιούς rebate ύψους 0,8% επί της λιανικής τιμής κάθε φαρμάκου που έχει τελειώσει η πατέντα του (off patent) και που χορηγείται σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και την τήρηση στα φαρμακεία ελαχίστων ποσοτήτων φαρμάκων ανά θεραπευτική κατηγορία με στόχο την πάταξη του φαινομένου των ελλείψεων σκευασμάτων που εντείνεται τα τελευταία χρόνια. Επίσης, προβλέπονται κίνητρα για τον ασθενή, που τον απαλλάσσουν από την καταβολή συμμετοχής στη φαρμακευτική του αγωγή αν επιλέξει γενόσημο φάρμακο αντί πρωτότυπου, με στόχο τη περαιτέρω αύξηση της διείσδυσης των γενόσημων στην ελληνική αγορά.
 
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κατ’ αρχήν ο γιατρός αποφασίζει και γράφει στην ηλεκτρονική συνταγή τη δραστική ουσία. Εν συνεχεία πάλι ο γιατρός στη συνταγή γράφει το εμπορικό όνομα του φαρμάκου που συστήνει. Ο ασφαλισμένος από τη πλευρά του με βάση τις συστάσεις του γιατρού του, την εμπιστοσύνη στο φάρμακο που έχει συνηθίσει να λαμβάνει, αποφασίζει τελικά ποιο σκεύασμα μεταξύ των ομοειδών της ίδιας δραστικής ουσίας θα προμηθευτεί, εάν φυσικά ο γιατρός  του, του έχει αφήσει τέτοιο περιθώριο επιλογής. Για τον σκοπό αυτό μάλιστα εκτυπώνεται στην ηλεκτρονική συνταγή μια υπεύθυνη δήλωση του ασφαλιζόμενου την οπoία υπογράφει και αναφέρει επί λέξει: «Ενημερώθηκα από το φαρμακοποιό για της χαμηλότερης τιμής φάρμακο και επιθυμώ  να λάβω ακριβότερο φάρμακο».
 
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσιάδη αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για τις δεσμευτικές επιλογές γιατρού και ασθενή «έρχεται η κυβέρνηση να τιμωρήσει με πρόστιμο τον φαρμακοποιό» λόγω του rebate 0,8%, με ετήσια επιβάρυνση των φαρμακοποιών 5.000.000 ευρώ. «Η στόχευση του μέτρου αυτού είναι να προωθηθεί η πώληση γενοσήμων δια της «τιμωρίας» της πώλησης off patent. Εφόσον λοιπόν κατ’ αυτόν τον τρόπο θα ευνοηθούν οι φαρμακοβιομήχανοι παραγωγής γενοσήμων, γιατί οι ίδιοι να μην επιστρέψουν ως rebate ένα μέρος των ωφελειών που θα καρπωθούν; Άλλος κερδίζει και άλλος πληρώνει;» διερωτάται ο πρόεδρος του ΠΦΣ.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι, το ποσοστό των γενοσήμων στο σύνολο των πωλήσεων φαρμάκων αυξήθηκε το τελευταίο διάστημα από 26% σε 29%, ενώ στο β’  εξάμηνο του 2017 θεσμοθετήθηκε η παροχή bonus για όσα φαρμακεία ξεπέρασαν σε πωλήσεις γενοσήμων τον πανελλαδικό μέσο όρο. Αλλά οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι το μέτρο αυτό δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι και σήμερα.
 
Φοβούνται λοιπόν ότι η επιβολή του νέου rebate δεν θα μείνει στο 0,8% αλλά μπορεί να αυξηθεί δεδομένου ότι έχει συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών ότι το ποσοστό διείσδυσης γενοσήμων, πρέπει να φθάσει στο 60%, από 29%  που είναι σήμερα.
 
Ο ΠΦΣ κάνει λόγο για προώθηση των γενοσήμων με το ζόρι και μέτρα στρατιωτικού τύπου που «η κοινωνία το εισπράττει σαν μια προσπάθεια προώθησης  υποδεέστερης θεραπευτικής αξίας φαρμάκων για δημοσιονομικούς λόγους. Ουδέποτε εξηγήθηκαν στους πολίτες οργανωμένα και από επιστημονικά χείλη υψηλού κύρους, έννοιες όπως γενόσημα φάρμακα, πρωτότυπα φάρμακα, φάρμακα με προστασία πατέντας κ.λ.π. Και αντί κάποιος να αντιληφθεί και να διορθώσει τη λανθασμένη κατεύθυνση που ακολουθείται, λαμβάνονται ακόμη χειρότερα μέτρα σε βάρος των «συνήθως υπόπτων» φαρμακοποιών», σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσιάδη.
 
Τέλος, οι φαρμακοποιοί αντιτίθενται και στη διάταξη που δίνει στον υπουργό Υγείας τη δυνατότητα «να καθορίζει τις αναγκαίες ελάχιστες ποσότητες αποθεμάτων φαρμάκων κατά θεραπευτική κατηγορία που πρέπει να υπάρχουν στα φαρμακεία».
 
«Αντί, λοιπόν, η Κυβέρνηση να κόπτεται νομοθετώντας ελάχιστες ποσότητες αποθεμάτων για τα ιδιωτικά φαρμακεία, ας βρει τρόπο να εξασφαλίσει ελάχιστες ποσότητες φαρμάκων για ανθρώπους με πολύ σοβαρές ασθένειες (καρκίνος κ.λ.π.) που ταλαιπωρούνται καθημερινά στις ουρές των «φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ», απαντά ο πρόεδρος του ΠΦΣ χαρακτηρίζοντας οξύμωρο το γεγονός της αποκρατικοποίησης δημόσιας περιουσίας αλλά διατήρησης και αύξησης των κρατικών φαρμακείων.
 
 
in.gr