Τι σημαίνουν τα 17.000 αντίγραφα ιού ανά λίτρο στα λύματα της Ιεράπετρας

10:11 π.μ. - Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2021
10:12 π.μ. - Τετ, 15/11/2021
Image: Τι σημαίνουν τα 17.000 αντίγραφα ιού ανά λίτρο στα λύματα της Ιεράπετρας

Μας εξηγεί μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κώστας Αστροπεκάκης

Σε συνέχεια των αναλύσεων που αφορούσαν την ποσοτικοποίηση του ιού SARS-CoV2 στο δείγμα λυμάτων IΕ1 που παρέλαβε η Διεύθυνση Ύδρευσης Άρδευσης Αποχέτευσης Δήμου Ιεράπετρας στις 9 Δεκεμβρίου 2021 το αποτέλεσμα ήταν 17.000 αντίγραφα ιού ανά λίτρο λυμάτων. Συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας για να είμαστε ασφαλείς. Μένουμε ασφαλείς σημαίνει τηρούμε τα μέτρα που μας έχουν ανακοινωθεί από τους αρμόδιους, επισημαίνεται από την Υπηρεσία. Πως μεταφράζεται όμως το, 17.000 αντίγραφα ιού ανά λίτρο λυμάτων, απαντά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Κώστας Αστροπεκάκης. Όπως είπε από την ανάλυση προκύπτει ότι το ιικό φορτίο είναι ελαφρώς ανεβασμένο σε σχέση με την προηγούμενη ανάλυση. Σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχεί σε 17.000 κρούσματα. Στο παρελθόν κατά περιόδους έχουν προκύψει από τις αναλύσεις 7.000 εως και 75.000 αντίγραφα. Γενικά όμως κινούμαστε από 7.000-15.000 σύμφωνα με τις αναλύσεις που γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Οπότε τα 17.000 σημαίνει ότι είμαστε σε ένα σχετικά καλό επίπεδο όμως δεν σταματάμε να προσέχουμε, τόνισε.

Ακούστε εδώ τον κ. Αστροπεκάκη:

Δείτε εδώ την ανακοίνωση του αντιδημάρχου

ΣΤΑΘΕΡΑ ΧΑΜΗΛΟ ΤΟ ΙΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΣΤΑ ΛΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Ως Αντιδήμαρχος Ύδρευσης Άρδευσης και Αποχέτευσης και για την ορθή ενημέρωση των δημοτών της Ιεράπετρας, σχετικά με τα αποτελέσματα της ανάλυσης στο δείγμα λυμάτων της 9ης Δεκεμβρίου, αναφορικά με την ανίχνευση του ιού SARS-COV2, θέλω να τονίσω ότι τα 17.000 αντίγραφα του ιού ανά λίτρο δείγματος ( 1,7*104) που αναφέρεται στην ανακοίνωση της Υπηρεσίας σε καμία περίπτωση δε μεταφράζεται σε 17.000 κρούσματα. Ο συγκεκριμένος αριθμός είναι ένας δείκτης της μεθόδου που χρησιμοποιεί το εργαστήριο για να ανιχνεύσει τον ιό και χρησιμοποιείται από όλα τα διαπιστευμένα εργαστήρια στην Ελλάδα.

Όντως, ο δείκτης εμφανίζεται ελαφρά αυξημένος σε σχέση με την αντίστοιχη ανάλυση της 25ης Νοεμβρίου, κάτι όμως που δεν εμπνέει ανησυχία, καθώς αφενός εξακολουθεί να είναι χαμηλός και αφετέρου διαπιστώνεται ότι ο Δήμος της Ιεράπετρας εξακολουθεί να κινείται σε πολύ καλό επίπεδο σε σχέση με τους άλλους Δήμους της Κρήτης. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΔΥ παρατηρείται μια γενικότερη αύξηση ανίχνευσης του ιού στα αστικά λύματα και πιο συγκεκριμένα το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρουσίασε αύξηση στον Άγιο Νικόλαο της τάξης του 45%, στα Χανιά 84%, στο Ηράκλειο 109% και στο Ρέθυμνο 258%.

Από τα παραπάνω είναι εμφανές ότι ο Δήμος Ιεράπετρας είναι ένας ασφαλής Δήμος, όμως αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα πρέπει να εφησυχάζουμε. Όλοι μας πρέπει να επιδείξουμε τη δέουσα υπευθυνότητα. Να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και να προχωρήσουμε στον άμεσο εμβολιασμό μας. Στο χέρι μας είναι να χτίσουμε ένα ισχυρό τείχος ανοσίας.