Τι περιμένει η Κρήτη για τη νέα τουριστική σεζόν
Ο Μ. Βλατάκης, πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Κρήτης, στον Ηχώ 99,8
Η έναρξη της τουριστικής σεζόν είναι προ των πυλών, γι’ αυτό ο κ. Βλατάκης, πρόεδρος τουριστικών πρακτόρων Κρήτης, έδωσε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης για την εικόνα του τουρισμού φέτος.
Με το καθολικό Πάσχα να είναι πολύ κοντά, παρατηρείται μια αύξηση στην ζήτηση των τουριστικών καταλυμάτων και στην επισκεψιμότητα. Ωστόσο κατά την διάρκεια του Πάσχα θα ανοίξει ένας συγκεκριμένος αριθμός τουριστικών μονάδων καθώς μετά θα υπάρξει πτώση του τουρισμού για ένα μικρό διάστημα μέχρι να ξεκινήσει επίσημα η σεζόν. Επομένως, η πλειονότητα των ξενοδοχείων θα ανοίξουν τις πόρτες τους στους επισκέπτες τέλος του Απρίλη με αρχές Μάιου.
Σε ερώτηση σχετικά με την ανοδική πορεία του αεροδρομίου της Σητείας, ο κ. Βλατάκης απάντησε πως στο παρελθόν δεν το προτιμούσαν οι tour operators λόγω της έλλειψης τουριστικών καταλυμάτων. Πλέον όμως ο αριθμός των καταλυμάτων έχει αυξηθεί και γι’ αυτό οι tour operators προωθούν την Σητεία.
Το μεγάλο «αγκάθι» του τουρισμού αφορά τους εργαζόμενους των τουριστικών μονάδων. «Αποτελεί γεγονός πως μετά την πανδημία έχει παρατηρηθεί τεράστια έλλειψη του προσωπικού. Στην Κρήτη οι ελλείψεις σε προσωπικό αγγίζουν τους 5.000 και όσοι εργαζόμενοι έχουν μείνει αναγκάζονται να επωμιστούν το βάρος αυτό.» Ο κ. Βλατάκης υπογραμμίζει πως πρέπει να δοθούν αρκετά κίνητρα αφενός για να παραμείνουν στα ξενοδοχεία όσοι εργάζονται ήδη και αφετέρου για να επιστρέψουν σε αυτά όσοι εργάζονταν στο παρελθόν και στράφηκαν σε άλλου είδους εργασία για βιοποριστικούς λόγους. Καταλήγει, λοιπόν, στο συμπέρασμα πως οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν δουλειά όλον τον χρόνο διότι δεν μπορούν να επιβιώσουν τον χειμώνα μόνο με επιδόματα.
Ο κ. Βλατάκης θεωρεί πως θα μπορούσαν να εργάζονται όλον τον χρόνο και να συνεχίζουν να παίρνουν το επίδομα τον χειμώνα αλλά να συμπληρώνουν οι εργοδότες το υπόλοιπο ποσό ώστε τα συνολικά χρήματα να είναι ίσα με τον μισθό τους. Συνεχίζοντας, ο ίδιος τόνισε πως έχει ζητηθεί να μην πληρώνουν οι επιχειρηματίες ασφαλιστικές εισφορές για 5 χρόνια και να υπάρχει αφορολόγητο ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν ανοιχτά τα καταλύματα όλο τον χρόνο.
Ο ίδιος καταλήγει στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχει μέριμνα από το κράτος για τον τομέα του τουρισμού και θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις ώστε να ενισχυθεί ο τουρισμός.
Σχετικά με τα ξενοδοχεία που βγαίνουν προς πώληση ο ίδιος ανέφερε πως στην Κρήτη δεν είναι πολλά. Πιο συγκεκριμένα, αυτά που είναι για πώληση είναι ως επι το πλείστον μικρές ξενοδοχειακές μονάδες. «Όμως πόσο μπορεί να αντέξει ακόμα η Κρήτη; Γι’ αυτό πρέπει να λειτουργούν όλον τον χρόνο.» Κλείνοντας, ο κ. Βλατάκης ανέφερε πως λόγω των πολέμων έχει παρατηρηθεί μεγάλη μείωση σε Ρώσους, Ουκρανούς, Λευκορώσους και Ισραηλινούς.