Τι είναι η ιδιότυπη ομίχλη που εμφανίστηκε στην Κρήτη;

6:04 μ.μ. - Τρίτη, 6 Ιουνίου 2017
06:06 μ.μ. - Τρί, 06/04/2017
Image: Τι είναι η ιδιότυπη ομίχλη που εμφανίστηκε στην Κρήτη;

Μια ιδιότυπη ομίχλη «τύλιξε» περιοχές της Κρήτης διαμορφώνοντας ένα ξεχωριστό σκηνικό αφού τα βουνά κρύφτηκαν για λίγο πίσω από το λευκό πέπλο και ο ορίζοντας πήρε γκρίζα όψη

Οι Κρητικοί θα το έλεγαν «αφούρα» (ομίχλη), οι μετεωρολόγοι όμως έχουν το δικό τους επιστημονικό όρο, την ομίχλη ακτινοβολίας.
 
Όπως σημειώνει ο μετεωρολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών  κ.Λαγουβάρδος μιλώντας στο neakriti.gr "πάνω από την ξηρά εμφανίζεται η ομίχλη ακτινοβολίας όπως ονομάζεται κυρίως τις πρωινές ώρες .Αυτό συμβαίνει όταν ψυχραίνεται το έδαφος βράδυ, στη συνέχεια συμπυκνώνονται υδρατμοί σε στρώμα κοντά στο έδαφος και σχηματίζεται ένα σύννεφο. Αυτό όμως διαλύεται στη διάρκεια της ημέρας οπότε και ζεσταίνεται και η ατμόσφαιρα. Για να εμφανιστεί η ομίχλη απαιτείται άπνοια και αυξημένη υγρασία".
Τα βουνά κρύφτηκαν από την ομίχλη που σχηματίστηκε
 
Όπως εξηγεί μετεωρολόγος χθες το βράδυ η υγρασία ήταν αυξημένη καθώς άγγιζε 70% αλλά και σήμερα το πρωί στην περιοχή της Κνωσού άγγιζε 90%. Το μεσημέρι πλέον η υγρασία έπεσε στο 60% αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα αφού σε άλλες περιοχές της χώρας την ίδια ώρα, είναι πολύ χαμηλότερη.
Η ομίχλη διαμόρφωσε ένα ιδιότυπο γκρίζο σκηνικό
 
 
Ομίχλη μεταφοράς, το "πέπλο" της θάλασσας
 
Παράλληλα υπάρχει το φαινόμενο που εμφανίζεται στη θάλασσα και ονομάζεται ομίχλη μεταφοράς. Σύμφωνα με τον κ.Λαγουβάρδο «εμφανίζεται όταν υπάρχει μεταφορά θερμού αέρα που βρίσκεται πάνω από πιο ψυχρή επιφάνεια και στη συγκεκριμένη περίπτωση πάνω από τη θάλασσα που δεν έχει ακόμα ζεσταθεί. Σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει η άπνοια αλλιώς δεν εμφανίζεται η ομίχλη και αυτές τις μέρες υπήρξαν ασθενείς άνεμοι».
 
Η ομίχλη ακτινοβολίας εμφανίζεται συχνά σε ηπειρωτικές περιοχές όπως τα Ιωάννινα και η μεταφοράς, σε παραλιακές περιοχές διαμορφώνοντας πολύ ιδαίτερες εικόνες κυρίως το πρωί για όσους ξυπνάνε νωρίς. Ένα πέπλο που τυλίγει τα πάντα και δημιουργεί ενα μοναδικό σκηνικό.
 
 
Σκόνη και βροχές
 
Σε ότι αφορά τις καιρικές συνθήκες τις επόμενες ημέρες την Τετάρτη προβλέπονται βροχές στο νότιο Αιγαίο και συγκεκριμένα δεν αποκλείεται να υπάρξουν τοπικές βροχές στον νησί μας στα ορεινά και σε άλλες περιοχές. Ακόμη αναμένεται να καταγραφεί υψηλή συγκέντρωση σκόνης, ωστόσο όχι τόσο έντονη για την εποχή.
 
Ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη
Πηγή: neakriti.gr