Τι δείχνουν οι δείκτες για τα κρούσματα κορωνοϊού στο Λασίθι

10:06 π.μ. - Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2020
10:11 π.μ. - Τετ, 18/06/2020
Image:  Τι δείχνουν οι δείκτες για τα κρούσματα κορωνοϊού στο Λασίθι

Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας στην Κρήτη Εμμ. Λουμπούνης στον Ηχώ 99,8

Την εικόνα της πορείας της πανδημίας του κορωνοϊού σε επίπεδο Κρήτης με ιδιαίτερη αναφορά στον νομό Λασιθίου δίνει σε συνέντευξή του στον Ηχώ 99,8 και τη δημοσιογράφο Μαρία Τσαγκαράκη , ο  Προϊστάμενος thw διεύθυνσης δημόσιας υγείας στην Κρήτη κ. Μανώλης Λουμπούνης. Ειδικότερα ως προς το Λασίθι είπε ότι είναι σε ένα καλό επίπεδο συγκριτικά με άλλους νομούς ανά την Ελλάδα, με ελάχιστη διασπορά και λίγα κρούσματα καθημερινά.  Ο δείκτης κρουσμάτων αντιστοιχεί σε 30/100.000 πληθυσμό τις τελευταίες 14 ημέρες, από τα χαμηλότερα στην Ελλάδα. Αντίστοιχα στο Ηράκλειο ο δείκτης είναι 80 με 90 ίσως και λίγο παραπάνω / 100.000 πληθυσμό.

Η καταγραφή των κρουσμάτων εξήγησε στη συνέχεια γίνεται μέσω του ΑΜΚΑ. Αυτό σημαίνει ότι εάν ένας πολίτης έχει εκδώσει ΑΜΚΑ στο Λασίθι αλλά  μένει σε άλλο μέρος  του γίνει τεστ και βγει θετικός θα καταγραφεί ως κρούσμα Λασιθίου. Το ίδιο όμως συμβαίνει και σε περίπτωση που  ένας  πολίτης  έχει εκδώσει ΑΜΚΑ πχ στη Θεσσαλονίκη  αλλά ζει στο Λασίθι θα καταγραφεί ως κρούσμα της Θεσσαλονίκης και ας ζει στον τόπο  μας. Λεπτομέρειες για τις περιπτώσεις αυτές για το που τελικά είναι το κρούσμα δεν μπορούν να δοθούν καθώς εξάλλου ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που υπάρχουν συνοδευτικές πληροφορίες κατά την ανακοίνωση των κρουσμάτων. Σε κάθε περίπτωση ο νομός Λασιθίου είναι σε ένα καλό επίπεδο και θα πρέπει να συνεχιστεί η τήρηση των μέτρων ώστε να κρατηθεί στο επίπεδο αυτό τόνισε.

Ως προς τα rapid test που γίνονται από τους δήμους σε φοιτητές είναι σε θετική κατεύθυνση. Τώρα το εάν γενικότερα θα αυξηθούν τα κρούσματα από τη μετακίνηση των φοιτητών και όχι μόνο αυτό θα φανεί τέλος Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.

Αναφέρθηκε και στα όσα έχουν ακουστεί τελευταία σχετικά με την διασπορά λόγω  της έναρξης της ελαιοκομιδής λέγοντας ότι θα πρέπει να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα ελαιουργεία, στο αυτοκίνητο κατά τη μετακίνηση προς και από το χωράφι. Η χρήση μάσκας κατά το μάζεμα της ελιάς είναι χρήσιμη εάν υπάρχει χαμηλή μυική προσπάθεια.

Κλείνοντας είπε ότι τις τελευταία παρατηρείται μια μικρή μεν αλλά ανοδική τάση κρουσμάτων στην ύπαιθρο κυρίως του Ηρακλείου, σε μικρά μέρη (ίσως λόγω της ελαιοκομιδής)  που δεν υπήρχαν πριν και δεν περίμεναν ότι θα είχαν κάτι που αναδεικνύει  για μια ακόμη φορά ότι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα.