Τι δείχνουν τα μερομήνια για τον καιρό;

11:25 π.μ. - Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου 2018
11:12 π.μ. - Κυρ, 30/25/2018
Image: Τι δείχνουν τα μερομήνια για τον καιρό;

Νέα στοιχεία για την πρόγνωση του καιρού τους επόμενους μήνες

Τα μερομήνια έχουν αποδειχθεί διαχρονικά σημαντικό εργαλείο για την παρατήρηση του καιρού. Πρόκειται για μία πανάρχαια μέθοδο πρόβλεψης του καιρού για ολόκληρο τον χρόνο.
 
Για τους γνώστες η μέθοδος είναι πολύ απλή. Παρατηρούν τον καιρό του Αυγούστου για 12 ημέρες, εκ των οποίων κάθε μία αντιπροσωπεύει τον καιρό τον επόμενων μηνών.
 
Συγκεκριμένα, οι έξι πρώτες ημέρες του Αυγούστου αντιστοιχούν στους έξι επόμενους μήνες, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο ως τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους. Οι τελευταίες έξι μέρες του Αυγούστου δείχνουν τον καιρό από τον Μάρτιο ως τον επόμενο Αύγουστο.
 
Χειμώνας 2018 - 2019
 
Με κακοκαιρία ξεκινά ο Ιανουάριος και η νέα χρονιά.
 
Ο καιρός εμφανίζεται έντονα βροχερός με πολλές χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά, κατά το διάστημα 1-5 Ιανουαρίου.
 
Στη συνέχεια βλέπουμε σταδιακή βελτίωση του καιρού 6-12 Ιανουαρίου.
 
Την περίοδο 23-26 Ιανουαρίου αναμένεται κρύο με κατά διαστήματα λίγες βροχές και χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα, ενώ για το υπόλοιπο του μήνα προβλέπεται σχετική άνοδος της θερμοκρασίας με λίγες βροχές.
 
Όμως, ο «κουτσοΦλέβαρος» αναμένεται να «δείξει τα δόντια του» αφού δεν αποκλείεται το διάστημα 1-3 Φεβρουαρίου να εκδηλωθούν χιονοπτώσεις κατά περιόδους, σε αρκετά χαμηλά υψόμετρα.
 
Σημαντική βελτίωση φαίνεται να παρουσιάζει ο καιρός κατά το διάστημα 4-16 Φεβρουαρίου. Σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας 18-26/2, με πολύ ισχυρούς βοριάδες και τοπικά σποραδικά φαινόμενα (κυρίως χιονοπτώσεις).
 
Άνοιξη 2019
 
Ο Μάρτιος ξεκινά με σχετικά κρύο καιρό και με λίγα φαινόμενα κατά περιόδους. Βροχοπτώσεις και χιόνια στα ορεινά 3-5 Μαρτίου.
 
Βροχερός εμφανίζεται ο καιρός από τις 14 ως τις 16 Μαρτίου.
 
Σημαντική επιδείνωση του καιρού πρόκειται να σημειωθεί κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου, με βροχές και χιόνια, τα οποία δεν αποκλείεται στο διάστημα 24-27 Μαρτίου να κατέβουν σε σχεδόν πεδινές περιοχές.
 
Βροχερός κατά διαστήματα, για το υπόλοιπο του μήνα.
 
Ο Απρίλιος ξεκινά με βροχερό καιρό 1-3 Απριλίου, ενώ μοιάζει να φτιάχνει ξανά κατά το διάστημα από τις 4 έως τις 12 Απριλίου.
 
Βροχερός κατά διαστήματα, με πτώση της θερμοκρασίας 19-23/4. Πιθανόν τα φαινόμενα να είναι έντονα.
 
Μικρή βελτίωση πρόσκαιρα, αλλά και πάλι 26-28 Απριλίου ο καιρός εμφανίζεται αρκετά βροχερός.
 
Ο Μάιος ξεκινά με βελτιωμένο καιρό αλλά και σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας κατά το πρώτο δεκαήμερο.
 
Αλλάζει όμως όψη το διάστημα με το διάστημα 19 έως 22 Μαΐου να εμφανίζεται άστατος ενώ 28-31 Μαΐου εμφανίζεται με βροχές, μπόρες και πτώση της θερμοκρασίας.
 
Καλοκαίρι 2019
 
Άστατος μοιάζει να είναι ο καιρός και στις αρχές Ιουνίου κατά το διάστημα 3-5 Ιουνίου ενώ βελτιώνεται στη συνέχεια με σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας για το υπόλοιπο του μήνα ως 13/6.
 
Περίοδος αστάθειας, με έντονες μπόρες κατά περιόδους, το διάστημα 19-24 Ιουνίου με πτώση της θερμοκρασίας. Με αρκετή ζέστη στη συνέχεια θα πάμε ως το τέλος του Ιουνίου.
 
Ο Ιούλιος για το πρώτο μισό του θα είναι ζεστός στα όρια του καύσωνα, ενώ για το υπόλοιπο του μήνα, προβλέπονται αστάθειες και ειδικά το διάστημα 21-26/7 προβλέπονται μπόρες και καταιγίδες. Μελτέμι το διάστημα από 27 έως 31 Ιουλίου.
 
Ο Αύγουστος αρχικά με λίγες αστάθειες 2-4/8. Στη συνέχεια «πιάνει» μελτέμι κατά διαστήματα μέχρι τις 15/8. Πολλή ζέστη το υπόλοιπο του μήνα (και καύσωνας), με εξαίρεση τη περίοδο 25-27/8, όπου θα έχουμε αστάθειες και πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας.
 
Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι τα μερομήνια δεν μπορούν να αποτελέσουν ασφαλή μέθοδο πρόβλεψης καιρικών συνθηκών και πόσο μάλιστα να αντικαταστήσουν τις επιστημονικές προγνώσεις του καιρού.
 
 
 
 
neakriti.gr