Τι ανησυχεί την Αθήνα: Γεωτρύπανο ανοιχτά της Γαύδου μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

9:27 π.μ. - Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2022
09:06 π.μ. - Δευ, 06/27/2022
Image: Τι ανησυχεί την Αθήνα: Γεωτρύπανο ανοιχτά της Γαύδου μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Ένα από τα πιθανά σενάρια που εκτιμά η Αθήνα ότι θα θέσει σε εφαρμογή η Άγκυρα το επόμενο διάστημα είναι να στείλει για έρευνες πλωτό γεωτρύπανο νοτίως της Κρήτης

Επιμένουν οι πληροφορίες πως ένα από τα πιθανά σενάρια που εκτιμά η Αθήνα ότι θα θέσει σε εφαρμογή η Άγκυρα το επόμενο διάστημα είναι να στείλει για έρευνες πλωτό γεωτρύπανο νοτίως της Κρήτης, εντός του –παράνομου- τουρκολιβυκού μνημονίου!

Το γεωτρύπανο θα συνοδεύεται φυσικά από πλοία του πολεμικού ναυτικού της γείτονος χώρας, ενώ εκ των πραγμάτων η Άγκυρα θα έχει και τη στήριξη της Λιβύης, καθώς έχει καλές σχέσεις και με τις …δύο κυβερνήσεις της Τρίπολης! Μόνο τυχαίο, άλλωστε, δεν θεωρείται από διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές των Αθηνών ότι πυραυλάκατος της Λιβύης συμμετείχε στην πρόσφατη αποβατική τουρκική άσκηση, «διαμηνύοντας» και κατ΄ αυτόν τον τρόπο ότι το μνημόνιο με τη Λιβύη εκτός από την οικονομική έχει και στρατιωτική πλευρά.

Η περιοχή που θεωρείται από την Αθήνα ως η πιθανότερη να αποσταλεί τουρκικό γεωτρύπανο είναι η Γαύδος, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία που επιθυμεί η Άγκυρα προκειμένου να κλιμακώσει τις προκλήσεις της, θέτοντας την Αθήνα μπροστά σε καίρια ερωτήματα για τον τρόπο αντίδρασής της.

Η τουρκική κυβέρνηση, άλλωστε, έχει ήδη προειδοποιήσει πως θα βγάλει πλωτό γεωτρύπανο (το Cobalt Explorer, το τέταρτο στη σειρά που έχει αποκτήσει) για έρευνες τον Ιούλιο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τον Ιούλιο, άλλωστε, θα έχει πραγματοποιηθεί και η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ (29 και 30 Ιουνίου στη Μαδρίτη), γεγονός που θα σημαίνει μεγαλύτερο «καθαρό τοπίο» για το καθεστώς Ερντογάν. Όπως θα έχει πραγματοποιηθεί και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ (23 και 24 Ιουνίου), κατά την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ότι θα θέσει θέμα Τουρκίας, εφόσον η Άγκυρα συνεχίσει τις προκλήσεις.

Δεν είναι, πάντως, λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως μια σοβαρή πρόκληση της Άγκυρας στην περιοχή της Γαύδου (ή σε κάποια άλλη περιοχή) θα επιφέρει πιέσεις ώστε οι δυο χώρες να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Πηγή: zarpanews.gr