Τι αλλάζει στις ιδιωτικές κλινικές;
Αναβρασμός για το «άρθρο 23», που ορίζει τον ελάχιστο αριθμό κλινών στις ιδιωτικές κλινικές
Αλλάζουν άρδην η διαδικασία και οι προϋποθέσεις λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών στην Ελλάδα, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή.
Ο λόγος για το σχέδιο νόμου με τίτλο “Εκσυγχρονισμός και αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου ιδιωτικών κλινικών”, που βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες στα “χέρια” των κλινικών και, όπως εξηγούν στελέχη του χώρου, η αγορά πρόκειται να αλλάξει ριζικά.
Πολλά από τα όσα σχεδιάζονται στο νέο νομοσχέδιο κρίνονται θετικά, άλλα πάλι αρνητικά. Το άρθρο όμως που προκαλεί τον μεγαλύτερο αναβρασμό είναι το 23, αναφορικά με τον αριθμό των κλινών. Όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικής κλινικής, ο αριθμός κλινών που αναπτύσσεται ανά κατηγορία έχει ως εξής: α) Για τις γενικές κλινικές ορίζεται ελάχιστος συνολικός αριθμός 40 κλινών, ο δε ελάχιστος αριθμός κλινών του παθολογικού τμήματος και του τμήματος γενικής χειρουργικής, αντίστοιχα, ορίζεται σε 10 κλίνες και των τμημάτων των λοιπών ειδικοτήτων σε 5, β) για τις μικτές κλινικές ορίζεται ελάχιστος συνολικός αριθμός 30 κλινών, ο ελάχιστος αριθμός του παθολογικού τμήματος ή του τμήματος γενικής χειρουργικής αντίστοιχα ορίζεται σε 10 και των τμημάτων των λοιπών ειδικοτήτων σε 5, και γ) για τις ειδικές κλινικές ορίζεται ελάχιστος συνολικός αριθμός 30 κλινών.
Ωστόσο, φορείς της αγοράς αναφέρουν πως η παραπάνω διάταξη, αν ισχύσει και για τις παλιές κλινικές, θα οδηγήσει σε λουκέτα, ειδικά σε μονάδες της περιφέρειας, όπου υπάρχουν πολλά μικρά θεραπευτήρια χαμηλότερης δυναμικότητας. Συμπληρώνουν, δε, πως το νέο πλαίσιο λειτουργίας θα αποδειχτεί τελικά ανεφάρμοστο και το κόστος για τη “συμμόρφωση” στο νέο καθεστώς λειτουργίας μη αποσβέσιμο.
Θέμα μετρικών στοιχείων
«Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει και θετικά και αρνητικά στοιχεία. Στα θετικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι εκσυγχρονίζονται κατά κάποιον τρόπο οι κλινικές που λειτουργούν ή που θα ιδρυθούν από εδώ και στο εξής, οι οποίες θα πρέπει να διαθέτουν πλέον κάποια συγκεκριμένα μηχανήματα για να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Αυτό μπορεί να στεναχωρεί κάποιους, όμως στη σημερινή εποχή θεωρείται αναγκαίο. Από την άλλη όμως, πρέπει στο υπουργείο Υγείας να δουν με ιδιαίτερη προσοχή ορισμένα συγκεκριμένα πράγματα», είπε ο καρδιολόγος και πρόεδρος της Creta Interclinic κ. Μιχάλης Κοντοπόδης, σχολιάζοντας τα όσα σχεδιάζονται για τις ιδιωτικές κλινικές, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα, με τον ίδιο να θέτει ως θέμα τα μετρικά στοιχεία των κλινικών, εννοώντας ότι πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη το πόσα τετραγωνικά μέτρα χρειάζεται π.χ. ένας αξονικός, ένα δωμάτιο νοσηλείας, ένα ακτινολογικό ή μικροβιολογικό εργαστήριο κ.λπ.
«Το 80% των κλινικών που λειτουργούν έως τώρα ανακαινίστηκαν ή δημιουργήθηκαν βάσει νόμων που δεν είναι πολύ παλιοί. Ανακαινίστηκαν, αναβαθμίστηκαν και εκσυγχρονίστηκαν πριν από περίπου 10 χρόνια, όπου βάσει και πάλι νόμου που είχε ψηφιστεί τότε ορίζονταν και τα μετρικά στοιχεία των εργαστηρίων, των θαλάμων κ.λπ.
Αρκετές λοιπόν από τις αλλαγές που θέτει το νομοσχέδιο κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο χώρος της υγείας πρέπει να εκσυγχρονίζεται, ωστόσο πρέπει να ληφθούν υπόψη κάποιες παράμετροι. Επίσης, νομίζω ότι καλό θα ήταν να υπολογίσουν και το προσωπικό που εργάζεται στις κλινικές. Πιστεύω ότι με σύνεση μπορούν να λυθούν κάποια θέματα, όπως είναι τα μέτρα», πρόσθεσε ο κ. Κοντοπόδης, στέλνοντας το δικό του μήνυμα για το νέο νομοσχέδιο.
Τα εργαστήρια, τα χειρουργεία και το προσωπικό
Αξίζει να τονιστεί πως, σύμφωνα επίσης με το νομοσχέδιο, κάθε ιδιωτική κλινική, γενική ή ειδική ή μικτή, πρέπει να διαθέτει υποχρεωτικά, εκτός από νοσηλευτικές μονάδες, εργαστήριο βιοπαθολογίας, ακτινοδιαγνωστικό εργαστήριο (δεν είναι απαραίτητο για ειδικές ψυχιατρικές και παιδοψυχιατρικές κλινικές), συγκρότημα χειρουργείων και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) πολυδύναμη ή Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αντίστοιχης ειδικότητας που απαιτούνται από τα αναπτυσσόμενα τμήματα, σε κλινικές πάνω από 80 κλίνες, ελάχιστης δυναμικότητας 6 κλινών. Επιπλέον, κάθε κλινική πρέπει να διαθέτει προσωπικό ανάλογα με τον αριθμό των κλινών που διαθέτει και όχι με βάση την πληρότητα.
Ακόμη συστήνεται στο υπουργείο Υγείας μητρώο ιδιωτικών κλινικών, στο οποίο κατ’ ελάχιστον θα αποτυπώνονται η επωνυμία της κλινικής, η έδρα, το είδος της, τα τμήματα, ο συνολικός αριθμός των κλινών της και η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της, μαζί με τις τροποποιήσεις της. Από την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), το υπουργείο Υγείας πήρε προθεσμία έως και τις 15 Ιουνίου από τους Θεσμούς - στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων για την τέταρτη αξιολόγηση - για την ψήφιση του νομοσχεδίου. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι μεθαύριο Παρασκευή 1η Ιουνίου, ώστε να συζητηθεί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.
neakriti.gr