Τι αλλάζει με τις μετεγγραφές φοιτητών στα ΑΕΙ – Ποιοι θα μπορούν να μετακινούνται σε τμήματα ίδιου Ε.Π

2:07 μ.μ. - Πέμπτη, 23 Απριλίου 2020
02:04 μ.μ. - Πέμ, 23/07/2020
Image: Τι αλλάζει με τις μετεγγραφές φοιτητών στα ΑΕΙ – Ποιοι θα μπορούν να μετακινούνται σε τμήματα ίδιου Ε.Π

Με το νέο σύστημα που ανακοινώθηκε θεσπίζεται για πρώτη φορά πρόσθετο ακαδημαϊκό κριτήριο (βάση εισαγωγής μείον 2.750 μόρια)

Ριζικές αλλαγές στο καθεστώς που διέπει τις μετεγγραφές φοιτητών στα ΑΕΙ ανακοίνωσε χθες, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ενώ για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα υπό προϋποθέσεις για μετακίνηση σε τμήματα του ίδιου επιστημονικού πεδίου.

Με το νέο σύστημα που ανακοινώθηκε θεσπίζεται για πρώτη φορά πρόσθετο ακαδημαϊκό κριτήριο (βάση εισαγωγής μείον 2.750 μόρια) ενώ εξορθολογίζονται τα υφιστάμενα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι για μετεγγραφή.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπει τέλος στο φαινόμενο που παρατηρείτο τα τελευταία χρόνια, όταν φοιτητές που είχαν εισαχθεί σε κάποια ιδρύματα της περιφέρειας μεταπηδούσαν στη συνέχεια σε ομοειδή τμήματα κεντρικών ιδρυμάτων, έχοντας διαφορές στις βάσεις εισαγωγής – σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις – ακόμη και πάνω από 10.000 χιλιάδες μόρια.

Για να αντιληφθούμε το μέγεθος των διαφορών που παρατηρήθηκαν στα περσινά αποτελέσματα, αρκεί να αναφέρουμε παραδείγματα ορισμένων ομοειδών τμημάτων διαφορετικών ΑΕΙ. Ένα από τα πιο ακραία παραδείγματα αφορά το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονμικής. Στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο η βάση διαμορφώθηκε στα 6.257 μόρια ενώ στο αντίστοιχο του Οικονομικού Πανεπιστημίου ανήλθε σε 16.371 μόρια. Δηλαδή διαφορά 10.114 μόρια!

Χαοτικές είναι οι διαφορές μεταξύ Πολυτεχνικών τμημάτων με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο. Στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, ένα από τα πλέον υψηλόβαθμα της ανώτατης εκπαίδευσης, η βάση διαμορφώθηκε στα 19.050 μόρια ενώ στο αντίστοιχο που εδρεύει στο Βόλο έχει βάση 14.109 (διαφορά 4.941).

Αντίστοιχη η εικόνα και στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Η διαφορά μεταξύ των τμημάτων του ΕΜΠ και του πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας ανέρχεται σε 4.584 μόρια (18.314 και 13.730 αντίστοιχα).

Τεράστια είναι η διαφορά σε ένα ακόμη τμήμα, αυτό των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών. Το τμήμα που εδρεύει στην Κοζάνη «απαίτησε» 5.295 μόρια ενώ το αντίστοιχο στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 13.804 (διαφορά 8.509 μόρια).

Η εικόνα στα Παιδαγωγικά

Στα Παιδαγωγικά τμήματα, επίσης καταγράφηκαν εντυπωσιακές διαφορές που φτάνουν ή και ξεπερνούν τα 3.000 μόρια. Στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης που εδρεύει στη Φλώρινα οι υποψήφιοι εισάγονται με 12.647 μόρια. Όσοι από αυτούς δικαιούνται μετεγγραφή, θα μπορούν να μεταπηδήσουν στο τμήμα του Καποδιστριακού το οποίο άνοιξε τις «πύλες» του με 15.732 μόρια.

Δικαιούχοι μετεγγραφής – Προϋποθέσεις

Κατά τα λοιπά, αναφορικά με τις χθεσινές ανακοινώσεις, παρουσιάζουμε λεπτομερώς όλες τις αλλαγές για τις μετεγγραφές και τις προϋποθέσεις που θα ισχύουν εφεξής:

1. Οι φοιτητές των A.E.I. και των Α.Ε.Α. οι οποίοι ενεγράφησαν σε Τμήματα των Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α, είτε μέσω της επιτυχίας τους στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ) ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) είτε μέσω της άσκησης του δικαιώματος πρόσβασης, έχουν δικαίωμα μετεγγραφής εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται ανά κατηγορία δικαιούχων μετεγγραφής.

2. Ως κατηγορίες μετεγγραφής νοούνται οι εξής:

α) μετεγγραφή βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων του άρθρου 69,

β) μετεγγραφή αδελφών προπτυχιακών φοιτητών του άρθρου 70,

γ) μετεγγραφή ειδικών κατηγοριών του άρθρου 72,

δ) κατ’ εξαίρεση μετεγγραφή του άρθρου 73.

3. Γενική προϋπόθεση για μετεγγραφή σε όλες τις περιπτώσεις της παρ. 2 είναι η ύπαρξη αντιστοιχίας των Τμημάτων σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων της παρ. 5, καθώς και η ακαδημαϊκή λειτουργία του Τμήματος μετεγγραφής σε αντίστοιχο έτος σπουδών με το Τμήμα προέλευσης. Προϋπόθεση για τη μετεγγραφή φοιτητή στις περιπτώσεις α ́ και β ́ της παρ. 2 είναι η συγκέντρωση των μορίων της βάσης μετεγγραφής του Τμήματος στο οποίο αιτείται τη μετεγγραφή.

4. Η αίτηση μετεγγραφής πραγματοποιείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά και επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης κατά το άρθρο 8 του ν. 1599/1986 (Α ́ 75). Η μετεγγραφή πραγματοποιείται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

5. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται το αργότερο έως την 30ή Μαΐου κάθε έτους και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζεται η αντιστοιχία των Τμημάτων, των Εισαγωγικών Κατευθύνσεων και των Προγραμμάτων Σπουδών των Α.Ε.Ι. και των Α.Ε.Α..

Η απόφαση ισχύει για τις μετεγγραφές του επόμενου ακαδημαϊκού έτους και εκδίδεται ύστερα από γνώμη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.), η οποία περιέρχεται στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία περιέλευσης σε αυτήν του σχετικού ερωτήματος του Υπουργού.

Οι ειδικές κατηγορίες για τις μετεγγραφές

Κατά τα λοιπά, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για τις μετεγγραφές, διατηρούνται σε ισχύ οι ειδικές κατηγορίες μετεγγραφών που πραγματοποιούνται για κοινωνικούς λόγους και η δυνατότητα κατ ́ εξαίρεση μετεγγραφών για σοβαρές και τεκμηριωμένες περιπτώσεις, όπως και το όριο του 15% επί του αριθμού των εισακτέων για τις περιπτώσεις μετεγγραφών βάσει κοινωνικο-οικονομικών κριτηρίων.

Επίσης, για όσους ζητούν μετεγγραφή, πλέον θα αναζητούνται τα εισοδήματα σε βάθος τριετίας, προκειμένου να υπάρξει δικαιότερη και πιο αντιπροσωπευτική αποτύπωση της οικονομικής τους κατάστασης ενώ με τον τρόπο αυτό αποτρέπονται σημαντικά και όποιες πιθανές απόπειρες αλλοίωσης της πραγματικής οικονομικής κατάστασης οι οποίες είχαν παρατηρηθεί μεμονωμένα όταν λαμβάνονταν υπόψη μόνο το τελευταίο φορολογικό έτος.

Μετακίνηση σε τμήματα του ίδιου επιστημονικού πεδίου

Καινοτομία του νέου συστήματος μετεγγραφών αποτελεί ακόμη η καθιέρωση της δυνατότητας μετακίνησης σε άλλο τμήμα του ιδίου επιστημονικού πεδίου, στο πλαίσιο ενός «β ́ κύκλου μετεγγραφών», δυνατότητα που αποτελεί στην ουσία μία «δεύτερη ευκαιρία» σε όσους δεν καταφέρουν να πετύχουν το βαθμολογικό όριο της βάσης μετεγγραφής ή έχουν πετύχει τη βάση μετεγγραφής, αλλά υπάρχουν αιτούντες με υψηλότερη μοριοδότηση λόγω κοινωνικο- οικονομικών κριτηρίων.

Έτσι δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές που πράγματι έχουν ανάγκη για μετεγγραφή και, βεβαίως, πληρούν τα οικεία κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, αλλά δεν δύνανται να μετεγγραφούν στο αντίστοιχο Τμήμα (πρώτης επιλογής τους) λόγω του βαθμολογικού ορίου ή λόγω εξάντλησης του ορίου του 15%, να φοιτήσουν σε ένα παρεμφερές Τμήμα δεύτερης ή τρίτης επιλογής

Οι δικαιούχοι

1. Ο φοιτητής, ο οποίος αιτείται μετεγγραφής κατά το πρώτο έτος φοίτησής του σε αντίστοιχο Τμήμα με αυτό στο οποίο έχει εισαχθεί, δύναται να υποβάλλει ταυτόχρονα αίτηση μετακίνησης σε Τμήμα του ίδιου επιστημονικού πεδίου στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) εάν έχει υποβάλει αίτηση μετεγγραφής σύμφωνα με το άρθρο 69, πλην όμως δεν πληροί την προϋπόθεση της βάσης μετεγγραφής, ή

β) έχει υποβάλει αίτηση μετεγγραφής σύμφωνα με το άρθρο 69, αλλά η αίτηση αυτή δεν γίνεται δεκτή λόγω πλήρωσης του ποσοστού της παρ. 1 του άρθρου 69 από συνυποψηφίους, οι οποίοι συγκέντρωσαν υψηλότερο σύνολο μορίων βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, ή

γ) εάν έχει υποβάλει αίτηση μετεγγραφής σύμφωνα με το άρθρο 70, πλην όμως δεν πληροί την προϋπόθεση της βάσης μετεγγραφής,

2. Οι αιτήσεις μετακίνησης των φοιτητών των περ. α ́ και β ́ της παρ. 1:

α) δύνανται να περιλαμβάνουν έως πέντε (5) Τμήματα του ίδιου επιστημονικού πεδίου με σειρά προτίμησης, και εντός δύο (2) το πολύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων. Τα Τμήματα, τα οποία δύναται να δηλώσει ο φοιτητής είναι αυτά τα οποία είχε δηλώσει κατά την υποβολή του μηχανογραφικού του δελτίου και για τα οποία συγκεντρώνει τα μόρια της βάσης εισαγωγής.

β) ικανοποιούνται μετά την ολοκλήρωση των μετεγγραφών σύμφωνα με το άρθρο 69 και εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις στα Τμήματα τα οποία έχουν δηλωθεί από τον αιτούντα και αποκλειστικά έως την πλήρωση του ποσοστού της παρ. 1 του άρθρου 69.

γ) πραγματοποιούνται με αναλογική εφαρμογή των παρ. 3 και 4 του άρθρου 69. 3. Οι αιτήσεις μετακίνησης των φοιτητών της περ. γ ́ της παρ. 1:

α) ικανοποιούνται καθ’ υπέρβαση του ποσοστού της παρ. 1 του άρθρου 69.

β) πραγματοποιούνται με αναλογική εφαρμογή των παρ. 3 και 4 του άρθρου 70

in.gr