Θραψανιώτης | Προβλήματα στις μετακινήσεις σπουδαστών της Α.Σ.ΤΕ.Κρήτης και την Α.Σ.Τ.Ε.Ρόδου

5:10 μ.μ. - Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018
05:05 μ.μ. - Πέμ, 17/10/2018
Image: Θραψανιώτης | Προβλήματα στις μετακινήσεις σπουδαστών της Α.Σ.ΤΕ.Κρήτης και την Α.Σ.Τ.Ε.Ρόδου

Ερώτηση Μ. Θραψανιώτη, Βουλευτή Λασιθίου ΣΥΡΙΖΑ, για μετακινήσεις φοιτητών Τουριστικών σχολών

Οι σπουδαστές των ανωτέρων  τουριστικών σχολών,  Α.Σ.Τ.Ε.Κ.  (Ανώτερη Τουριστική Σχολή Κρήτης με έδρα  τον Αγ. Νικόλαο) και Α.Σ.Τ.Ε.Ρ.  (Ανώτερη Τουριστική σχολή Ρόδου) η εισαγωγή των οποίων γίνεται με πανελλήνιες εξετάσεις, είναι οι μόνες σχολές που είναι ενταγμένες στο Μηχανογραφικό σύστημα εισαγωγής  (613 - 614 όπου αναφέρονται ως Τ.Ε.Ι.) και δεν δικαιούνται των ίδιων ευεργετικών διατάξεων μετακίνησης  με τα μέσα μαζικής μεταφοράς με τους υπολοίπους. 
 
Στις σχολές αυτές που είναι σε Κρήτη και Ρόδο, μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα, φοιτούν παιδιά από όλες τις περιοχές  φτάνοντας μέχρι τον Έβρο. 
 
Οι μετακινήσεις τους τις περισσότερες φορές για να φτάσουν στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους περιλαμβάνουν δύο και τρία μεταφορικά μέσα. 
 
Λόγω του ότι οι σπουδαστές αυτοί δεν έχουν ακαδημαϊκή ταυτότητα και ηλεκτρονικό πάσο, το πάσο τους εκδίδεται από την σχολή τους, η όποια μετακίνηση τους γίνεται με συμφωνίες που κάνει κάθε χρόνο η σχολή τους με το τοπικό ΚΤΕΛ και τα πλοία της γραμμής μέχρι τον Πειραιά και είναι στην διακριτική ευχέρεια  της εταιρίας η έκπτωση.  Η μετακίνηση τους από τον Πειραιά προς τους τόπους μόνιμης κατοικίας τους επιβαρύνει τους σπουδαστές και τις οικογένειες τους, αφού η έκπτωση που δικαιούνται είναι μόλις 25%.
 
               Επειδή,  το   ισχύον   νομοθετικό   πλαίσιο   έχει   ως   σκοπό   τη  διευκόλυνση   των μετακινήσεων φοιτητών και την παροχή έκπτωσης 50% επί της κανονικής τιμής στη γραμμή που συνδέει τον τόπο κατοικίας του φοιτητή με τον τόπο έδρα της σχολή τους,
 
Επειδή, οι Σχολές Α.Σ.Τ.Ε.Κ. και Α.Σ.Τ.Ε.Ρ. είναι οι μόνες που υπάρχουν στο μηχανογραφικό, και εισάγονται σ αυτές με πανελλήνιες εξετάσεις, και δεν δικαιούνται τις εκπτώσεις των υπολοίπων,
   
Επειδή, οι σπουδαστές  που σπουδάζουν  στην δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι ανάγκη να επωφελούνται των ευεργετικών διευκολύνσεων στη βάση της ισότιμης αντιμετώπισης,
η δε επιβάρυνση   για   τις   οικογένειες   τους,  αν ληφθεί υπόψη το  γεγονός   
της υφιστάμενης  οικονομικής  κρίσης είναι μεγάλη,
 
 Ερωτώνται οι  αρμόδιοι Υπουργοί,
 
Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να δοθεί οριστική  λύση    στο  πρόβλημα μετακίνησης των φοιτητών των συγκεκριμένων Τουριστικών Σχολών.
 
 
 
 
Οι ερωτώντες Βουλευτές
 
Μανόλης Θραψανιώτης
 
Αναγνωστοπούλου Αθανασία
Αντωνίου Χρήστος
Αυλωνίτου Ελένη
Βαγιωνάκη Ευαγγελία
Βάκη Φωτεινή
Βαρδάκης Σωκράτης
Γάκης Δημήτρης
Γκιόλας Γιάννης
Δημαράς Γεώργιος
Δρίτσας θεόδωρος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Καββαδία Αννέτα
Καματερός Ηλίας
Καρακώστα Ευαγγελία
Καφαντάρη Χαρά
Κουράκης Αναστάσιος
Κυρίτσης Γεώργιος
Λιβανίου Ζωή
Μανιός Νικόλαος
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
Μορφίδης Κωνσταντίνος
Μουμουλίδης Θεμιστοκλής
Μπαλωμενάκης Αντώνης
Ξυδάκης Νικόλαος
Παπαδόπουλος Αθανάσιος
Παπαφιλίππου Γεώργιος
Πάντζας Γεώργιος
Παυλίδης Κωνσταντίνος
Σιμορέλης Χρήστος
Φίλης Νικόλαος