Την Τρίτη το τελευταίο «ματωμένο» φεγγάρι μέχρι το 2025
Το συγκεκριμένο φεγγάρι έχει χαρακτηριστικό κόκκινο-πορτοκαλί χρώμα καθώς βρίσκεται υπό τη σκιά της Γης
Αύριο, Τρίτη, θα σημειωθεί πανσέληνος και ταυτόχρονα ολική έκλειψη σελήνης – γνωστή και ως «Σελήνη του αίματος» ή «ματωμένο φεγγάρι» (blood moon) – ενώ το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν θα επαναληφθεί μέχρι το 2025.
Η ολική έκλειψη σελήνης θα είναι ορατή στη Βόρεια Αμερική – ειδικά στα δυτικά – τις ώρες πριν το ξημέρωμα, στη Νότια Αμερική, τη Ρωσία, όπως επίσης και στην Ασία, την Αυστραλία και την περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού μετά την ανατολή του Ηλίου.
Η πλήρης έκλειψη θα έχει διάρκεια σχεδόν μιάμιση ώρα, καθώς η Γη θα περάσει ανάμεσα από τον Ήλιο και τη Σελήνη. Θα φτάσει στο μέγιστο σημείο της το μεσημέρι ώρα Ελλάδας, οπότε δεν θα είναι ορατή από τη χώρα μας.
Ματωμένο φεγγάρι
Το συγκεκριμένο φεγγάρι ονομάζεται και «Σελήνη του αίματος» ή «ματωμένο φεγγάρι» (blood moon) και έχει χαρακτηριστικό κόκκινο-πορτοκαλί χρώμα καθώς βρίσκεται υπό τη σκιά της Γης.
Κατά την κορύφωση της έκλειψης, το φεγγάρι θα απέχει 390.563 χιλιόμετρα από τη Γη, σύμφωνα με τη NASA. Συνίσταται η χρήση τηλεσκόπιου ή κυαλιών, εφόσον βέβαια είναι καθαρός ο ουρανός.
Μια σεληνιακή έκλειψη συμβαίνει όταν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη σχηματίζουν σχεδόν μια ευθεία γραμμή στο διάστημα, ένα φαινόμενο γνωστό ως συζυγία. Το φεγγάρι γλιστρά σταδιακά στη σκιά του πλανήτη μας και ο σεληνιακός δίσκος αλλάζει χρώμα.
«Άτυχη» η Ευρώπη
Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, η Αφρική και η Μέση Ανατολή θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τον Μάρτιο του 2025 για την επόμενη ολική έκλειψη σελήνης.
Πρόκειται για τη δεύτερη ολική έκλειψη σελήνης για φέτος, καθώς η πρώτη σημειώθηκε τον Μάιο. Αν και δεν θα υπάρξουν άλλες για τα επόμενα τρία χρόνια, θα έχουμε πάντως μερικές εκλείψεις σελήνης.
Για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν το φαινόμενο από τη ζεστασιά του σπιτιού τους, θα υπάρχει και ζωντανή αναμετάδοση από το Παρατηρητήριο Γκρίφιθ του Λος Άντζελες και το ιταλικό Virtual Telescope Project.
Το «φεγγάρι του κάστορα»
Παράλληλα, την Τρίτη (περίπου στις 15:00 ώρα Ελλάδας) θα υπάρξει πανσέληνος που οι Ινδιάνοι των ΗΠΑ ονόμαζαν «φεγγάρι του κάστορα», επειδή αυτή την εποχή οι κάστορες χτίζουν τα φράγματα τους και επίσης τότε έμπαιναν οι παγίδες για το κυνήγι τους.
Η Σελήνη θα φαίνεται «γεμάτη» τόσο το βράδυ της Δευτέρας όσο και της Τρίτης.
Ορατός και ο Ουρανός
Ο Ουρανός θα είναι επίσης ορατός με γυμνό μάτι την Τρίτη: θα είναι το μικρό άστρο λίγο πιο πάνω από το φεγγάρι.
Την Τεταρτη 9 Νοεμβρίου, ο μακρινός Ουρανός θα βρεθεί στην κοντινότερη απόσταση του από τη Γη και θα φωτίζεται από τον Ήλιο, οπότε θα είναι φωτεινότερος από κάθε άλλη στιγμή του έτους.
Θα φαίνεται στον ουρανό όλη τη νύχτα, αν και λόγω της απόστασης του θα φαίνεται σαν μια μπλε-πράσινη κουκίδα από ένα καλό ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο.
hania.news