Την Κυριακή 23 Μαΐου θα τιμηθεί στον Άγιο Νικόλαο η επέτειος της ιστορικής Μάχης της Κρήτης και η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

8:31 π.μ. - Παρασκευή, 21 Μαΐου 2021
08:05 π.μ. - Παρ, 21/31/2021
Image: Την Κυριακή 23 Μαΐου θα τιμηθεί στον Άγιο Νικόλαο η επέτειος της ιστορικής Μάχης της Κρήτης και η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Την Παρασκευή 21 Μαΐου θα αρχίσουν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Μάχης της Κρήτης, οι οποίες θα κορυφωθούν την Κυριακή 23 Μαΐου

Την 23η Μαΐου θα εορτασθεί και η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Ο εορτασμός αυτός έχει σκοπό να τονίσει ιδιαίτερα, και να υπενθυμίσει τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου.

Το πρόγραμμα στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, τον Άγιο Νικόλαο, περιλαμβάνει:

— Σημαιοστολισμό, που ορίζεται γενικός και τριήμερος από την 8η πρωινή ώρα της 21^ Μαΐου, μέχρι και τη δύση του ηλίου της 23ης Μαΐου.

— Κατά τις νυκτερινές ώρες της 21ης, 22ας και 23ης Μαΐου φωταγώγηση όλων των δημοσίων, δημοτικών καταστημάτων καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών, Οργανισμών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας, των χώρων του λιμανιού και των πλοίων που βρίσκονται αγκυροβολημένα στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου.

— ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΜΑΪΟΥ 2021: Ομιλίες σε ειδικές συγκεντρώσεις στα σχολεία με θέμα το ιστορικό της επετείου, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

— ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΜΑΪΟΥ 2021

Ώρα 08:00: Επίσημη έπαρση της Σημαίας στο Ηρώο των Πεσόντων από τριμελές άγημα Προσκόπων και Οδηγών.

Ώρα 11:00: Δοξολογία στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πέτρας & Χερρονήσου κ.κ. Γεράσιμος και στην οποία καλούνται να παραστούν: Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π. Ε. Λασιθίου, οι Βουλευτές Λασιθίου, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Ν. Λασιθίου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου, ο Λιμενάρχης Αγίου Νικολάου, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι Περιφερειακοί Έφοροι Προσκόπων και Οδηγών, ο Δ/ντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου, ο Δ/ντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου, εκπρόσωπος του Συλλόγου Μικρασιατών & Ποντίων Λασιθίου.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας, εκπαιδευτικός της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου.

Ώρα 11.30: Επιμνημόσυνη Δέηση στο χώρο του Μνημείου των Ηρώων, κατάθεση στεφάνων από τους: Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, Αντιπεριφερειάρχη Π. Ε. Λασιθίου, Βουλευτές Λασιθίου, Δήμαρχο Αγίου Νικολάου, Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Ν. Λασιθίου, Αστυνομικό Διευθυντή Λασιθίου, Λιμενάρχη Αγίου Νικολάου, Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Περιφερειακούς Εφόρους Προσκόπων και Οδηγών, Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου, τους προέδρους του Συλλόγου Μικρασιατών & Ποντίων Λασιθίου, του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λασιθίου, του Εργατικού Κέντρου, του Σωματείου Αναπήρων & Θυμάτων Πολέμου, του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Αγίου Νικολάου, του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών, του Συνδέσμου Εφέδρων Οπλιτών, του Συλλόγου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, του Συλλόγου Κομάντος 74.

Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ενδόξων νεκρών μας και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Τελετάρχης ορίζεται ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής κ. Γεώργιος Ξένος.

Ώρα 20.00:Υποστολή της Σημαίας στο Ηρώο των Πεσόντων από τριμελές άγημα Προσκόπων.

Οι παραπάνω εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις, με περιορισμένο αριθμό ατόμων νια λόγους δημόσιας υγείας και υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων. Ως εκ τούτου η Δοξολογία θα τελεστεί σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, τηρούμενης της αναλογίας του ενός (1) ατόμου ανά 25 τ.μ., με ανώτατο όριο τα 20 άτομα, και οι καταθέσεις στεφάνων θα πραγματοποιηθούν με περιορισμένο αριθμό ατόμων.

anatolh.com