Την απόσυρση αναστολής λειτουργίας έξι Τμημάτων του ΕΛΜΕΠΑ ζητά η ΠΕΔ Κρήτης

8:21 π.μ. - Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020
08:01 π.μ. - Δευ, 20/21/2020
Image: Την απόσυρση αναστολής λειτουργίας έξι Τμημάτων του ΕΛΜΕΠΑ ζητά η ΠΕΔ Κρήτης

Το θέμα εισηγήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ Κρήτης το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων κ. Νίκος Κοκκίνης

Την απόσυρση της απόφασης του υπουργείου Παιδείας με την οποία ανεστάλη η λειτουργία έξι Τμημάτων του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, ζητά η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης.

Το θέμα εισηγήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ Κρήτης το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων κ. Νίκος Κοκκίνης.

Όπως είναι γνωστό, στις 7 Νοεμβρίου 2019 με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, ανεστάλη η λειτουργία έξι Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.) και ενός Ερευνητικού Ινστιτούτου. Πρόκειται για τα Τμήματα:

Χημικών Μηχανικών, με έδρα τα Χανιά

Επιστήμης Τεχνολογίας Τροφίμων, με έδρα το Ηράκλειο

Μηχανικών Βιοϊατρικής, με έδρα το Ηράκλειο

Μουσικών Σπουδών, με έδρα το Ρέθυμνο

Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, με έδρα τον Άγιο Νικόλαο

Τμήμα Φυσικοθεραπείας, με έδρα την Ιεράπετρα

Ερευνητικού Ινστιτούτου Οικονομικής Ανάλυσης, Επιχειρηματικότητας και Τουρισμού, με έδρα τον Άγιο Νικόλαο.

Όλα τα παραπάνω Τμήματα έχουν μελετηθεί και σχεδιαστεί επαρκώς με ολοκληρωμένα Προγράμματα Σπουδών και η ίδρυση τους εγκρίθηκε με ομόφωνες αποφάσεις της Συγκλήτου του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, αίτημα που είχε αποδεχτεί η τότε Κυβέρνηση, με έναρξη λειτουργίας τους σταδιακά, από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.

Τα νέα αυτά Τμήματα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων με μεγάλη ανταπόκριση στους υποψήφιους φοιτητές και κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα για τους αποφοίτους, άρρηκτα συνδεδεμένα με την παραγωγή, τη βιωσιμότητα της Περιφερειακής Οικονομίας και την ανάπτυξη του τόπου μας.

Επιπλέον, υπάρχει άμεση επίδραση σε ήδη υφιστάμενα Τμήματα του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. και σημαντικές συνεργασίες με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Ι.Τ.Ε. καθώς και με Ινστιτούτα και Κέντρα του νησιού μας.

Συνεργασία ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. με Ανώτατα και Ερευνητικά Ιδρύματα της Κρήτης

Το Τμήμα Χημικών Μηχανικών με το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας του Ι.Τ.Ε.

Το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με το Τμήμα Φυσικοθεραπείας, το Τμήμα Διαιτολογίας και το Κέντρο Αποκατάστασης.

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών με το Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής.

Το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων με το Τμήμα Γεωπονίας και Διαιτολογίας.

Το Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΙΤΕ.

Είναι γνωστό ότι τα Πανεπιστημιακά μας Ιδρύματα συνολικά και το ΙΤΕ, κατέχουν σήμερα υψηλές θέσεις και διακρίσεις στην Παγκόσμια κατάταξη και είναι σημαντικά τα αποτελέσματα όχι μόνο σε επίπεδο γνώσης, αλλά και στους τομείς της έρευνας και της τεχνογνωσίας που παράγεται.

Εμείς, ως εκπρόσωποι των τοπικών μας κοινωνιών στηρίζουμε και ενισχύουμε με κάθε τρόπο την εξωστρεφή παρουσία τόσο του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. όσο και των άλλων Ιδρυμάτων της Κρήτης που στενά συνδέεται με την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, την πληροφορία της γνώσης, το ανθρώπινο κεφάλαιο, την ανάπτυξη.

Θεωρούμε ότι η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την αναστολή λειτουργίας των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. είναι κατάφορα άδικη και ανατρέπει συγκεκριμένους σχεδιασμούς για την Ακαδημαϊκή λειτουργία τους και την περαιτέρω διεύρυνση του Πανεπιστημιακού χώρου στο νησί μας, προς όφελος και της κοινωνίας των πολιτών.

Ο Γιάννης Κουράκης τόνισε ότι η ΠΕΔ Κρήτης με ομόφωνη απόφαση ζητά την άρση της απόφασης αναστολής και την ουσιαστική και σαφώς προσδιορισμένη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.

Το επόμενο διάστημα, αντιπροσωπεία της ΠΕΔ Κρήτης, θα μεταβεί στην Αθήνα για να συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, στην οποία θα εκθέσει το πρόβλημα, ενώ θα ζητήσει – πέρα από την απόσυρση της επίμαχης απόφασης – και την ουσιαστική στήριξη του έργου του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.