Θέμα ωρών το τηλεφώνημα Ζάεφ σε Τσίπρα για συμφωνία ή ρήξη

1:04 μ.μ. - Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2018
01:11 μ.μ. - Τρί, 06/04/2018
Image: Θέμα ωρών το τηλεφώνημα Ζάεφ σε Τσίπρα για συμφωνία ή ρήξη

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός θέλει να έχει στα χέρια του κάτι έως την Τετάρτη οπότε και θα συναντηθεί με την Άγκελα Μέρκελ. Στο Μαξίμου ο Ν. Κοτζιάς

Στην… παράταση θα γίνει όπως όλα δείχνουν το τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα με το οποίο είτε θα επικυρώνεται η συμφωνία είτε θα ναυαγούν οριστικά οι διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ίσως και σήμερα να υπάρξει αυτή η επικοινωνία ώστε να πάμε ένα βήμα παρακάτω καθώς εδώ και περίπου 15 ημέρες όλα έχουν «παγώσει» και το μόνο που ακούγεται είναι ο… σιωπηρός εμφύλιος στις τάξεις της κυβέρνησης Ζάεφ.
 
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές δεν απέκλειαν το τηλέφωνο να γίνει μέσα στις επόμενες 24 ή 48 ώρες κι αν δε συμβεί αυτό τότε να θεωρηθεί λήξαν το θέμα, δηλαδή να σταματήσουν οι διαδικασίες. Μάλιστα, γύρω στις 12 το μεσημέρι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ν. Κοτζιάς μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου και οι εξελίξεις φαίνονται να είναι ραγδαίες. Ενδεχομένως, έλεγαν στα πηγαδάκια της Βουλής, η επικοινωνία να έγινε και γι’ αυτό να κλήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών.
 
Τι λένε οι Σκοπιανοί
Κατά το σκοπιανό πρακτορείο makfax σήμερα είναι “D-Day” για το τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα μετά την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις που έγινε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
 
«Οι πρωθυπουργοί ΠΓΔΜ και Ελλάδας Ζόραν Ζάεφ και Αλέξης Τσίπρας, θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία για να συζητήσουν την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το όνομα» αναφέρει το Makfax επικαλούμενο ανώτατες διπλωματικές πηγές. «Είναι μια πολυαναμενόμενη τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Ζάεφ και τον Τσίπρα για την οριστικοποίηση της συμφωνίας, η οποία επρόκειτο να γίνει πριν από 10 μέρες».
 
Η ίδια πηγή αναφέρει επίσης ότι αργά το Σαββατοκύριακο, σε επίπεδο συμβούλων, οι δυο χώρες συζήτησαν κάποια ανοιχτά θέματα και έκαναν πρόοδο. «Η σκοπιανή πλευρά προσέφερε «δημιουργικές λύσεις που προστατεύουν την ταυτότητα και τη γλώσσα της χώρας», αναφέρει το Makfax που καταλήγει: «Οι διαπραγματεύσεις, αναφέρουν οι πηγές, δεν είναι σε οριακό σημείο. Οι δυο πλευρές πρότειναν πιθανές λύσεις σε συγκεκριμένα επίμαχα ζητήματα και επιβεβαίωσαν την δέσμευση να φτάσουν σε συμφωνία».
 
Ο χρόνος πιέζει τη σκοπιανή πλευρά η οποία θα πρέπει να παρουσιάσει τη θέση της, αφού πρώτα βεβαίως ξεκαθαρίσει το τοπίο στο εσωτερικό της χώρας.
 
Στα Σκόπια επιμένουν ότι δεν υπάρχει διαφωνία Ζάεφ – Ντιμιτρόφ κι ότι πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση με κρίσιμες παραμέτρους που δεν μπορούν να λάβουν μέσα σε λίγες ημέρες.
 
Επειτα από τις φωτογραφίες… συναδέλφωσης του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών, σειρά πήρε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Μποσνιακόβσκι ο οποίος δήλώσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις τους. Σύμφωνα με τον κ. Μποσνιακόβσκι, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ και όλα τα μέλη της κυβέρνησης είναι σταθερά προσηλωμένοι και ασχολούνται με την ίδια, ενιαία γραμμή, για την επίλυση των διαφορών και την ενίσχυση της αξιοπρέπειας και της ταυτότητας των πολιτών της χώρας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των Σκοπίων ανέφερε ότι η κυβέρνηση και όλα τα μέλη της ενεργούν από κοινού για την επίτευξη του στρατηγικού στόχου της Δημοκρατίας, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση και μέσα από τη διαδικασία αυτή την εξασφάλιση μιας καλύτερης ζωής για όλους τους πολίτες της χώρας.
 
Συνάντηση με νόημα
Το τηλεφώνημα προς τον Αλέξη Τσίπρα ενδεχομένως να γίνει τις επόμενες ώρες καθώς την Τετάρτη ο Ζάεφ θα επισκεφτεί την Αγκ. Μέρκελ θέλοντας προφανώς να έχει στα χέρια του μια συμφωνία. Να θέλει κάτι να πει στη γερμανίδα καγκελάριο, είτε προς την πλευρά του συμβιβασμού είτε προς αυτήν της οριστικής ρήξης.
Είναι δύσκολο να γίνει η συνάντηση χωρίς μια απάντηση για το μείζον ερώτημα που απασχολεί την κυβέρνησή του.
 
Μιλώντας το πρωί στον Σκάι ο Γ. Κατρούτγκαλος διέψευσε όσους λένε ότι οδηγούμαστε σε ναυάγιο τονίζοντας ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία κι ότι ο μόνος λόγος που δεν έχει γίνει το τηλεφώνημα είναι η διάσταση απόψεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης των Σκοπίων.
 
 
in.gr