«Θείο» δώρο οι βροχές στην Κρήτη - Αναλυτικά στοιχεία για όλους τους νομούς

5:23 μ.μ. - Τρίτη, 26 Δεκεμβρίου 2017
05:12 μ.μ. - Τρί, 26/23/2017
Image: «Θείο» δώρο οι βροχές στην Κρήτη - Αναλυτικά στοιχεία για όλους τους νομούς

"Θείο" δώρο για τις εορτές των Χριστουγέννων ήταν οι βροχές που σημειώθηκαν σε ολόκληρη την Κρήτη το τριήμερο 22, 23 και 24 Δεκεμβρίου σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε ο μετεωρολόγος κ.Μανόλης Λέκκας

Στα βόρεια τμήματα του νησιού σημειώθηκαν μεγαλύτερα ύψη βροχής, με τις δυτικές περιοχές να συγκεντρώνουν μεγαλύτερες ποσότητες, ενώ στα νότια σημειώθηκαν μικρότερα ύψη βροχομετρικών αλλά και για τις περιοχές αυτές χαρακτηρίζονται αξιόλογα.

Ευχάριστο ήταν επίσης το γεγονός ότι οι βροχοπτώσεις αυτές είχαν ένα πολύ ήπιο χαρακτήρα με αποτέλεσμα να απορροφηθούν από τα εδάφη οι μεγαλύτερες ποσότητες του βρόχινου νερού προτού οδηγηθούν σε απορροή. Και οι χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν στα ορεινά του νησιού από το πρωί του Σαββάτου έως και το μεσημέρι της Κυριακής ήταν ιδιαιτέρως αξιόλογες και αν μη τι άλλο έδωσαν το απαραίτητο στολίδι των ημερών,  δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία σε πολλούς εκδρομείς να ανέβουν σε ορεινούς προορισμούς και να απολαύσουν τα χιόνια χωρίς να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα προβλήματα.
 
Σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου των Μετεωρολογικών σταθμών που βρίσκονται  εγκατεστημένοι στο νησί μας, της ΕΜΥ, από ομάδες εθελοντών , τους Μετεωκρήτες, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, λοιπών φορέων του νησιού και Ιδιωτών, πραγματοποιήθηκε επεξεργασία αυτών και δημιουργήθηκαν αναλυτικά σχεδιαγράμματα του κάθε Νομού της Κρήτης  για την ενημέρωση του κοινού.
 
Στο Ν. Ηρακλείου οι βροχοπτώσεις ήταν περισσότερο αξιόλογες στα βόρεια και στην ενδοχώρα και ιδιαίτερα στις περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο. Στην Κνωσό  καταγράφηκε το μεγαλύτερο ύψος βροχής με 59,6 χιλιοστά, ενώ έκπληξη, αν όχι λάθος καταγραφή, αποτελούν τα δεδομένα από το Μετεωρολογικό σταθμό στο λιμάνι του Ηρακλείου που κατέγραψε μόλις 5,2 χιλιοστά. Χαμηλότερα αλλά δικαιολογημένα, λόγω του Βορείου ρεύματος, ήταν και τα ύψη βροχής στα νότια,  με τις Μοίρες να σημειώνουν 8,6 χιλιοστά και το Τυμπάκι με 11,8 χιλιοστά.
 

 
Στο  Ν. Χανίων και ιδιαίτερα στα βόρεια τμήματα σημειώθηκαν τα υψηλότερα βροχομετρικά με τον Δήμο Αποκορώνου να έχει τα πρωτεία. Στην Ασή Γωνιά καταγράφηκε το μέγιστο ύψος βροχόπτωσης του τριημέρου με 210,0 χιλιοστά, ενώ αρκετά υψηλά βροχομετρικά σημειώθηκαν και στις γύρω περιοχές. Χαμηλότερα ήταν τα ύψη βροχής στα νότια, γεγονός αναμενόμενο μιας και το Βόρειο ρεύμα ευνόησε περισσότερο τις βόρειες περιοχές της Κρήτης. Σημαντικές ήταν οι χιονοπτώσεις,  στις κορυφές κυρίως, των Λευκών Ορέων, ενώ στο Οροπέδιο του Ομαλού το ύψος του χιονιού έφθασε έως τα 10 εκατοστά.

 
Στο Ν. Ρεθύμνου σημειώθηκε καλύτερη κατανομή των βροχοπτώσεων με το μεγαλύτερο ύψος βροχής να καταγράφεται στο Φράγμα Ποταμών με 99,0 χιλιοστά, ενώ σημαντικά ήταν  και τα ύψη βροχής σε περιοχές στα νότια και συγκεκριμένα στον Πλακιά σημειώθηκαν 56,0 χιλιοστά, στο Σπήλι 56,2 ενώ αρκετά χαμηλότερα κυμάνθηκε η Αγία Γαλήνη με 15,0 χιλιοστά. Στα Ανώγεια σημειώθηκαν σημαντικές βροχοπτώσεις με 93,4 χιλιοστά ενώ και το ύψος του χιονιού έφθασε μέχρι και τα 10 εκατοστά στα υψηλότερα σημεία του χωριού.

 
Μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο δώρο ήταν οι βροχές και στο Ν. Λασιθίου, όπου πραγματικά υστερεί σε βροχομετρικά στην τρέχουσα περίοδο σε σχέση με τους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης. Αναμενόμενο ήταν οι πλέον σημαντικές βροχοπτώσεις να σημειωθούν στο Οροπέδιο Λασιθίου με το ύψος βροχής να φθάνει στα 66,4 χιλιοστά στο Τζερμιάδο. Στη Σητεία καταγράφηκαν 42,6 χιλιοστά, ενώ αξιόλογη ήταν η βροχόπτωση στην Ιεράπετρα με 20,6 χιλιοστά.

 
Αναμένοντας την αλλαγή του καιρού από την Πέμπτη, ευελπιστούμε ότι οι Νοτιάδες θα αποδώσουν υψηλότερα βροχομετρικά στις νοτιότερες περιοχές του νησιού μέχρι και το Σάββατο, ενώ η επαναφορά των Βοριάδων την παραμονή της πρωτοχρονιάς μπορεί να προκαλέσει και πάλι ένα αξιόλογο κύκλο βροχής, ιδιαίτερα για τις βόρειες περιοχές της Κρήτης.
 
Η πρόγνωση της ΕΜΥ
 
Σταδιακή επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση από το απόγευμα της Τετάρτης και από τα βορειοδυτικά με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες καθώς επίσης και τις πυκνές χιονοπτώσεις κυρίως στα βορειοδυτικά ορεινά.
 
Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν:
 
1. Την Τετάρτη (27-12-2017)
 
Το βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος και σταδιακά η Δυτική Στερεά
Αργά τη νύχτα πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς (πάνω από 1.200 μέτρα).
 
2. Την Πέμπτη (28-12-2017)
 
Το Ιόνιο, η Ήπειρος, η Δυτική Στερεά και βαθμιαία από το μεσημέρι η Πελοπόννησος, η Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και πιθανόν πρόσκαιρα τα υπόλοιπα ηπειρωτικά. Το βράδυ η Κρήτη και τη νύχτα οι Κυκλάδες και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου.
 
Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς (περίπου πάνω από τα 800 μέτρα), πιθανόν της Δυτικής Μακεδονίας (πάνω από 900 μέτρα) και της βόρειας Πελοποννήσου (πάνω από 1.200 μέτρα).
 
3. Την Παρασκευή(298-12-2017)
 
Μέχρι το πρωί η Ανατολική Μακεδονία. Μέχρι το βράδυ η Κρήτη, οι Κυκλάδες, η Θράκη, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου καθώς επίσης και τα Δωδεκάνησα. Κατά διαστήματα πιθανόν το βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος, η Δυτική Στερεά και η δυτική και νότια Πελοπόννησος.
 
Πηγή: ekriti.gr