Θα καταγράψουν τους άστεγους στο Ηράκλειο

4:24 μ.μ. - Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017
04:04 μ.μ. - Τετ, 12/24/2017
Image: Θα καταγράψουν τους άστεγους στο Ηράκλειο

Την πιλοτική απογραφή των αστέγων στον δρόμο και σε δομές σε έξι μεγάλους Δήμους της χώρας και τον συντονισμό των φορέων που παρέχουν υπηρεσίες

Προβλέπει το έργο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μεταρρύθμισης Δημοσίου Τομέα (ΕΠΜΔΤ), που παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
 
Η καταγραφή υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου του 2018. Το έργο περιλαμβάνει την πιλοτική απογραφή των αστέγων στο δρόμο και σε δομές σε έξι μεγάλους δήμους της χώρας, καθώς και την ανάπτυξη πληροφοριακών εργαλείων από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (ΗΔΙΚΑ ΑΕ) για την καταγραφή και παρακολούθηση των αστέγων και για τη διασύνδεση και το συντονισμό των φορέων που παρέχουν υπηρεσίες στους αστέγους.
 
Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, το πρόβλημα είναι, ότι ενώ έχουν γίνει κάποιες μελέτες για τους άστεγους, δεν υπάρχουν τελικά συγκροτημένα στοιχεία από όλη την Ελλάδα, δειγματοληπτικά. Γι΄ αυτό το λόγο, όπως είπε, αποφασίστηκε ότι έπρεπε, για πρώτη φορά, να «τρέξει» ένα πρόγραμμα το οποίο θα διεξαχθεί σε έξι μεγάλες πόλεις, που είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, ο Πειραιάς, το Ηράκλειο Κρήτης, τα Γιάννενα και η Νέα Ιωνία.
 
«Οι άστεγοι είναι η ορατή κορυφή του παγόβουνου» σχολίασε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης και υπογράμμισε ότι η κεντρική ιδέα του προγράμματος είναι η συνεργασία όλων των φορέων, όπως είναι οι Δήμοι, οι υπάρχουσες δομές αστέγων και όλοι οι φορείς και οι οργανισμοί που ασχολούνται με προγράμματα αστέγων. Ταυτόχρονα, όπως σημείωσε, οι καταγραφές θα γίνουν με εφαρμογές κινητών τηλεφώνων και θα υπάρχει ενιαίο πληροφοριακό σύστημα.

Πηγή: ekriti.gr