Θ. Βρέντζου : Η Περιφέρεια χρηματοδοτεί το ΤΕΙ Κρήτης για έρευνα για το βακτήριο Xylella fastidiosa

12:33 π.μ. - Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016
12:12 π.μ. - Τετ, 14/33/2016
Image: Θ. Βρέντζου : Η Περιφέρεια χρηματοδοτεί το ΤΕΙ Κρήτης για έρευνα για το βακτήριο Xylella fastidiosa

Αλλοίμονο αν το βακτήριο Xylella fastidiosa έρθει στην Ελλάδα και την Κρήτη

Σε πολλά και ενδιαφέροντα θέματα αναφέρθηκε σε συνέντευξή της στον ΗΧΩ η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κα Θεανώ Βρέντζου
Μίλησε για το πλοίο ασφαλείας τονίζοντας ότι αφού υπάρχει νόμος θα πρέπει να εφαρμόζεται.  Κατόπιν  για  τα θετικά αποτελέσματα της συμμετοχής της Περιφέρειας Κρήτης με δικό της περίπτερο  στην 7ηδιεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών «SIAL MIDDLE EAST», που πραγματοποιήθηκε στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).  Την Περιφέρεια Κρήτης, , εκπροσώπησε στη διεθνή έκθεση η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, αρμόδια για τον πρωτογενή τομέα, Θεανώ Βρέντζου – Σκορδαλάκη, ο περιφερειακός σύμβουλος Λασιθίου Γιάννης Γουλιδάκης και το στέλεχος της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου Ελένη Δρακωνάκη. Στο περίπτερο της Περιφέρειας Κρήτης παρουσιάστηκαν τυποποιημένα ποιοτικά προϊόντα του νησιού μας, όπως ελαιόλαδο, βρώσιμες ελιές, σταφίδα, παξιμάδια, υποπροϊόντα χαρουπιού, μέλι, τυροκομικά, γαλακτοκομικά, νερά, βότανα και φυσικοί χυμοί.
 
 
Στη συνέχεια η κ. Βρέντζου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε μια σημαντική μελέτη για το ελαιόλαδο που θα παρουσιαστεί στο περιφερειακό συμβούλιο . Μια ολοκληρωμένη στρατηγική στην οποία κατατίθενται  προτάσεις για τη Δακοκτονία, τον τρόπο καλλιέργειας , ενημέρωσης των ελαιοπαραγωγών , για τη λειτουργία ελαιουργείων , τη δημιουργία πρωτοκόλλου ορθής παραγωγής ελαιολάδου κ.α. με στόχο την ανάδειξη και  προώθηση του ελαιολάδου
Τη μελέτη αυτή αφού εγκριθεί από το περιφερειακό συμβούλιο θα την καταθέσουν στο Υπουργείο 
Εκτενή  αναφορά και στο βακτήριο Xylella fastidiosa  που δημιουργεί σοβαρές ζημιές στην ελιά, αλλά και το αμπέλι, τα εσπερειδοειδή. Αλλοίμονο αν φτάσει στην Ελλάδα και την Κρήτη γιατί η  μόνο αντιμετώπιση εφόσον προσβάλλει τα δέντρα είναι το κόψιμό τους είπε χαρακτηριστικά η κα Βρέντζου. Αναφερόμενη στη συνέχεια στις προτάσεις που κάνουν προς το Υπουργείο για το πώς αυτό μπορεί αποφευχθεί .