Τεράστιο πρόβλημα η έλλειψη φαρμάκων και δεν θα λυθεί ...

11:32 π.μ. - Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2022
11:10 π.μ. - Τετ, 26/32/2022
Image: Τεράστιο πρόβλημα η έλλειψη φαρμάκων και δεν θα λυθεί ...

Η κερδοσκοπία ο βασικός λόγος, δηλώνει στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ν. Λασιθίου Κ. Καλδής

Το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων είναι υπαρκτό, άλυτο και διαχρονικό δήλωσε στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος του συλλόγου φαρμακοποιών νομού Λασιθίου κ. Κωνσταντίνος Καλδής. Τονίζοντας ότι υπεισέρχονται πολλοί παράγοντες που οφείλεται αυτό, υπάρχουν πολλά αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα. Με την όλη διαδικασία όπως εξελίσσεται να είναι εις βάρος του πολίτη που ψάχνει το φάρμακό του και δεν το βρίσκει και τελικό αποδέκτη όλων αυτών, τον φαρμακοποιό που θέλει να εξυπηρετήσει τον ασθενή και δεν μπορεί.

Κύρια αιτία της έλλειψης είναι η εξαγωγή φαρμάκων ενώ πρέπει πρώτα να εξασφαλίζονται και να καλύπτονται οι εγχώριες ανάγκες. Οι εξαγωγές βέβαια είναι νόμιμες. Τα κέρδη όμως από τις εξαγωγές, μεγάλα. Για παράδειγμα, ένα σκεύασμα εισπνοής που κοστίζει στη χώρα μας 2 ευρώ στη Γερμανία πωλείται 18 ευρώ. Άλλα «σοβαρά» φάρμακα εξάγονται σε τιμές τετραπλάσιες. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει το θέμα του κέρδους. Όμως εδώ μιλάμε για την υγεία. Μιλάμε για περιπτώσεις που κάποιος ασθενής πρέπει τώρα να πάρει το φάρμακο του αλλιώς θα κινδυνεύσει να πεθάνει. Πρέπει εδώ λοιπόν να επέμβει η πολιτεία, να επιβάλλει πιο αυστηρές επιβολές για να σταματήσει αυτό που συμβαίνει. Κατά καιρούς το κράτος επεμβαίνει και κάνει απαγόρευση εξαγωγών. Αλλά για λίγο χρονικό διάστημα.

Από την άλλη το όλο πρόβλημα εντείνεται από την έλλειψη πρώτων υλών, η παραγωγή είναι μειωμένη, τα κόστη ενέργειας και μεταφοράς είναι τεράστια οπότε δίνεται προτεραιότητα σε χώρες πχ που πληρώνουν, με μεγαλύτερες ανάγκες. Ως χώρα δεν παίρνουμε τις ποσότητες που μας αναλογούν από τις μητρικές εταιρείες, άρα υπάρχει και μειωμένη εισαγωγή και παραγωγή και σε συνδυασμό με τις εξαγωγές και τις επανεξαγωγές, αντιλαμβάνεται κανείς ότι επιβαρυνόμαστε περισσότερο, εξήγησε ο κ. Καλδής

Αναφέρθηκε στη συνέχεια και στο θέμα του αντιγριπικού εμβολιασμού σημειώνοντας ότι υπάρχει επάρκεια εμβολίων, γίνονται ανεξάρτητα από το εμβόλιο για τον κορωνοϊό και χρειάζονται 15 μέρες για να αναπτύξουν αντισώματα. Υπάρχει μια προσέλευση για εμβολιασμό ωστόσο ο καλός καιρός φαίνεται πως είναι ακόμη ανασταλτικός παράγοντας για πολλούς, σημείωσε μεταξύ άλλων.