Τέλος στα εξάμηνα σταθερά τιμολόγια ρεύματος από τη νέα χρονιά – Oλες οι αλλαγές που έρχονται

9:41 π.μ. - Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2024
09:10 π.μ. - Πέμ, 24/41/2024
Image: Τέλος στα εξάμηνα σταθερά τιμολόγια ρεύματος από τη νέα χρονιά – Oλες οι αλλαγές που έρχονται

Επιστολή στην Κομισιόν στέλνει η Ρυθμιστική Αρχή για τα πορτοκαλί τιμολόγια

Σημαντικές αλλαγές στα χρωματιστά τιμολόγια αναμένεται να φέρει η νέα χρονιά ανακατεύοντας την τράπουλα των χρεώσεων προς όφελος του καταναλωτή.

Η πρώτη σημαντική αλλαγή αφορά τα τιμολόγια σταθερής χρέωσης, τα οποία από τον Ιανουάριο του 2025 θα πρέπει να ενσωματώσουν την ευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει 12μηνη διάρκεια στα συμβόλαια των μπλε τιμολογίων, καταργώντας το ενδιάμεσο στάδιο των προγραμμάτων εξάμηνης διάρκειας.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκρίνει το νέο τρόπο τιμολόγησης, υποστηρίζοντας ότι οι χρεώσεις ρεύματος έχουν πλέον μία εποχικότητα καθώς οι τιμές είναι τσιμπημένες το καλοκαίρι και το χειμώνα και την Άνοιξη και το Φθινόπωρο λόγω της περιορισμένης ζήτησης οι τιμές αυτές είναι πιο χαμηλές. Κάτι όμως που σε ένα εξάμηνο τιμολόγιο δεν μπορεί να αποτυπωθεί. Θεωρείται βέβαιο ότι όσοι έχουν συνάψει συμβάσεις εξάμηνης διάρκειας, θα συνεχίσουν να τιμολογούνται όπως ορίζουν τα συμβόλαιά τους μέχρι την λήξη τους.

Την ίδια στιγμή πάνω στο τραπέζι παραμένουν τα πράσινα τιμολόγια τα οποία ξεκίνησαν να εφαρμόζονται στις αρχές της νέας χρονιάς ως εργαλείο σύγκρισης των τιμών και προστασίας του καταναλωτή. Από τη νέα χρονιά τα πράσινα τιμολόγια θα συνεχίσουν να διατίθενται στην αγορά από τους προμηθευτές ενέργειας, δεν θα έχουν όμως την υποχρεωτικότητα που είχαν μέχρι σήμερα σε ότι αφορά νέους πελάτες. Αυτό σημαίνει ότι οι προμηθευτές και κυρίως η ΔΕΗ που διαθέτει την μεγάλη πελατειακή βάση του πράσινου τιμολογίου, θα συνεχίσει να παρέχει το συγκεκριμένο τύπο χρέωσης και οι καταναλωτές θα είναι σε θέση να επιλέξουν οι ίδιοι το πρόγραμμα που τους ικανοποιεί.

Από τις αρχές του νέου έτους αναμένεται να εμφανιστούν στην αγορά και τα πορτοκαλί δυναμικά τιμολόγια για τα οποία ή ΡΑΑΕΥ ετοιμάζει το πλαίσιο λειτουργίας που θα εισηγηθεί στο ΥΠΕΝ και αμέσως μετά θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρυθμιστική Αρχή απέστειλε αυτές τις μέρες επιστολή στην Κομισιόν ζητώντας διευκρινίσεις για ζητήματα και διαφωνίες που έχουν ανακύψει με τα δυναμικά τιμολόγια. Οι διευκρινίσεις αυτές σχετίζονται με τον τύπο των πορτοκαλί τιμολογίων που θα προσφερθούν στην αγορά και συγκεκριμένα εάν τα δυναμικά τιμολόγια θα είναι αποκλειστικά ex-ante η αν θα κατευθύνουν τους προμηθευτές και σε τιμολόγηση ex-post.

Σήμερα η ολομέλεια της ρυθμιστικής αρχής αναμένεται να οριστικοποιήσει το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα δυναμικά τιμολόγια. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές το πιθανότερο είναι οι νέες ρυθμίσεις να βγουν σε δημόσια διαβούλευση μόνο με τα ex-ante τιμολόγια και εφόσον στο μεταξύ διευκρινιστούν τα ζητήματα που έχουν ανακύψει από την Κομισιόν να γίνουν και οι αναγκαίες αλλαγές.

Υπέρ του μοντέλου διεύρυνσης της δυναμικής τιμολόγησης τάσσονται και οι προμηθευτές οι οποίοι επιδιώκουν μεγαλύτερη ευελιξία στα πορτοκαλί τιμολόγια.

Οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειες τάσσονται υπέρ των πολυζωνικών προϊόντων με βάση τα οποία οι εταιρείες θα ανακοινώνουν τις χρεώσεις για την επόμενη μέρα και για συγκεκριμένες ζώνες και όχι για επιμέρους ώρες της ημέρας. Αυτό σημαίνει ότι μία εταιρεία θα μπορεί να καθορίσει τέσσερις διαφορετικές ζώνες με διαφορετική τιμολόγηση σε ημερήσια βάση προσφέροντες ένα πιο ευανάγνωστο τιμολόγιο στους καταναλωτές που θα είναι διαφορετικό το πρωί, το μεσημέρι, το απόγευμα και το βράδυ.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr