Τελευταία ημέρα για τις χωριστές φορολογικές δηλώσεις των συζύγων

8:21 π.μ. - Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020
08:02 π.μ. - Παρ, 28/21/2020
Image: Τελευταία ημέρα για τις χωριστές φορολογικές δηλώσεις των συζύγων

Στα τέλη Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2020 για τα εισοδήματα του 2019

Τέλος βάζει από φέτος η ΑΑΔΕ στην υποχρέωση αποστολής βεβαιώσεων αποδοχών από τους εργαζόμενους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Σήμερα, Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, εκπνέει η προθεσμία για όσα ζευγάρια επιθυμούν να κάνουν φέτος χωριστές φορολογικές δηλώσεις 2020.

Δεν είναι λίγα τα ζευγάροα που προβληματίζονται καθώς, όπως επισημαίνουν φοροτεχνικοί, σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει η δυνατότητα ανταλλαγής των απαιτούμενων δαπανών με πλαστικό χρήμα όπως και η κάλυψη των τεκμηρίων μεταξύ συζύγων.

Ανεξάρτητα από το εάν έχει υποβληθεί η σχετική αίτηση για χωριστή δήλωση, και τα φετινά εκκαθαριστικά θα εκδοθούν ξεχωριστά στο όνομα του κάθε συζύγου. Από την πλευρά της η ΑΑΔΕ, δίνει χρήσιμες συμβουλές σε όσους σκέφτονται να προχωρήσουν σε χωριστές φορολογικές δηλώσεις.

Στο πλαίσιο απλοποίησης των υποχρεώσεων εργαζόμενων και επιχειρήσεων η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε ότι καταργείται από φέτος η υποχρέωση αποστολής βεβαιώσεων αποδοχών προς την εφορία. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει αναρτήσει ένα χρήσιμο οδηγό με 18 ερωτήσεις-απαντήσεις

Tέλος Μαρτίου ξεκινά η υποβολή φορολογικών δηλώσεων στο taxisnet

Στα τέλη Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2019. Τα συγκεκριμένα εισοδήματα θα φορολογηθούν με βάση τα όσα ίσχυαν το 2019 δηλαδή:

Με φορολογικούς συντελεστές από 22% έως 45% για μισθωτούς, συνταξιούχους, ατομικές επιχειρήσεις και αγροτικές δραστηριότητες

Έκπτωση φόρου έως 1.900 με 2.100 ευρώ για όσους έχουν εισοδήματα έως 20.000 ευρώ από μισθούς, συντάξεις και αγροτικές δραστηριότητες.

Για να δικαιούνται έκπτωση φόρου, οι φορολογούμενοι θα πρέπει κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, να έχουν δαπάνες με πλαστικό χρήμα για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών ύψους ίσο με το:

- 10% του ετήσιου εισοδήματός τους, πραγματικού ή τεκμαρτού, εφόσον το εισόδημα αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ,

- 10% για τα πρώτα 10.000 ευρώ και 15% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο -πραγματικό ή τεκμαρτό- ατομικό τους εισόδημα ανέρχεται σε 10.001 έως 30.000 ευρώ και 10% για τα πρώτα 10.000 ευρώ,

- 15% επί των επόμενων 20.000 ευρώ

- 20% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο -πραγματικό ή τεκμαρτό- εισόδημά τους ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.

Όσοι δεν έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν τα ποσά αυτά, θα πληρώνουν «πέναλτι» 22% για το ποσό που υπολείπεται.

Όσοι έχουν εισοδήματα από ακίνητα φορολογούνται με συντελεστές από 15% έως 45%

Για τα εισοδήματα του 2019 θα ισχύσει κανονικά η επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, κλιμακωτά με συντελεστές από 2,2% έως 10%

Όσοι έχουν ασκήσει επιχειρηματική δραστηριότητα θα κληθούν να καταβάλλουν επίσης τέλος επιτηδεύματος από 400 έως 650 ευρώ.

Ξεχωριστές φορολογικές για 18άρηδες

Ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβάλλουν φέτος όλοι οι νέοι και οι νέες που ενηλικιώθηκαν και έκλεισαν τα 18 έτη ηλικίας εντός του 2019, εφόσον έχουν να δηλώσουν οποιουδήποτε ύψους πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Η υποχρεώση αυτή ισχύει ακόμη και όταν στο όνομα ενός νέου ή μιας νέας που συμπλήρωσε τα 18 έτη ηλικίας το 2019 έχουν πιστωθεί τόκοι καταθέσεων της τάξεως μερικών λεπτών του ευρώ κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους και με αυτό τον τρόπο θεωρείται ότι το συγκεκριμένο φυσικό πρόσωπο υποχρεούται να υποβάλει δική του φορολογική δήλωση το 2020.

Η υποχρέωση αυτή ισχύει ακόμη κι αν ο 18χρονος ή η 18χρονη δεν έχει αποκτήσει κανενός άλλου είδους εισόδημα εντός του 2019 και εξακολουθεί να δηλώνεται ως προστατευόμενο μέλος από τους γονείς.

Ειδικότερα ένας νέος ή μία νέα που συμπλήρωσε τα 18 έτη ηλικίας εντός του προηγούμενου έτους υποχρεούται φέτος να υποβάλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση, εφόσον:

- Δεν συγκατοικεί στο ίδιο σπίτι με τους γονείς του αλλά διαμένει σε κτίσμα στο οποίο κατέχει έστω κι ένα μικρό ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή σε κτίσμα το οποίο του παραχωρήθηκε δωρεάν από τους γονείς του ή από κάποιον φίλο του.

- έχει στο όνομά του οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο που λαμβάνει υπόψη ως τεκμήριο διαβίωσης (ΙΧ αυτοκίνητο, σκάφος κ.λπ.)

- απέκτησε εντός του 2019 οποιασδήποτε άλλης μορφής εισόδημα (π.χ. από μισθούς, επιδόματα, ενοίκια, αγροτικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, υπεραξίες από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.)

- ίδρυσε εντός του 2019 οποιαδήποτε επιχείρηση στο όνομά του

- προχώρησε εντός του 2019 σε έναρξη ελευθέριου επαγγέλματος

- είναι έγγαμος ή έγγαμη τη στιγμή της υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

dikaiologitika.gr