Τελετή επίσημης ονοματοδοσίας Πλατείας Μικρασιατών
Χαιρετισμός Δημάρχου
Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 21.08.2019, παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, του Δημάρχου Ιεράπετρας κ. Θεοδοσίου Καλαντζάκη, του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας και πλήθος κόσμου η τελετή για την επίσημη ονοματοδοσία της πλατείας στην περιοχή Τζιβέρι σε «Πλατεία Μικρασιατών».
Η τελετή συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Ιεράπετρας και το Σύλλογο Μικρασιατών Ιεράπετρας και πλαισιώθηκε από τα παραδοσιακά τραγούδια της χορωδίας του Συλλόγου και της χορωδίας του Μεγάλου Κάστρου Ηρακλείου καθώς και από παραδοσιακά χορευτικά δρώμενα.
Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας απευθύνθηκε στους παρευρισκόμενους με τον εξής χαιρετισμό:
«Σεβασμιώτατε,
Κυρίες και κύριοι,
Φίλες και Φίλοι Καλησπέρα,
Καταρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας για την παρουσία του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας και ιδιαίτερα την Πρόεδρο κ. Ευτυχία Μαρινάκη για τη συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια καθώς και όλους εσάς που μας κάνετε απόψε την τιμή να βρίσκεστε εδώ, στην τελετή επίσημης ονοματοδοσίας της Πλατείας Μικρασιατών του Δήμου Ιεράπετρας.
Φίλες και Φίλοι,
Στις πόλεις και τα χωριά της Μικράς Ασίας, οι Έλληνες μεγαλουργούσαν και ο Ελληνισμός ανθούσε.
Τεράστια οικονομική δύναμη και ισχύς που συμβάδιζε με εξαιρετική πνευματική άνθηση, καλλιτεχνική δημιουργία και εθνική συνείδηση.
Στη Σμύρνη λειτουργούσαν πάνω από 90 σχολεία με 14.000 μαθητές. Υπήρχαν βιβλιοθήκες, θέατρα, κινηματογράφοι, όπερα, εκδίδονταν εφημερίδες, λογοτεχνήματα και περιοδικά και ήταν ένα από τα σπουδαιότερα εμπορικά και πολιτιστικά κέντρα της Μεσογείου.
Τα ακούσαμε από τις αφηγήσεις των παππούδων σας, που γεννήθηκαν σε κείνη την ιερή γη. Κάναμε τις ιστορίες τους κτήμα μας και ονειρευτήκαμε τις άγνωστες πατρίδες, τους τόπους αυτούς με την ξεχωριστή ομορφιά.
Και καλούμαστε τώρα εμείς να μεταλαμπαδεύουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας τις μνήμες των προγόνων μας και να γίνουμε ο συνδετικός κρίκος της ιστορίας και των παραδόσεων.
Γιατί μπορεί η Σμύρνη να κάηκε, αλλά η ιστορία και το μεγαλείο της παραμένουν ζωντανά και μας κάνουν περήφανους.
Όλοι οι διωχθέντες κατατρεγμένοι αρχοντάνθρωποι έσπειραν απλόχερα τον εσωτερικό τους πλούτο, φύλαξαν την πίστη τους, μετέφεραν τον πολιτισμό τους, εδώ, σε όλη την Ιεράπετρα και σε κάθε τόπο που τους φιλοξένησε. Δούλεψαν σκληρά, στάθηκαν όρθιοι, έχτισαν ζωές με επιμονή και υπερηφάνεια.
Οφείλουμε λοιπόν, έχοντας ιερό καθήκον και υποχρέωση, να διατηρήσουμε ακέραια όσα αυτοί οι άνθρωποι διαφύλαξαν και μας παρέδωσαν. Να κρατήσουμε ζωντανές τις μνήμες και τις παραδόσεις και να τις κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές ώστε οι πατρίδες των προγόνων μας να μείνουν πάντα αλησμόνητες.
Και η λαμπρή απόδειξη ότι η φλόγα μένει ζωντανή είστε όλοι εσείς που βρίσκεστε απόψε εδώ, που παρά την απαιτητική σας καθημερινότητα διατηρείτε συλλόγους, δεν ξεχνάτε τις επετείους και αναβιώνετε τα ήθη και τα έθιμα.
Σας συγχαίρω και εύχομαι να συνεχίσετε το έργο σας ώστε οι επόμενες γενιές να μπορούν να στρέψουν το κεφάλι προς τα πίσω και να αντλήσουν δύναμη από το φως του παρελθόντος για να αντιμετωπίσουν το σήμερα και το αύριο.
Ο Δήμος Ιεράπετρας ήταν πάντα στο πλευρό των Μικρασιατών προσπαθώντας ενεργά να στηρίξει τις πρωτοβουλίες και τη δράση τους. Σε συνέχεια αυτής της προσπάθειας αποφασίσαμε ομόφωνα στο Δημοτικό Συμβούλιο την ονοματοδοσία αυτής της πλατείας. Η επιλογή του σημείου ήταν σκόπιμη καθώς η περιοχή που βρισκόμαστε, η περιοχή “Τζιβέρι”, είναι το πρώτο σημείο όπου εγκαταστάθηκαν οι Μικρασιάτες που έφτασαν εδώ μετά τη Μικρασιατική καταστροφή.
Είναι ένας χώρος κατάλληλα διαμορφωμένος για εκδηλώσεις, παρουσιάσεις, συναντήσεις, ένας χώρος με ταυτότητα, ένας χώρος που πλέον θα φέρει το όνομα «Πλατεία Μικρασιατών».
Ακολουθεί και η τοποθέτηση ενός μαρμάρινου μνημείου που θα κρατάει σε εγρήγορση τη μνήμη κάθε περαστικού για την ιστορικότητα του σημείου και το μεγαλείο του Μικρασιάτικου Ελληνισμού.
Να είστε πάντα καλά και σας ευχαριστώ που στηρίζετε τέτοιες προσπάθειες που κρατάνε ζωντανή την ιστορία μας.
Ευχαριστώ πολύ.»