Τελεσίγραφο από ΣτΕ για αναπροσαρμογή μισθών και συντάξεων ενστόλων

8:35 π.μ. - Σάββατο, 2 Ιουνίου 2018
08:06 π.μ. - Σάβ, 02/35/2018
Image: Τελεσίγραφο από ΣτΕ για αναπροσαρμογή μισθών και συντάξεων ενστόλων

Μέσα σε οκτώ μήνες

Περιθώριο οκτώ μηνών δίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας στην κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει αναδρομικά τις αποδοχές και τις συντάξεις των ενστόλων όλων των Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
 
Η περίοδος της αναπροσαρμογής αφορά το διάστημα από 1η Αυγούστου 2012 έως την 1η Ιανουαρίου 2017, ενώ σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν συμμορφωθεί μέσα στο όριο που θέτει το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, τότε θα επιβληθεί χρηματική διοικητική κύρωση.
 
Υπενθυμίζεται ότι το έτος 2014 η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε κρίνει ότι οι περικοπές των αποδοχών όλων των ένστολων όλων των Σωμάτων που έγιναν αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012 κατ' επιταγή του νόμου 4093/2012 είναι αντισυνταγματικές.
 
Η τριμελής Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπό τον πρόεδρο του Νίκο Σακελλαρίου και με εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Παναγιώτα Καρλή, επικαλούμενη το άρθρο 95 του Συντάγματος, επισημαίνει ότι η Πολιτεία πρέπει να συμμορφώνεται άμεσα και πλήρως προς τις αποφάσεις του ΣτΕ και δεν δύναται να αδρανεί επικαλούμενη λόγους οι οποίοι δεν εδράζονται σε συνταγματικές διατάξεις. 
 
Οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ακόμη ότι όπως προκύπτει η διοίκηση, παρά την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος από τη δημοσίευση των τελευταίων αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ «σε ουδεμία ενέργεια προς υλοποίησή της προέβη».
 
 
Πηγή: in.gr