Την πλήρη κατάργηση του Τμήματος Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Κρήτης, με κίνδυνο να βρεθούν στον “αέρα” 824 ενεργοί φοιτητές και 607 πτυχιούχοι, προβλέπει το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής για τη μετατροπή του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος σε πανεπιστήμιο. Μάλιστα, προβλέπει εξομοίωσή του με τα τμήματα Μουσικών Σπουδών στον Άγιο Νικόλαο και Επιστήμης Τροφίμων στο Ηράκλειο, ενώ σχεδιάζεται η δημιουργία, στη θέση του υπό κατάργηση τμήματος, σχολής Χημικών Μηχανικών.
Στην τελευταία συνέλευση των μελών ΔΕΠ του Τμήματος Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Κρήτης εκφράστηκε έντονη ανησυχία για το μέλλον των προπτυχιακών φοιτητών. Ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος κ. Μανόλης Μαραβελάκης τόνισε την ανάγκη άμεσης λειτουργίας του νέου τμήματος Χημικών Μηχανικών.
«Νομίζουμε ότι μας αδικεί λιγάκι το πόρισμα, γιατί μας εξισώνει με δύο τμήματα νέα, τα οποία δεν έχουν ούτε καθηγητές, ούτε φοιτητές, ούτε καμία υποδομή. Εμείς έχουμε 13 καθηγητές και μάλιστα είναι ένα τμήμα που έχει πάει πολύ καλά στις αξιολογήσεις. Οι καθηγητές είναι όλοι με διδακτορικό, έχουμε μεγάλο βαθμό αναγνωρισιμότητας και έχουμε τις βάσεις για να υποστηρίξουμε τουλάχιστον τα δύο πρώτα χρόνια σπουδών για ένα νέο τμήμα Χημικών Μηχανικών», είπε ο κ. Μαραβελάκης.
Αυτό που τονίζεται από την πλευρά των καθηγητών είναι ότι το Τμήμα Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος έχει γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, εφαρμόζει τα τελευταία πέντε χρόνια ένα νέο πρόγραμμα σπουδών με σύγχρονα μαθήματα, ίδρυσε και λειτουργεί ένα αυτόνομο μεταπτυχιακό πρόγραμμα και έχει ανταγωνιστική ερευνητική παρουσία μέσω έργων, συνεργασιών και δημοσιεύσεων των μελών ΔΕΠ. Παρ’ όλα αυτά, είναι το μοναδικό τμήμα του ΤΕΙ Κρήτης που, σύμφωνα με το πόρισμα, κλείνει.
Ταυτόχρονα δημιουργείται πρακτικό ζήτημα συνέχισης ή μη των σπουδών 800 και πλέον φοιτητών.
«Η παραπομπή της έναρξης της νέας εκπαιδευτικής λειτουργίας όχι νωρίτερα από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021δημιουργεί χρονικό κενό τριετίας για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των σπουδών όσων φοιτητών επιλέξουν να ενταχθούν στο τμήμα Χημικών Μηχανικών», σημειώνουν τα μέλη ΔΕΠ.
Την ίδια στιγμή, προβληματισμός εκφράζεται από γονείς φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Κρήτης.
«Η ακαδημαϊκή οργάνωση του νέου πανεπιστημίου που θα προκύψει από την πανεπιστημιοποίηση του ΤΕΙ Κρήτης θα περιλαμβάνει 5 σχολές, 15 τμήματα, τρία εκ των οποίων θα λειτουργήσουν σε ορίζοντα τριετίας, και κατάργηση του Τμήματος Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος στα Χανιά. Με βάση τα μέχρι τώρα γνωστά: Οι προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος δεν εντάσσονται σε κανένα μετεξελισσόμενο τμήμα πανεπιστημίου», τονίζεται στην επιστολή.
Τι προβλέπεται για τους προπτυχιακούς
Στην ίδια επιστολή, γονείς που αντιδρούν στο πόρισμα του υπουργείου διερωτώνται: «Γιατί δεν προβλέπεται τίποτα στο πόρισμα σχετικά με τους προπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος που καταργείται, ενώ προβλέπεται στο πόρισμα ότι όλοι οι υπόλοιποι προπτυχιακοί φοιτητές των τμημάτων του ΤΕΙ θα ενταχθούν στα μετεξελισσόμενα νέα τμήματα του πανεπιστημίου κατά αντιστοιχία; Πού θα ενταχθούν οι απόφοιτοι του συγκεκριμένου τμήματος για να μπορούν να αναβαθμίσουν το πτυχίο τους κατόπιν εξέτασης επιπλέον μαθημάτων;».
Πάντως, ο πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Μαραβελάκης, μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, εκτίμησε ότι θα υπάρξει μέριμνα, σημειώνοντας ότι «σε κάθε αλλαγή την οποία αποφασίζει το υπουργείο Παιδείας πάντα υπάρχει μια πρόβλεψη για τους φοιτητές, πάντα υπάρχει ένας τρόπος για να αλλάξουν κατεύθυνση ή να συνεχίσουν. Έτσι όπως φαίνεται, δε θα πάρουν καινούργιους φοιτητές για το Τμήμα Μηχανικών Φυσικών Πόρων».
Σήμερα, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Συγκλήτου του ΤΕΙ Κρήτης στο Ηράκλειο, ο πρύτανης του Ιδρύματος κ. Νικόλας Κατσαράκης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου παρουσιάζει την προτεινόμενη από την Επιστημονική Επιτροπή διάρθρωση του νέου πανεπιστημίου.
neakriti.gr