Ταμπακάκης: Προς εξαφάνιση το επάγγελμα του ψαρά

11:28 π.μ. - Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2023
11:03 π.μ. - Τετ, 08/28/2023
Image: Ταμπακάκης: Προς εξαφάνιση το επάγγελμα του  ψαρά

Ο Κυριάκος Ταμπακάκης τεχνολόγος – ιχθυολόγος στο ΕΛΚΕΘΕ καλεσμένος της αγροτικής εκπομπής του Ηχώ 99,8 «Ιεραπετρίτικη Γη»

Ο κ. Κυριάκος Ταμπακάκης τεχνολόγος – ιχθυολόγος στο ΕΛΚΕΘΕ ήταν καλεσμένος της αγροτικής εκπομπής του Ηχώ 99,8 «Ιεραπετρίτικη Γη» που μεταδίδεται κάθε Σάββατο στις 9.00 το πρωί και σε επανάληψη κάθε Πέμπτη στις 2.00 το μεσημέρι.

Όπως είπε, η δουλειά του ιχθυολόγου είναι η γνώση του ψαριού, το θαλάσσιο περιβάλλον και ο,τι έχει σχέση με το γλυκό ή αλμυρό νερό. Στο ΕΛΚΕΘΕ ως ιχθυολόγος παρακολουθεί τα λιμάνια της Ιεράπετρας, της Αγίας Γαλήνης και του Ρεθύμνου. Υπάρχει συνεργασία με τους επαγγελματίες ψαράδες και παρακολουθούνται οι αλλαγές στη θάλασσα, στη ζωή των ψαράδων αλλά και οι διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών σε σχέση με την αλιεία.

Η δουλειά των αλιέων είναι δύσκολη και οικονομικά μπορεί να είναι και ασύμφορη με έναν συνεχή αγώνα αφενός να βρεις ψάρια αφετέρου να τα πουλήσεις. Η παράδοση χάνεται με τον καιρό, οι νέοι δεν ασχολούνται με την αλιεία και στα επόμενα χρόνια δεν θα υπάρχουν τόσα καΐκια όσα σήμερα.

Μεγάλο πρόβλημα στην αλιεία είναι τα ξενικά είδη όπως ο λαγοκέφαλος που προκαλεί ζημιές στα εργαλεία και στα δίχτυα, του ψαρά ενώ παράλληλα «τρώει πολύ» μειώνοντας τα αλιεύματα. Ο εχθρός του λαγοκέφαλου είναι ένα είδος καρχαρία ο οποίος τρώει λαγοκέφαλους δεν έχει κάνει πάντως την εμφάνισή του στην περιοχή μας. Εκτιμάται πάντως ότι το οικοσύστημα, με τον καιρό, θα βρει μια ισορροπία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχει η ανατολική Κρήτη, κυρίως η νότια. Σημειωτέων οι λαγοκέφαλοι δεν είναι βρώσιμοι λόγω της τοξικής ουσίας που περιέχουν. Η τοξίνη αυτή χρησιμοποιείται για μπότοξ όμως η επεξεργασία δεν είναι οικονομικά συμφέρουσα. Το ΕΛΚΕΘΕ έχει κάνει προτάσεις για την αντιμετώπισή του προβλήματος, όπως αλίευση για χρήση στη διαδικασία μπότοξ, χρήση του δέρματος, δημιουργία λιπασμάτων κ.α, ανέφερε.

Ο κ. Ταμπακάκης τόνισε στο σημείο ότι εάν κάποιος δει λαγοκέφαλο στη θάλασσα θα πρέπει να είναι επιφυλακτικός γιατί δεν μπορεί να ξέρει ποια θα είναι η αντίδρασή του ψαριού. Καλό θα είναι μάλιστα να ενημερώνονται οι αρμόδιες αρχές. Η παρουσία λαγοκέφαλων δεν είναι αρνητική διαφήμιση για μια παραλία. Και αλλού υπάρχουν καρχαρίες, αλλά οι λουόμενοι κάνουν το μπάνιο τους, σχολίασε.