Ταμπακάκης: Εξαφανίζονται τα ντόπια ψάρια από τις θάλασσές μας

12:00 μ.μ. - Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024
12:11 μ.μ. - Παρ, 22/00/2024
Image: Ταμπακάκης: Εξαφανίζονται τα ντόπια ψάρια από τις θάλασσές μας

Προβληματισμός στους ψαράδες που δεν μπορούν να επιβιώσουν

Με αφορμή την ενημερωτική ημερίδα για την εγκεφαλοπάθεια των ψαριών την οποία διοργανώνει ο Δήμος Σητείας με την υποστήριξη του ΕΛΚΕΘΕ, ο κος Κυριάκος Ταμπακάκης, Τεχνολόγος - Ιχθυολόγος στο ΕΛΚΕΘΕ, μίλησε στον Ηχώ 99,8.

Ο κος Ταμπακάκης μας ενημέρωσε ότι κάθε χρόνο είχαμε αυτές τις αρρώστιες στα συγκεκριμένα ήδη ψαριών αλλά δεν είχαμε τόσο μεγάλα αποτελέσματα. Το ανησυχητικό είναι ότι φέτος έχουν βρεθεί πολλά νεκρά ψάρια σε διάφορα μέρη της Ελλάδας κάτι που λογικά οφείλεται στις θερμοκρασίες της θάλασσας οι οποίες ευνόησαν τον ιό με αποτέλεσμα να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα σε πολλά μέρη.

Η πρώτη καταγραφή είχε γίνει το 1986 σε άγριους πληθυσμούς ψαριών και μετά πέρασε στις ιχθυοκαλλιέργειες της τσιπούρας. Η κατάσταση φέτος ήταν τραγική γι’ αυτό και το ΕΛΚΕΘΕ παρακολουθεί το φαινόμενο. Τα είδη των ψαριών που πλήττονται στην Κρήτη είναι μία συγκεκριμένη οικογένεια 6 ψαριών όπως οι ροφοί, οι στείρες κ.α. με τον κ. Ταμπακάκη να τονίζει ότι ο συγκεκριμένος ιός δεν επηρεάζει και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Τα άρρωστα ψάρια δεν μπορούν να πιαστούν από τους ψαράδες καθώς τυφλώνονται και δεν μπορούν να κυνηγήσουν αλλά ακόμα και εάν καταναλωθούν από άνθρωπο δεν θα επηρεαστεί η υγεία του.

Στο ΕΛΚΕΘΕ έχει αναλάβει ένας ιχθυοπαθολόγος την έρευνα και τη μελέτη και αυτό που γνωρίζουμε μέχρι τώρα είναι ότι αυτό που βοήθησε στη εξάπλωση του ιού είναι η άνοδος της θερμοκρασίας της θάλασσας με τον κ. Ταμπακάκη να πιστεύει ότι όταν αλλάξει η θερμοκρασία της θάλασσας θα μειωθεί και το φαινόμενο.

Αυτό που προβληματίζει τους ιχθυολόγους του ΕΛΚΕΘΕ είναι το τι θα γίνει με τα συγκεκριμένα ήδη στο μέλλον καθώς εάν έχουμε πολλούς θανάτους από τα συγκεκριμένα ψάρια θα δημιουργηθεί πρόβλημα και στους ψαράδες. Στα ανατολικά της Κρήτης η θάλασσα είναι πιο ζεστή οπότε εκεί το πρόβλημα είναι πιο έντονο, ανέφερε ο κος Ταμπακάκης. Αυτή η κατάσταση μπορεί να αποτελέσει πολύ σημαντικό πρόβλημα για τους ψαράδες αφού είναι ένα εμπορικό είδος και εάν βγει από τη λίστα τους θα αναγκαστούμε να τρώμε τα τροπικά ψάρια.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει τρομερές αλλαγές στη θάλασσα και στα μέρη που ψάρευαν οι ψαράδες οι οποίοι δυσκολεύονται υπερβολικά στο να βρουν και να πουλήσουν κάτι αξιόλογο.

-

* Ρεπορτάζ: Μαρία Τσαγκαράκη - Βαγγέλης Βενέτης

* Κείμενο - Επιμέλεια: Ελένη Ζαχαράκη

* Τεχνική επιμέλεια - Υποστήριξη: Κατερίνα Κοντού

- Ακολουθήστε μας στο facebook

- Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube