
Η Χριστίνα Λαμπράκη, επικεφαλής της ομάδας, μίλησε στην εκπομπή "Καλημέρα Λασίθι" στον Ηχώ 99,8 για τη συμμετοχή των μαθητών στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής FIRST European Premier Event Championship
Στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής FIRST European Premier Event Championship, που διεξάγεται στην Ολλανδία από 1 έως 5 Ιουλίου, προκρίθηκε και συμμετέχει η μαθητική ομάδα TALOS EduRobots από την Ιεράπετρα. Για αυτή τη σπουδαία διάκριση και την προετοιμασία των μαθητών μίλησε στην πρωινή εκπομπή "Καλημέρα Λασίθι" του Ηχώ 99,8 η Χριστίνα Λαμπράκη, επικεφαλής της ομάδας.
Όπως εξήγησε η κα Λαμπράκη, η TALOS EduRobots είναι μία από τις 96 ομάδες που κατάφεραν να προκριθούν στον παγκόσμιο τελικό, μέσα από εθνικούς διαγωνισμούς σε όλο τον κόσμο. Ανάμεσα σε συμμετοχές από χώρες με μακρά παράδοση στην τεχνολογία και την εκπαιδευτική ρομποτική – όπως η Αμερική, η Αυστραλία και χώρες της Ασίας – η ομάδα της Ιεράπετρας ξεχώρισε για την ποιότητα, την τεχνική της αρτιότητα και την καινοτομία της.
Η πρόκριση ήρθε μέσα από το πανελλήνιο πρωτάθλημα FIRST European Premier Event Championship EKS Challenge που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Μάρτιο. Εκεί η TALOS EduRobots απέσπασε το 1ο βραβείο Σχεδίασης, το 2ο βραβείο Καινοτομίας, και κατέλαβε την 1η θέση στη Συμμαχία Ομάδων – έναν θεσμό του διαγωνισμού που απαιτεί συνεργασία ανάμεσα σε διαφορετικές ομάδες.
Ένας διαγωνισμός υψηλών απαιτήσεων
Όπως σημείωσε η κα Λαμπράκη, ο διαγωνισμός απαιτεί υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία στη μηχανική και τον προγραμματισμό. Οι μαθητές καλούνται να σχεδιάσουν και να προγραμματίσουν το ρομπότ τους ώστε να εκτελεί αυτόνομα αποστολές μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο και με αυστηρές τεχνικές προδιαγραφές. Στη συνέχεια, συνεργάζονται με άλλη ομάδα – άγνωστη μέχρι τη στιγμή του διαγωνισμού – με στόχο την απόκτηση όσο το δυνατόν περισσότερων πόντων.
Ιδιαίτερη σημασία έχει και η κοινωνική διάσταση του διαγωνισμού, με τις ομάδες να συμμετέχουν σε δράσεις προσφοράς και να έρχονται σε επαφή με άλλες ομάδες διεθνώς, ανταλλάσσοντας ιδέες και εμπειρίες. Όπως τόνισε η επικεφαλής, «τα παιδιά βοήθησαν στη Μορφωτική Στέγη, επισκέφθηκαν το Ειδικό Σχολείο Ιεράπετρας, έκαναν δράσεις και παρουσιάσεις ρομποτικής – δίνουν στην κοινωνία, αλλά ταυτόχρονα παίρνουν και γνώση και εμπειρία».
Το project "Deep Tip" και οι απαιτήσεις
Η συμμετοχή της ομάδας αφορά το project με τίτλο "Deep Tip", χωρίς συγκεκριμένη θεματική, αλλά με στόχο την υλοποίηση σύνθετων αποστολών. Το ρομπότ λειτουργεί αυτόνομα τα πρώτα 30 δευτερόλεπτα, μεταφέροντας τουβλάκια σε καλάθια. Στη συνέχεια, σε συνεργασία με άλλη ομάδα, πρέπει να επιτευχθεί ο μέγιστος δυνατός αριθμός πόντων στον κοινό αγωνιστικό χώρο.
Η ομάδα αξιοποιεί και τη συμβολή του “human player”, ενός μέλους που συνεργάζεται με το ρομπότ κατά τη διάρκεια της αποστολής. «Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ήμασταν η μόνη ομάδα που το έκανε τόσο αποτελεσματικά και γρήγορα», ανέφερε η κα Λαμπράκη, προσθέτοντας πως στο παγκόσμιο επίπεδο, οι απαιτήσεις είναι πολλαπλάσιες – αλλά τα παιδιά είναι έτοιμα.
Η στήριξη της κοινωνίας
Η στήριξη της τοπικής κοινωνίας ήταν συγκινητική και καθοριστική για την πραγματοποίηση του ταξιδιού. Η αποστολή χρηματοδοτήθηκε, μεταξύ άλλων, από:
Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας
Ίδρυμα Ευγενίδου
Ίδρυμα Αντώνιος και Ιωάννης Αγγελικούσης
Gene Haas Foundation
Δήμος Ιεράπετρας
Μορφωτική Στέγη Ιεράπετρας
Νέος Πολιτιστικός Σύλλογος Ιεράπετρας
Επιχειρήσεις της περιοχής που στήριξαν οικονομικά την ομάδα
«Αυτή η συνεισφορά είναι δύναμη και έμπνευση για τους μαθητές μας. Αποδεικνύει πως όταν δώσουμε στη νέα γενιά τον χώρο, τον χρόνο και την εμπιστοσύνη, μπορούν να καταφέρουν σπουδαία πράγματα», υπογράμμισε η Χριστίνα Λαμπράκη.
Η αποστολή των παιδιών στην Ολλανδία δεν είναι απλώς ένας διαγωνισμός. Είναι μια εμπειρία ζωής, μια συλλογική προσπάθεια που φέρνει την Ιεράπετρα, την Κρήτη και την Ελλάδα στο παγκόσμιο προσκήνιο της εκπαιδευτικής καινοτομίας.